fbpx

Na velikosti (ne)záleží? Objevte s námi nejzajímavější fakta o ženské bráně slasti 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Slavný vaginální orgasmus dostal díky novým vědeckým studiím na frak

Zveřejněno: 14. 8. 2024

Jeho vnější část je velká asi jako hrášek, čímž se klitoris zařazuje mezi nejmenší orgány ženského těla. Zato s obrovským významem a potenciálem :D Zde jsou nejzajímavější fakta o klitorisu, o kterých jste se na hodinách anatomie neučili. Ostatně, v dnešní době sexuální revoluce ho někteří muži nedovedou najít, nebo jeho význam oproti vaginální penetraci prudce podceňují. Ale jak si za chvíli vysvětlíme, vědci se v současnosti přiklání spíše k teorii, že tenhle nenápadný „hrášek“ stojí i za vaginálním orgasmem.

1. Malinký? Při vzrušení se klitoris ztopoří i 300násobně

Fakt si nevymýšlíme! Při vzrušení zdravé ženy erektilní tkáň klitorisu zvětší 50krát, ale také až 300krát svůj objem. Většina jeho těla je totiž ukrytá v pánvi a viditelný výběžek je jenom pomyslná špička ledovce.

Že máte pojem „erektilní tkáň“ spojenou spíše s penisem? I to je část tajemství klitorisu – s penisem mají totiž hodně společného. Oba patří mezi nejcitlivější orgány našich těl a při nitroděložním vývoji jsou až do 9. týdne prakticky k nerozeznání.

V dalším vývoji už se kluci od holčiček pochopitelně poznají snadno: Penis je delší a jeho středem prochází močová trubice. Klitorisem holky nečůrají, přináší nám ale sexuální rozkoš, stejně jako mužům penis.

2. Více než dvakrát citlivější než penis

U paralely s penisem ještě chvilku zůstaneme. Zatímco příroda pánům nadělila víc do délky, na klitorisu zase nešetřila nervovými zakončeními.

Podle starších studií se předpokládalo, že klitoris obsahuje asi 8000 nervových zakončení, aktuální výzkumy však počítají s množstvím přes 10 000. Oproti tomu nedávný výzkum potvrdil, že průměrný počet nervových zakončení penisu je 3844.

Související…

Vědomá masturbace jako cesta k původní ženské divokosti
Klára Kutilová

Až tedy v posteli narazíte na muže, který je patřičně pyšný na svého zabijáka, můžete jen zvednout koutky v tajemném úsměvu Mony Lisy…

„Dvě generace Američanů věděly víc o Fordově cívce a sestavě ozubených kol než o klitorisu.“  John Steinbeck, Cannery Row

3. Na velikosti klitorisu nezáleží, na velikosti jeho předkožky ano

I klitoris má předkožku, jinak také přiléhavě nazývanou klitorální kapuce. Nachází se nad spojením stydkých pysků nad ústím močové trubice a její úlohou je klitoris chránit.

Zatímco velikost samotného klitorisu nijak nesouvisí s intenzitou orgasmů, velikost této kožní řasy nad ním už v sexuálním potěšení hraje významnou roli. Čím je totiž větší, tím víc tlumí vjemy a doteky… a tím vzdálenější je potom samotný orgasmus.

Nejde přitom jen o genetické dispozice, klitorální předkožka může přerůst v nechtěné rozměry i kdykoliv během života. Nejčastěji se to stane během výrazných hormonálních změn, jako je třeba těhotenství nebo menopauza. Kromě snížení sexuálního libida si ženy stěžují také na diskomfort při sezení nebo chůzi – a co si mezi námi holkami budeme, zkrátka to ani nevypadá dobře.

„Ženský orgasmus je tak křehká věc, která závisí stejně tak na její mysli, jako na jejím klitorisu.“ – Megan Hartová

Redukce klitorální předkožky, nebo také hoodectomie, patří mezi běžné zákroky většiny esteticko-chirurgických klinik. Kromě sexuálního benefitu zvedá ženám sebevědomí i subjektivně vylepšuje vzhled intimních partií.

4. Vaginální orgasmus je ve skutečnosti klitorální

Celkem 70–90 % žen nedosáhne orgasmu pouhou penetrací, ale potřebuje k tomu i stimulaci klitorisu. Zbývajícím 10–30% žen s vaginálním typem orgasmu ve skutečnosti podle vědců pomůže k vyvrcholení – také klitoris.

Vzhledem k jeho tvaru a velikosti je podle sonografického výzkumu totiž pravděpodobné, že při vaginální penetraci je kořen klitorisu stimulován zevnitř přes tenkou spodní přední stěnu pochvy.

„Velká většina nervových zakončení se nachází v blízkosti poševního vchodu. Když ženy zažívají orgasmus ze stimulace uvnitř pochvy, je to proto, že ve skutečnosti stimulují vnitřní tělo klitorisu, které obklopuje poševní kanál,“ potvrzuje výsledky výzkumu pro magazín Men´s Health uroložka  Dr. Rena Maliková

5. Klitoris není žádné kouzelné tlačítko

...aneb kolik žen, tolik klitorisů. U mužů je sice skvělé, když klitoris hledají (a najdou) na tom pravém místě, ale bohužel to ještě opravdu není zárukou úspěchu. Nejde o žádnou klávesovou zkratku k orgasmu, na kterou lze jednoduše zatlačit prstem.

Dosud ale pochopitelně nemáme jak ověřit, jakou roli má klitoris u ostatních druhů – a zda díky němu dosahují orgasmu stejně jako my lidé. Jen ty fenky někdy tak divně kňučí...

„Neexistuje univerzální způsob, jak přivést ženu pomocí stimulace klitorisu k orgasmu,“ dodává Maliková. „Některé ženy dávají přednost jemnějším dotekům, jiné mají rádi tlak, další vibrace nebo orální stimulaci... Promluvte si s partnerkou, získejte důvěru a povzbuďte ji, aby vám řekla sama, co se jí líbí. Potom už je ta nejpříjemnější část – zkoušet a nebát se experimentů.“

6. Klitoris nepatří jen lidem. Hadi mají dokonce dva!

Ne, opravdu nejde jen o „příslušenství“ žen. Hrdými majitelkami klitorisu jsou také všechny samice savců, některých druhů ptáků a plazů. Samičky hadů mají ve výbavě dokonce dva!

Dosud ale pochopitelně nemáme jak ověřit, jakou roli má klitoris u ostatních druhů – a zda díky němu dosahují orgasmu stejně jako my lidé. Jen ty fenky někdy tak divně kňučí...

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...