fbpx

Věřte nevěřte: Může žena porodit živou chobotnici, pokud sní její vajíčko? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Žijeme ve světě, ve kterém existuje reálné i zdánlivě nemožné. Kde skutečnost na sebe bere podobu iluze a kde jsou některé věci nevysvětlitelné. Dokážete odlišit pravdu od smyšlenky? Vyzkoušejte si to. Podívejte se na následující příběhy a věřte, nevěřte.

Zveřejněno: 12. 8. 2024

Těmito slovy začíná kultovní seriál Věřte nevěřte, který je znám tajemnými a strašidelnými příběhy. Na divákovi bylo určit, který z pětice příběhů je smyšlený a který je založený na skutečných událostech. Někdy to bylo překvapivé a děsivé a jindy zase…až příliš okaté, jako tento příběh s chobotnicí.

První díl třetí série obsahuje příběh s názvem Ranní nevolnost. Je o mladé ženě, která trpěla ranními nevolnostmi, následně zvýšenou chutí k jídlu a nakonec i zduřením břicha. Podle testů těhotná nebyla a ukázalo se, že v tlustém střevě má jakousi cystu. Ona cysta byla ve skutečnosti živá chobotnice, kterou se podařilo vyoperovat. Bylo to vysvětleno tím, že tato slečna ráda plave v oceánu, kde se jí pravděpodobně podařilo nedopatřením spolknout oplodněné vejce chobotnice. Tělo ženy sloužilo jako inkubátor a chobotnička si vesele rostla v jejích útrobách, dokud nebyla vyoperována.

Pozření vajíčka

Chobotnice skutečně vajíčka kladou. Jejich počet během jednoho vrhu je různý v závislosti na druhu – od několika desítek po několik desítek tisíc. Společná je jejich velikost, která je takřka mikroskopická. Vajíčka kladou do velkých chuchvalců, které jsou přilepeny speciálním sekretem na dně moře, kde je matka neúnavně hlídá po dobu několika měsíců, dokud se mláďata nevylíhnou.

Je klidně možné, že se nějaké vajíčko z chuchvalce uvolní a může tak být pozřeno nepozorným plavcem bez povšimnutí. Avšak naděje, že si po pozření vajíčka člověk v žaludku vychová chobotnici, je asi stejně vysoká, jako že si po vypití syrového vejce v žaludku vychová živou slepici (nulová – raději dodám).

Žaludeční šťáva v lidském žaludku je vysoce agresivní. Obsahuje mimo jiné i kyselinu chlorovodíkovou, která v kombinaci s kyselinou dusičnou dokáže rozleptat i drahé kovy. Nebojte, je tam schválně: v žaludku reguluje pH prostředí, rozkládá potravu, zlepšuje trávení a zabíjí nebezpečné patogeny, čímž brání infekčním onemocněním.

Pro naši nebohou chobotnici by to byla konečná. Navíc v určitých oblastech Japonska jsou vajíčka chobotnic považována za pochoutku a tento gastronomický trend prozatím žádný baby boom maličkých chobotnic nezpůsobil.

Příznaky těhotenství

I kdyby se ale chobotnici nějak v nepřátelském prostředí lidského žaludku podařilo přežít (potřebu chobotnic dýchat vzduch pro tuto chvíli ignorujme), symptomy by rozhodně neodpovídaly těhotenství. Co jsem to naposledy kontroloval, trávicí soustava není nijak spojena s rozmnožovací soustavou, a tak je vysoce nepravděpodobné, že by u ženy byl narušen menstruační cyklus a už vůbec by nepřibývala na váze.

Její symptomy by spíše odkazovaly na střevního parazita – nejblíže asi tasemnici. Tedy zástupce ploštěnců, který parazituje ve střevech obratlovců. Hmotnost ženy by klesala, pociťovala by celkovou slabost, průjem, nevolnost, poruchy vstřebávání živin, a především křeče a bolesti břišní dutiny.

Relativně nedávno se objevil případ Rusa, který trpěl silným krvácivým kašlem. S podezřením na rakovinu plic chirurgové v jeho plicích našli pěticentimetrovou jedličku.

Tasemnice se ve střevech drží na místě pomocí série malých háčků na hlavě, kterými se zakousne do střevní stěny. To vede k závažným zdravotním komplikacím, včetně smrtelných infekčních onemocnění.

Chobotnice by se musela držet podobně pomocí svých přísavek na chapadlech, které umí být velmi silné (pravděpodobně by tak způsobila ucpání střev neboli mechanický ileus) a své přežití si zajistit natrávenou stravou svého hostitele, popřípadě hodovat na hostitelových střevech. Kromě toho, že chobotnice jsou známé svou schopností měnit barvu pokožky, vysokou inteligencí a možností prosoukat se otvorem o šířce vlastního oka, jsou také značně jedovaté. Naše nebohá (ne)těhotná žena by umřela v rámci hodin na masivní infekci.

Tak co myslíte? Je tento příběh pravdivý, nebo jsme byli zamotáni do chuchvalce lží? Řešení zjistíme na konci pořadu (ehm…článku).

Pravda nebo fikce?

A nyní se už podíváme, zda byl příběh o chobotnici pravdivý. Můj sarkasmus a skepticismus možná nemusel být dostatečně vypovídající. Proto doplním jednoznačné rozřešení – „To se nestalo. Je to fikce.“

Scénáristé se pravděpodobně inspirovali jednou z městských legend z 30. let minulého století. Bylo hned několik verzí, ve kterých mladá žena pozřela vajíčka žáby, hada, ještěrky a dalších zvířat. Trpěla pak silnými bolestmi a příznaky těhotenství. A ve všech případech bylo zvíře vyoperováno, popřípadě přivedeno na svět.

Dokonce relativně nedávno se objevil případ Rusa, který trpěl silným krvácivým kašlem. S podezřením na rakovinu plic chirurgové v jeho plicích našli pěticentimetrovou jedličku. Tento příběh z roku 2009 se internetem šířil jako lavina, nicméně se opět jedná o nesmysl. Ano, k případu skutečně došlo, avšak je nemožné, aby nebohému mladíkovi v plicích vyklíčil strom. Je mnohem pravděpodobnější, že větvičku zkrátka vdechl.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...