fbpx

Pořádek jako životní styl vs. tvůrčí chaos: Jak nepořádek ovlivňuje náš mozek? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

„Uprostřed chaosu je vždy i příležitost.“ – Sun Tzu

Zveřejněno: 8. 10. 2024

V srdci mnoha duchovních i filosofických učení leží paradox: chaos je prvotní jiskrou, z níž se rodí řád. Fyzika nám připomíná, že i zdánlivě stabilní vesmír je ve skutečnosti neustálým tancem entropie, nepořádku, který postupně přetváří formu a strukturu. A co evoluce? Není snad ona sama důkazem, že život a pokrok mohou vzejít z náhodných a spontánních procesů? Tento fascinující a na první pohled chaotický děj se odráží nejen ve světě kolem nás, ale také v nás samotných.

Neorganizovaná válka o pozornost

Nepotřebujeme si chaos představovat jen na úrovni filozofických konceptů nebo fyzikálních procesů, chaos je přítomný i v našem každodenním životě. Neuspořádaný pracovní stůl, přeplněný diář nebo zahlcená mysl – všechny tyto faktory vytvářejí v našem mozku smyslové přetížení. Vědci z Princetonské univerzity zjistili, že chaos není pouze otázkou estetiky, ale má přímý vliv na naši schopnost soustředění.

Představte si svůj mozek jako počítač. Když na něm spustíte příliš mnoho programů najednou, začne se zpomalovat. Kolečko načítání se točí... a točí... a vy začínáte panikařit. Mozek funguje podobně – když ho zahltíme spoustou vjemů, začne se zpomalovat. Stejně tak je to i s nepořádkem kolem nás: zahlcuje naše smysly a rozptyluje naši pozornost, což vede k menší produktivitě a soustředění.

To je, jako když se snažíte vyřešit složitou matematickou rovnici v místnosti plné hluku a pohybu. Každý rušivý vjem je jako další proměnná, která se snaží vloudit do rovnice a zmást vás.

Související…

Záhada rozluštěna: Kdo nám pomáhá vytvářet a udržovat nepořádek?
Elena Severka

Podobný boj se odehrává v mozku, když jsme vystaveni neorganizovanému prostředí. Vnější chaos a naše cenné myšlenky se přetahují o pozornost a hádejte, kdo většinou vyhraje.

Ano, chaos.

Ztrácíme nejen soustředění 

Z evolučního hlediska byl náš mozek navržen tak, aby dokázal rychle zpracovávat informace z okolí a přizpůsobit se změnám. Nicméně když čelíme přílišnému chaosu, amygdala, oblast mozku spojená s emocemi a stresem, reaguje na toto přetížení. To vede k aktivaci stresových hormonů, jako je kortizol, což může mít dlouhodobé negativní důsledky na naši schopnost zvládat složité situace.

Britská studie odhalila, že denně ztratíme v průměru devět věcí. Zní to jako absurdní číslo, ale zamyslete se: kdy naposledy jste hledali nějakou drobnost? Není to jen o malých věcech – s každým ztraceným předmětem ztrácíme i drahocenný čas. Denně prý strávíme až deset minut hledáním, což za rok dělá více než šedesát hodin promarněného času, který bychom mohli věnovat něčemu smysluplnějšímu... třeba snaze zůstat organizovaní.

Bludný kruh nepořádku a prokrastinace

Nejenže nepořádek komplikuje naše každodenní činnosti, ale také podporuje prokrastinaci. Výzkum vědců z Chicagské univerzity prokázal úzký vztah mezi nepořádkem v domácnosti a tendencí k odkládání úkolů. Co však zůstává nejasné, je otázka, co je příčinou a co důsledkem. Je možné, že lidé odkládají povinnosti právě proto, že se nechtějí pustit do úklidu, nebo je to samotný nepořádek, který narušuje jejich schopnost soustředit se a vyvolává další prodlevy?

„Prokrastinace je umění držet krok se včerejškem.“ – Don Marquis

Kromě toho studie ukázala, že s přibývajícím věkem klesá celková spokojenost se životem, částečně právě kvůli chaotickému prostředí. Vědci také zdůrazňují, že lidé čelící těžkým životním situacím se často více zaměřují na pořádek, aby měli alespoň nad něčím kontrolu. V nepořádku může i uklizený stůl představovat malou, ale důležitou kotvu jistoty.

Pořádek jako životní styl

Domov by měl být místem, kde si můžeme odpočinout a načerpat síly, ale když nás obklopí hromady nepořádku, pocit harmonie rychle mizí. Místo aby byl domov oázou klidu, stává se bitevním polem, kde bojujeme o nalezení čistého hrnku na kávu anebo volného prostoru na stole. Tento každodenní boj nás stojí více, než si možná uvědomujeme. Lidé stále častěji vyhledávají profesionály, kteří jim pomohou nastolit doma pořádek a přeměnit jejich domovy na klidné, funkční prostředí.

Jedním z nejznámějších systémů, jak dosáhnout pořádku, je metoda Flylady, kterou vyvinula Američanka Marla Cilley. Tento systém spojuje pozitivní afirmace s jednoduchými tipy na úklid, které nezaberou více než 15 minut denně. Tento přístup si získal obrovskou popularitu – Flylady má na své oficiální facebookové stránce více než půl milionu sledujících a její knihy jsou prodávány po celém světě. Láká především svou jednoduchostí a tím, že nevyžaduje velké časové ani fyzické nasazení, což je pro mnohé lidi v dnešní uspěchané době klíčové.

A pokud jste si mysleli, že to nemůže být lepší, přichází Marie Kondo, autorka bestselleru Zázračný úklid. Časopis Time ji dokonce zařadil mezi 100 nejvlivnějších osobností světa, což je značný úspěch pro někoho, jehož vášní je skládání triček do úhledných obdélníků. V roce 2019 se na Netflixu objevil její vlastní seriál, ve kterém pomáhá lidem, kteří se doslova ztrácejí ve svých věcech.

Její metoda, známá jako KonMari, se zaměřuje na to, aby lidé ponechali ve svém životě pouze ty věci, které jim přinášejí radost. Podle Marie Kondo je zbavování se přebytečných věcí nejenom účinným způsobem, jak zorganizovat domácnost, ale také prostředkem, jak dosáhnout vnitřní rovnováhy a klidu.

Tvůrčí chaos

Avšak umělci a kreativní jedinci mají často úplně jiné potřeby. Pro ně není sterilní, bezchybný pořádek zdrojem inspirace. Místo toho se obklopují nepořádkem a chaosem. Obývají prostor plný podnětů. Takový domov na první pohled působí neuspořádaně, ale pro tvůrčí duše je to dokonalé hnízdo pro nové nápady.

Psychologové z Minnesotské univerzity provedli fascinující experiment. Požádali studenty, aby přišli s novými způsoby, jak využít pingpongové míčky. Polovina z nich pracovala v dokonale uklizené místnosti, zatímco druhá působila uprostřed chaosu plného papírů a různých drobností. Výsledek byl překvapivý – studenti v chaotickém prostředí vytvořili mnohem odvážnější a originálnější nápady než ti, kteří seděli v úhledně uspořádané místnosti.

Možná právě proto, pokud máte telefon v kufru a boty v lednici, je velká pravděpodobnost, že váš každodenní život je neustálým tvůrčím procesem. Tento chaos, který vás obklopuje, nemusí být jen náhodný zmatek – může představovat systém, který podněcuje vaše myšlení. A i když to na první pohled může působit jako klasický stereotyp, existují vědecké důkazy, které ukazují, že právě tento neuspořádaný styl může podporovat kreativní myšlení.

Takže

Pokud váš mozek volá po harmonii, možná je načase utřít prach, uklidit si stůl – a konečně najít ty klíče! Ale pokud se cítíte jako ryba ve vodě uprostřed tvůrčího chaosu, nebojte se ho přijmout.

Koneckonců, někdy je ten nejkrásnější řád ukrytý právě ve zdánlivém nepořádku.

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...