fbpx

Měl štěstí, že zaměstnanci uměli první pomoc. Supermarket chce šířit osvětu mezi veřejnost 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

„Jakákoliv první pomoc je lepší, než žádná,“ říká lékař a záchranář Marek Dvořák na tiskové konferenci Penny Marketu. Ten na září chystá velkou osvětovou kampaň, která má za cíl rozšířit znalost první pomoci mezi co nejvíce lidí.

Zveřejněno: 1. 9. 2024

Jsme v konferenčním sále holešovického Vnitroblocku. Jitka Maňáková, vedoucí reklamy a komunikace, se ptá přítomných novinářů, kdo z nich má první pomoc. Zvedne se asi čtvrtina rukou. „Lidí, co mají kurz první pomoci je málo. Nemají čas, motivaci, chuť nebo peníze, aby si takový kurz zaplatili. Chtěli jsme udělat něco pro veřejné dobro.“

Že na takovou myšlenku přišel právě supermarket, je ideální. Pravděpodobnost, že někoho na tak frekventovaném místě zaskočí infarkt nebo mrtvice, je celkem velká. Právě Penny Market, jeden z nejznámějších českých řetězců, proškolil loňský rok všechny své zaměstnance. Na pomoc si přivzal lékaře a záchranáře MUDr. Marka Dvořáka. S tím mimo jiné natočil video pro veřejnost, které bude dostupné na webu Penny celý měsíc září. Dvořák je z proaktivního přístupu Penny nadšený. „Je potřeba, aby co nejvíc lidí mělo první pomoc. Jsem vděčný, když to nějaká firma zaplatí.“

Může se to stát i vám

Znát základy první pomoci je velkou výhodou pro každého – kromě toho, že se můžete stát jen tak přes noc hrdinou, tak to taky děláte pro své blízké – první pomoc lidí upotřebí nejvíc v soukromém životě, ve svém domově.

Jsou stavy, kdy první pomoc tak důležitá není, ale někdy bez ní zasažený člověk nemá šanci přežít. Když se někomu přihodí například úraz s masivním krvácením, jsou první minuty pomoci nejdůležitější. Záchranné službě v Čechách to trvá průměrně 8 minut a 34 sekund, než se dostane na místo, kde někdo umírá, ale v odlehlejších lokalitách to může být klidně dvacet minut. Proto je důležité zareagovat okamžitě a člověka během čekání na záchranku udržovat při životě. Vzkřísit člověka sice lze i po delší době, ale pokud se mu zastaví přívod krve do mozku, začne odumírat za 6 minut, což mozek nevratně poškodí. „Když si nejste jistí, zda zvládnete pomoc a ještě víc někomu neublížíte, je každá první pomoc víc než žádná,“ říká Marek Dvořák.

profimedia 0788968282

Marek Dvořák. (zdroj: Profimedia)


Jednomu ze zaměstnanců Penny Vladimíru Houžvicovi se díky kurzu podařilo zachránit život, protože byl schopen rychle reagovat. „Pán šel nakupovat, a když byl u kasy, najednou se mu udělalo špatně. Posadili jsme ho na židli a dali jsme mu napít. Zkoušel jsem s ním komunikovat, ale pán přestával mluvit úplně. Kolegyně tedy zavolaly záchranku. Mezitím na něj šly mdloby a měl problémy s dechem, tak jsem mu sundal triko a začal jsem provádět masáž srdce. Povedlo se a nakonec ho odvezl vrtulník.“  Zareagovat v takové situaci není jen tak, lidé mohou být v šoku a mít nepříjemný pocit i několik týdnů poté.  Vědomí, že jste někomu mohli pomoci, však s vámi zůstane celý život. „Čím více lidé budou na takovou situaci připravení, tím je menší pravděpodobnost, že zamrznou,“ říká Dvořák.

Naučte se poskytnout první pomoc

První pomoc by se ideálně měla učit na základní škole, protože mnoho lidí ji poskytnout jednoduše nedokáže. „Často se začnou zajímat až v momentě, kdy jim v životě někdo zemře, když se stane nějaká životní tragédie,“ vysvětluje Dvořák, proč je lepší proaktivní přístup. 

Po rozhovoru s panem Houžvicem uspořádal Marek Dvořák pro novináře (z nichž většina první pomoc neuměla) rychlokurz. Novináři se na něm naučili masáž srdce i Heimlichův manévr.

Dvořák také zmínil nejčastější mýty o první pomoci, za které obvykle mohou televizní seriály: „Jsou čtyři hlavní stavy, kdy je potřeba zafungovat, než přijede záchranka. Masivní krvácení, když někdo nedýchá po úderu do hlavy, zástava srdce a dušení. Zbytek většinou tolik nespěchá.“

„Kurzy se liší v tom, jestli jsou určeny pro laiky, poloprofesionály nebo profesionály. Když budu mluvit v rádiu o základních věcech, nebudu učit lidi dýchání z úst do úst. Zatímco na víkendovém nebo týdenním kurzu se můžeme naučit i dýchat,“ reaguje Dvořák na otázku, proč se obsah kurzů může lišit. „Pokud bude cílem osvěta o první pomoci, budu rád do budoucna spolupracovat asi s kýmkoliv. Je pro mě opravdu moc důležité znalost první pomoci šířit mezi lidi,“ deklaruje.

Kurz první pomoci je dostupný během září 2024 zdarma. 

Související…

Tohle jsme si ale způsobily samy: Pokud jste žena a na ulici vás skolí infarkt, máte menší šanci na přežití
Olivie Doleželová

foto: Shutterstock, Profimedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...