fbpx

Jak praktické je Thorovo kladivo od Marvelu? 2 fotografie
Parádní zarážka do dveří. A Chris Hemsworth. (zdroj: ČSFD)

Mocné kladivo Mjölnir (v překladu „drtič“), ukované z kovu z jádra umírající hvězdy v kovárně Nidavellir, pomáhá Thorovi, bohu hromu, ovládat jeho moc. Thor jej může použít jako válečné kladivo, paralyzér, Teslův transformátor, defibrilátor, hromosvod, otvírák na pivo, zarážku u dveří, dopravní prostředek, těžítko a hřebík by tím také dost možná zatloukl, ačkoliv to by bylo maření potenciálem. Filmové plátno snese nejmíň tolik, co papír. Jak moc nás Chris Hemsworth tahá za nos?

Zveřejněno: 13. 8. 2024

Aby člověk vůbec mohl Mjölnir používat, musí být nejdříve hoden vládnout Ásgardu, tedy být silný, ušlechtilý, spravedlivý a mít další blíže nespecifikované kladné charakterové vlastnosti. V komiksech a filmech kromě Thora mohli Mjölnir využívat Ódin Borson (Všeotec, vládce Ásgardu a Thorův otec), Steve Rogers (Kapitán Amerika), Natasha Romanov (Black Widow), Vision, Jane Foster, T’Challa (Black Panther), Simon Williams (Wonder Man), Loki Laufeyson (bůh lsti a falše, Thorův nevlastní bratr) a Gwendolyn Stacy (Ghost-Spider).

Nikdo jiný nedokázal s kladivem ani pohnout – doslova. Ne že by nebylo těžké (je), ostatně gravitace, odstředivá síla a další fyzikální síly na kladivo působí bez potíží. Spíše tak nějak „zamrzne v prostoru“ a není možné s ním jen proto, že chci, hnout. V komiksech (a filmech) kladivo proklel Ódin, aby jej mohlo používat jen pár vybraných, dostatečně zodpovědných jedinců.

...a teď tu o Thorovi

Ten, jenž je hoden, mohl kladivo využívat k perfektním šprýmům, jako je neodstranitelná zarážka dveří nebo krutá pečeť zavřeného prkýnka od záchodu. Anebo také jako „dokonalou“ tupou zbraň na blízko. Takové kladivo by bylo nezastavitelné a útoky s ním by nebylo možné nijak vykrýt.

Avšak…s faktickou proveditelností těchto vtípků tu máme určitý problém. Magie nemagie, Mjölnir porušuje zákony termodynamiky a Newtonovy pohybové zákony. Kladivo by muselo obsahovat jakýsi supersilný hi-tech gyroskop, který by dokázal kladivo udržet, když ne na jednom místě, tak alespoň v jednom směru. Popřípadě by muselo být opatřené sérií miniaturních, ale velmi účinných trysek, které by generovaly tah protisměru působení vnější síly, a kladivo by zůstalo na místě. To by sice vysvětlovalo i důvod, proč kladivo dokáže letět libovolnou rychlostí, nicméně nebožák snažící se kladivo ukořistit, by pravděpodobně uhořel, kdyby se v přímém působení aktivních trysek ocitl.

thor1

Vyobrazení boha Thora s Mjölnirem v ruce z 19. století není pro Chrise Hemsworthe velkou konkurencí, že?


V severské mytologii, ze které kladivo pochází, byl Mjölnir prostě jen velmi těžký a Thor jej uzvedl, protože byl ze všech tvorů nejsilnější. Jen je trochu obtížné bojovat se zbraní, která je těžší než její nositel. S každým máchnutím kladiva by se Thor neudržel na nohách a byl by mocným artefaktem odtáhnut do neznáma – bez ohledu na jeho sílu. Vlastně takto nějak byl v komiksech vysvětlen způsob využití kladiva jakožto dopravního prostředku (osobně bych preferoval lepší způsob přepravy, než být tažen hroudou kovu, a rozmasit na hadry sebe i místo přistání při každém přesunu).

Z kovu umírající hvězdy…

Nehledě k tomu, že kladivo je poměrně krátké, a tak i přes jeho nevypočitatelnost by nemělo žádný efektivní dosah. To už je mnohem efektivnější jít do boje s ocelovým nosníkem.

A když jsme u té oceli… z čeho že to kladivo vůbec je? Podle MCU má být z kovu umírající hvězdy. Zní to noblesně, ale… Ani tady nás nečeká žádné ultra překvapení. Hvězdy obvykle fungují díky termojaderné fúzi. V jejich jádrech je natolik obrovský tlak a teplota, že se atomy lehkých prvků srážejí a vytváří prvky těžší, čímž se uvolňuje obrovské množství energie ve formě tepla a světla. V jádrech hvězd tímto způsobem z vodíku (nejlehčí prvek) vzniká deuterium a helium (takto to probíhá v jádru našeho Slunce). Pokud je hvězda dostatečně mohutná, vytváří se prvky v následujícím pořadí: helium – lithium – uhlík – neon – kyslík – křemík – železo. Pro nás podstatný je pouze poslední jmenovaný prvek. Samo o sobě železo není žádný zázrak, velmi rychle koroduje a odolnost vůči deformaci v tahu a nárazu není nijak zvlášť velká. Ocel je lepší. Fakt si raději do boje vezměte ten nosník.

Bůh hromu

Důvod, proč Mjölnir není jen nepraktický tesařský nástroj a hezky zdobený otvírák na lahváče, je jeho schopnost usměrňovat Thorovu moc – blesky. Kladivo samotné dokáže vyvolat bouři, popřípadě protivníka zpražit bleskem. To by bylo asi stejně moudré, jako jít do boje s kompaktním Teslovým transformátorem. Aby kladivo dokázalo vyvolat všechny elektrické neřesti, vyobrazené v komiksech a ve filmech, muselo by mít obrovský zdroj energie a velmi kvalitní rotující liščí ohon, popřípadě by se uvnitř kladiva musel ukrývat Pikachu či jiný elektrický Pokémon. Pokud by se uživatel kladiva pokusil nepřítele zpražit bleskem, výsledný výboj z kladiva by si našel cestu k nejbližšímu uzemněnému vodiči. Tím by se vytvořil elektrický obvod, který, krom jiného, by v drtivé většině případů procházel i samotným uživatelem kladiva.

Sečteno a podtrženo: Pokud Mjölnir vůbec uzvednete, bude to jako bojovat s cihlovou tvárnicí a zabije vás v momentě, kdy se pokusíte použít Thorovu moc.

Výhody a nevýhody využití Thorova kladiva tak ponechám na vás. Kdo jsem já, abych soudil…

Související…

Weinstein je monstrum, ale jeho filmy nepohřbíte, říká Ron Perlman alias Hellboy
Zdeněk Strnad

foto: ČSFD, Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...