fbpx

Mladá žena a starší muž. To byli donedávna typičtí nastávající rodiče. V posledních letech se však tento trend mění a přibývá žen, které se zamilovaly do výrazně mladšího muže a rozhodly se s ním založit rodinu.

Zveřejněno: 19. 8. 2024

Tento jev zaznamenávají především reprodukční kliniky, jejichž klienty se stále častěji stávají takovéto páry. Právě starší ženy, které často již překročily čtyřicítku, mívají problémy s početím, což je přivádí do centra asistované reprodukce.

„Od roku 2019 se počet žen nad čtyřicet let s mladším partnerem zvýšil zhruba o třicet procent. Věkový rozdíl mezi partnery bývá obvykle pět až sedm let,“ vysvětluje Daniel Hlinka, embryolog a zakladatel IVF centra Clayo Clinic. Domnívá se také, že tito budoucí rodiče jsou na příchod potomka lépe připraveni, a to jak po finanční stránce, tak i psychicky. Podle něj mají stabilnější zázemí a vybudovanou kariéru.

Pane doktore, proč podle vás přibývá mužů, kteří si hledají starší ženu? Čím myslíte, že to je?

Starší ženy vyzařují jistotu, sebevědomí a mají bohaté životní zkušenosti, což může být pro mnohé muže velmi přitažlivé. Zároveň jsou v dnešní době stále atraktivní, velmi vitální a často i aktivnější než ženy ve věku kolem dvaceti let.

Je pravda, že starší ženy, které už třeba mají děti a najdou si mladšího muže, chtějí počít spíše kvůli partnerovi než kvůli sobě?

Nemyslím si, že je to pouze o tom. Často je to touha po společném potomkovi, který představuje ještě hlubší spojení a završení vztahu. K nám přicházejí sebevědomé a nezávislé ženy, které se nepodřizují požadavkům partnera.

Jaká jsou rizika těhotenství a porodu u starších žen?

U těhotenství ve vyšším věku existuje zvýšené riziko chromozomálních abnormalit u plodu, například Downova syndromu.

hlinka

Daniel Hlinka.


Tyto abnormality však dokážeme odhalit při prvotrimestrálním screeningu. Pokud jde o rizika pro ženu, která otěhotní ve vyšším věku, můžeme mluvit o vyšší pravděpodobnosti rozvoje těhotenské cukrovky nebo preeklampsie. I tyto situace ale umíme předvídat a efektivně řešit.

Když se žena rozhodne otěhotnět po čtyřicítce, měla by rovnou navštívit kliniku IVF?

Nemyslím si, že je to nezbytně nutné. Některé ženy jsou schopné přirozeně otěhotnět i po čtyřicítce. Pokud se ale nedaří, doporučuji návštěvu odborníků neodkládat. Ženám po čtyřicítce doporučujeme, aby se objednaly na vstupní konzultaci už po třech měsících neúspěšných pokusů o početí.

Můžeme popsat, jaké jsou výhody, když si žena najde mladšího nebo staršího muže?

Z ryze medicínského hlediska je samozřejmě výhodnější, pokud žena přichází s mladším partnerem. U mužů je to totiž podobné jako u žen – plodnost není neomezená. S vyšším věkem u mužů klesá celkový počet spermií, jejich pohyblivost a také se zvyšuje poškození DNA spermií. Vědecké studie potvrzují, že fragmentace DNA spermií vede k vyšší pravděpodobnosti nesprávného dělení embrya, což následně snižuje úspěšnost implantace a zvyšuje riziko pozdějšího potratu.

Přesto mohou mít i mladí muži problém s početím?

Přibližně 40 % problémů s plodností je na straně mužů. Proto je důležité, aby vyšetření na specializované klinice podstoupili oba partneři. U mužů bývá nejčastější příčinou snížená kvalita nebo množství spermií. To může být způsobeno věkem, ale u mladších mužů především nízkou produkcí testosteronu, nadváhou nebo jinými zdravotními problémy, jako je zvětšená prostata nebo varikokéla.

Kvůli odkládání mateřství nebo početí v pozdějším věku s novým partnerem jsou matky často starší. Není tedy neobvyklé, když padesátnice vede do školy prvňáčka. Je to proti přírodě?

Musíme se na tuto otázku dívat v kontextu současné doby. Trendy se mění, ženy rodí poprvé ve vyšším věku a zároveň se jako lidstvo dožíváme stále více let. Podle mého názoru to proti přírodě rozhodně není – doba pokročila a máme k dispozici moderní metody léčby neplodnosti.

 Mnoho žen po čtyřicítce může otěhotnět naprosto bez problémů, pokud mají dobrou ovariální rezervu.

Aby těhotenství skončilo porodem zdravého dítěte, je důležité, aby žena byla v dobré kondici. Díky moderním metodám můžeme ženám s otěhotněním pomoci. Pokud někdo považuje těhotenství ve vyšším věku za nepřirozené, pak bychom se také mohli ptát, zda nejsou proti přírodě i léky, jako jsou antibiotika. Ty jsme dříve neměli a lidé na infekce umírali.

Co si myslíte o zamrazování vajíček? Měly by ženy, které odkládají mateřství, zvolit tuto cestu jako „pojistku“ do budoucna?

Zamrazení vajíček neboli social freezing je vhodné pro všechny ženy v reprodukčním věku. Ocení ho jak ty, které teprve hledají vhodného partnera pro založení rodiny, tak i ženy, které partnera mají, ale ještě nejsou připravené na to, aby se staly matkami. Díky social freezingu mají možnost mateřství odložit a minimalizovat riziko, že jejich vajíčka v pozdějším věku nebudou kvalitní, což by mohlo vést k problémům s plodností nebo k nutnosti využít vajíčka od dárkyně. Nejvhodnější je samozřejmě zamrazit vajíčka u mladých žen, ideálně ve věku 25 až 35 let, kdy mají obvykle největší množství zdravých vajíček. S přibývajícím věkem totiž počet dostupných vajíček klesá.

Kolik stojí zamrazení vajíček?

Ceny se na různých klinikách liší. U nás klientky platí za odběr a zmražení vajíček 39 tisíc korun, přičemž v ceně je zahrnutý jeden rok skladování. K tomu je potřeba připočítat ještě léky pro hormonální stimulaci. Každá klientka jich potřebuje jiné množství, ale cena za ně se pohybuje zhruba kolem 20 tisíc korun.

Ženy často rodí děti později proto, že dosud nepotkaly toho pravého, domnívá se fertility koučka Alena Dvořáková, která pomáhá párům po psychické stránce na jejich cestě za miminkem.

 dsc3869

Alena Dvořáková.


Podle ní není hlavním důvodem, proč starší ženy chtějí mít dítě s mladším partnerem, snaha si ho udržet. „Chtějí pouze muži, kterého milují, dopřát jeho geneticky vlastní dítě a radost, aby mohl být u výchovy dítěte od samého začátku. O tom mé klientky mluví,“ vysvětluje koučka.

Dodává také, že mnoho žen po čtyřicítce může otěhotnět naprosto bez problémů, pokud mají dobrou ovariální rezervu. „Mám několik klientek, které otěhotněly přirozeně po čtyřicítce. Ale není to vždy samozřejmost,“ poukazuje Alena Dvořáková.

Dodává, že než začala pracovat jako fertility koučka, domnívala se, že početí dítěte po čtyřicítce je tak trochu proti přírodě. Dnes však zastává zcela jiný názor. „Díky práci koučky jsem se ke svým klientkám dostala mnohem blíže a vyslechla mnoho příběhů, které mi tento pohled změnily. Drtivá většina žen neodkládá mateřství kvůli kariéře a cestování, ale proto, že otce svého dítěte potkají pozdě. Často ve třiceti žijí a setrvávají v neuspokojivém vztahu, který se časem zhroutí,“ říká a dodává, že než žena najde nového partnera, může to opět několik let trvat. A čas běží, biologické hodiny tikají.

„Řada mých klientek mi řekla, že je nakonec ráda, že s předchozím partnerem dítě neměla. Takže co je vlastně horší? Starší matky, nebo rozpadlé vztahy a střídavá péče o děti?“ zamýšlí se koučka.

Páry, kde je žena o mnoho let starší než muž, často čelí nepochopení okolí, a to mnohdy i od svých blízkých. Naše společnost je stále nastavena tak, že muž by měl být starší. Zatímco padesátníkům tolerujeme třicetiletou partnerku a tento věkový rozdíl nikomu nepřijde zvláštní, v opačném případě tolerance často opadá. Skutečností však zůstává, že mnoho mužů preferuje starší a zkušenější ženy, které navíc často vypadají skvěle i ve čtyřiceti nebo padesáti letech. Proto se musíme připravit na to, že v budoucnu bude přibývat párů, kde bude žena výrazně starší než muž.

foto: se svolením Daniela Hlinky, se svolením Aleny Dvořákové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...