fbpx

Pátek Karla Křivana: Co pro civilizaci znamená tah pagerem 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Izraelská špiónská akce ukazuje, jak jsme závislí na technologických udělátkách a jak jsme kvůli tomu zranitelní stejně jako pralidé

Zveřejněno: 20. 9. 2024

Izraelský majstrštyk, kdy jeho nepřátelům začaly bouchat pagery a bůh ví co ještě, bychom neuvěřili ani Františkovi Kotletovi. V hlavě se mi zrychleně promítly všechny filmy o špionech od Jamese Bonda po Sedmnáct zastavení jara (když budou mladší čtenáři hledat, co je to pager, mohou rovnou zkusit najít info o tomto sovětském seriálu), ale podobnému kousku se nic ani nepřiblížilo.

Znalec sci-fi nejsem, ale řekl bych, že v tomto případě opět jednou realita života předčila představivost. Leč jednou vypuštěná fantazie se odmítla vrátit do přihrádky "sny a blázniviny" a pokračovala v cestě krajinou nemožného. A ta není jen plná jednorožců a na daleké galaxie létajících strojů, nýbrž i temných koutů odvrácené strany lidské duše.

Na digitální planetě

I představil jsem si všechny ty padouchy a zloduchy, kolik se jich jen po Zemi toulá, kterak zbystřili svoji hanebnou mysl, když jim došlo, jak zranitelná je naše digitální planeta. Mohou-li vybuchovat prehistorické pagery, proč by to nešlo nějak zařídit s mnohem sofistikovanějšími udělátky, kterými se s takovým nadšením obklopujeme.

Nevadí, že jste hloupí, budeme myslet za vás, dodáme vám tolik slasti, kolik si přejete, slibují technologičtí mágové naivním pozemšťanům.

Dokážeme-li ovládat svoje domácnosti, auta a kanceláře ze vzdáleností delších než dalekých, proč by nešlo zařídit, aby se to celé nějak porouchalo. Už dávno víme, že není třeba svět vyhodit do povětří, ale stačí nám znemožnit přístup k pohodlí, na které jsme si tak zvykli. Svěřujeme matrixu vše, na čem záleží chod civilizace.

Hackne-li někdo neviditelné, a přitom pípající a blikající spojení a úložiště, nastane zmatek. A ten sám o sobě bude dostatečným důvodem, abychom se z civilizace změnili ve zranitelné a pro přežití dosti nevhodně vybavené tvory.

Zahlcené mozky

Ostatně stejně postupují mágové manipulace a spinu. Nepřesvědčují nás o své pravdě, ale zahltí naše mozky takovým množstvím nesmyslů, že nejsme schopni rozumně uvažovat. Je-li tak jednoduché rozložit lidské rozhodování a změnit demokracii v překřikující se dav omezenců, pak nemůže být žádný problém vyvolat chaos díky naší závislosti třeba na chytrých telefonech, jejichž samotný název neočekává, že jeho uživatel potřebuje k současnému životu používat svoji šedou kůru mozkovou.

Nevadí, že jste hloupí, budeme myslet za vás, dodáme vám tolik slasti, kolik si přejete, slibují technologičtí mágové naivním pozemšťanům. Nemusíte se vyznat ve světě, ve kterém žijete, stačí sdílet svoje soukromí, názory, životy s našimi algoritmy. A srdíček či zdvižených palců přibývá, ega jsou uspokojena. Místo zručných obchodníků mohou ale přijít mnohem nebezpečnější krysaři nové doby. Zisky nestačí, chceme vás zničit.

Lidé s fantazií líčili budoucnost jako válku mezi stroji a lidstvem. Kdepak, bude to jen obyčejná rvačka mezi lidmi. Jsme stejně zranitelní, jako když jsme se potulovali v kožešinách kolem pasu za stády mamutů. Musíme být chytřejší než ti druzí. Jako Izraelci a jejich povedený tah pagerem.

Související…

Pátek Karla Křivana: Proč fotbalová reprezentace fňuká bez diváků
Karel Křivan

zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...