fbpx

Tetování jako hřích mládí: Odstranění bolí a zákrok vyžaduje čas i peníze 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Je libo portrét první lásky, naše znamení zvěrokruhu nebo snad srdce probodnuté šípem? Tetování už dávno není spojováno s kriminálníky, ale spíše s našimi hříchy z mládí. Velmi často ale tyto hříchy vyblednou a zestárnou spolu s naší kůží...

Zveřejněno: 16. 10. 2024

Zajít do tetovacího studia a nechat si ozdobit kůži je vlastně úplně jednoduché. Jenomže zatímco tetování máte hotové relativně za chvíli, odstranit ho není vůbec jednoduché. Proto je důležité promyslet si, zda po něm opravdu toužíte, zda vás bude vybraný motiv bavit i po letech nebo vám nebude tetování překážet v práci. 

V mládí rozverná ještěrka, v padesáti anakonda

Sama mám na svém těle tetování několik a dnes bych si nechala jen jedno, to nejmladší. Možná i to se za několik let změní, ale v tuto chvíli je stále pěkné a má pro mě hlubší význam. Ostatní tetování nebyla snad doslova dílem mladické nerozvážnosti, ale zdobí mi opravdu velkou část povrchu těla, mají množství takzvaných coverů, tedy překrývání, a odstranit je by bylo zhola nemožné.

„No, co na to říct. Nechal jsem si před lety vytetovat podle fotky portrét mojí první holky i s jejím jménem. Láska nevydržela, ale kerka ano. Ne snad, že bych s ní měl problémy, mám normálně myslící partnerky, ale i mně samotnému vadí. Beru to ale tak, že to byl momentální nápad, a uvažuju o tom, že si nechám tetování odstranit,“ svěřil se Flowee Zdeněk Žák.

Související…

S obrázkem své milé až do hrobu. Tetování prý lidé zpětně nelitují
Dora Hanzelová

Nějaké tetování má dneska kde kdo. Oblibu si začalo získávat už v devadesátkách, kdy bylo kvalitních tatérů ještě jako šafránu a „kerku“ vám udělal i totální amatér. V módě byly kromě růží a motýlů hlavně sloni, hejna letících vlaštovek nebo čínská písmena, kterým prakticky nikdo nerozuměl. Horší to bylo mnohdy s kvalitou tetování, které se vlivem mnohdy nekvalitního inkoustu po pár letech začalo rozpíjet a blednout. Není divu, že se po dvaceti třiceti letech mnozí lidé snaží této ozdoby zbavit. A nejsnazší metodou je laser, i když dle studií existují i nelaserové metody, jež jsou však nákladnější.

Generační záležitost

„Do ordinace mi chodí lidé, kteří nejsou spokojeni s tetováním, které si pořídili kdysi v mládí. Důvodů k tomu mají víc. Jednak už se jim daný motiv nelíbí, nebo je jeho kvalita už tak špatná, že se nedá motiv rozhodně považovat za nějakou ozdobu hodnou obdivu. Je pravda, že se s žádostmi o odstranění tetování setkávám čím dál častěji. Je to i tím, že generace lidí, co si pořídila tetování třeba před dvaceti lety, má už jiné hodnoty, změnil se jim vkus nebo se tetování neslučuje s jejich zaměstnáním,“ říká pro Flowee dermatoložka MUDr. Lucie Jarešová z kliniky DermaMedEst. 

Klára a její čínská rebelie

Podobný příběh „žije i kůže“ paní Kláry K. U té šlo o věkově ovlivněnou rebelii, ale pak jí tetování ztěžovalo práci v bance. „Ve dvaceti jsem toužila žít jinak než moji rodiče a bavilo mě být tak trochu rebelka, protože rodiče byli dost přísní. Podle nich, kdo chodil do hospody, byl alkoholik. A kdo měl tetování, byl kriminálník. Když jsem začala mluvit o tom, že si nechám udělat kerku, byl oheň na střeše. Jenže mně se to strašně moc líbilo. A jelikož už jsem byla dospělá, nehodlala jsem poslouchat. Tetování pro mě bylo navíc symbolem vzpoury, něčím, co mi v ten moment připadalo jako ten nejodvážnější krok. Dneska mi to samozřejmě připadá dětinské, ale tenkrát to prostě mělo význam. Ke známé kosmetičce, která tenkrát tetovala, jsme se vypravily s kamarádkou. Zatímco ona si na kotník nechala vytetovat drobného slona se zvednutým chobotem jakožto symbol štěstí, já jsem se rozhodla nedržet se zpátky a nechala jsem si vytetovat na ruku čínskými písmeny svoje jméno. Ještě jsem chtěla, aby byl nápis obtočen ocasem čínského draka, ale na to si kosmetička netroufla. I tak jsem ale odcházela spokojená, s nápisem přes celé předloktí. Cítila jsem se svobodná a měla jsem pocit, že mi svět leží u nohou. Abych to zkrátila, tetování mi postupně začalo vadit. Každému jsem vysvětlovala, co nápis znamená. Po škole jsem pak nastoupila do banky, kde jsem ho musela zakrývat. Poprvé jsem se za něj styděla, když jsem se vdávala, protože k romantickým bílým šatům se vůbec nehodilo. Začala jsem přemýšlet, jak se ho zbavit, až jsem se definitivně rozhodla a zašla k dermatoložce, kde jsem se svého „hříchu mládí“ zbavila v průběhu několika sezení a laserového ošetřování. I tak ale není kůže jako dřív,“ svěřila se Klára.

Na lodi u šejka? Není problém, ale „čistá“

I já mám podobný příběh. Před lety jsem málem dostala velmi lukrativní práci, měla jsem se plavit na rodinné jachtě katarského šejka a trávit čas s jeho dětmi nejrůznějšími vodními sporty. Byli nadšení z mého věku (nebylo mi už dvacet), měla jsem velké zkušenosti jako potápěč, uměla jsem to s dětmi. Práce byla placena tak, že v době, kdy jsem o ni žádala, by mi doslova změnila život. Pracovala jsem i v tehdy šestihvězdičkovém hotelu na Maledivách, tetování nevadilo.

Lidé přirovnávají působení laseru nejčastěji k pocitu podobnému šlehnutí gumičkou o kůži nebo pálení. Každopádně to není nic příjemného.

Na lodi u šejka jsem prošla všemi koly výběrového řízení a byla jsem vybrána. Pak mě samotnou napadlo zeptat se, jestli jim nevadí moje tetování. A bylo po jobu snů. Nebylo to pro ně možné, protože některá z tetování by nebylo možné zakrýt ani sebelepším voděodolným makeupem.

V rukou kožního lékaře

Odstranit tetování není totiž vůbec jednoduché a vyžaduje to čas a velkou dávku trpělivosti. Kolik? To záleží na tom, jaký typ barvy byl pro tetování použit, zda to byly kvalitní profesionální barvy, nebo domácí výroba. I takové typy totiž nejsou výjimkou.

Roli hraje i to, do jaké hloubky tetování zasahuje a  jaký je jeho rozsah. To jsou ostatně i parametry, které ovlivňují i počet opakování. Tetování, zejména pokud jde o rozsáhlejší motiv, se totiž nedá odstranit najednou. „Lidé by měli počítat s tím, že intervaly ošetření by neměly být kratší než 4–5 týdnů, někdy se doporučuje rozestup od jednotlivých ošetření jedné lokality 6–8 týdnů. Je to velmi důležité z toho hlediska, aby měla kůže klid na hojení a nedocházelo k tvorbě jizev. Samozřejmě, pokud budeme ošetřovat i jinou oblast těla, lze to provést i následující den. Počet opakování je individuální, u někoho je potřeba např. šest sezení a jiný klient potřebuje zákrok opakovat vícekrát. Záleží také na tom, jak je pacient citlivý a kolik toho, lidově řečeno, vydrží. Pokud někdo zvládne velký motiv třeba přes celá záda nebo stehno, je to možné. I tak je ale potřeba ošetření opakovat,“ vysvětluje MUDr. Jarešová.  

Bolí nejen tetování, ale i odstranění

Tetování se odstraňuje laserem. Tato metoda je založena na rozkládání pigmentu tetovacího inkoustu na menší částice, které pak tělo přirozeně odbourává. Není to ale úplně bezbolestný způsob. Obecně platí, že některé oblasti na těle jsou citlivější než jiné, protože mají více nervových zakončení, je na nich tenčí kůže, nebo jsou v blízkosti kostí.

shutterstock 2255118721

Pro představu, jak asi bude vypadat tetování po několika ošetřeních laserem.


V různých internetových diskusích se nejčastěji lidé vyjadřují ve smyslu, že je tetování bolelo na prstech rukou, na kotnících, žebrech nebo krku. „Pro mě bylo extrémně bolestivé tetování na spánku a po straně obličeje,“ popisuje v jednom chatu uživatelka Katka. Podobně citlivé je pak i odstraňování.

„Pacienti se tady z bolesti nehroutí, nabízíme vždy před samotným ošetřením aplikaci lokální anestezie v podobě znecitlivujícího krému. Pro zvýšení účinku ještě oblast překryjeme potravinovou fólií, necháme působit a teprve pak fólii odstraníme a pustíme se do práce. Lidé přirovnávají působení laseru nejčastěji k pocitu podobnému šlehnutí gumičkou o kůži nebo pálení. Každopádně to není nic příjemného. Pokud se pak odstraňuje větší plocha tetování, je lepší si ošetření opravdu rozplánovat,“ říká lékařka.

Co je důležité vědět před odstraněním tetování?

V první řadě by lidé měli mít realistická očekávání. Ne všechna tetování totiž mohou být odstraněna úplně, některé barvy je obtížnější odstranit a mohou zanechat stopy. Navíc kůže už nikdy nebude taková, jako byla před tetováním. Je třeba počítat jednak s časovou, ale také finanční zátěží. Cena jednoho sezení se pohybuje od 1000 až do několika tisíc korun, v závislosti na velikosti ošetřované plochy. O kůži je po zákroku potřeba pečovat, aby se minimalizovalo riziko infekce a vzniku jizev.

Jak se píše v odborném tisku, odstranění tetování laserem je nejúspěšnější a nejlevnější způsob, bohužel ale, jak říká i doktorka Jarešová, lasery často tetování zcela neodstraní. Pouze jej zesvětlí, nebo vybledne, takže je mnohem méně nápadné. Novinkou je v poslední době tzv. laser s přepínáním Q, který vysílá energii v jednom silném pulzu, jak píšou dokonce i některé kliniky, ani tento způsob není stoprocentní a velmi záleží na tom, kde si tetování necháte odstranit a jakou metodou. Kromě všech výše zmíněných konstelací je například důležité i to, jak tmavou máte pleť. „Pokud máte tmavší pleť, můžete zvážit ošetření Q-směrovým laserem Nd:YAG, u kterého je méně pravděpodobné, že změní barvu tmavé pleti, než u tradičních Q-směrových laserů,“ píše se na webu.

Takže, kdybychom se vás nyní zeptali, jestli moderní čmáranice, jemné květy anebo jinou supermoderní kerku ano či ne, jak byste odpověděli? Já mám jasno – dala bych cokoli za kůži ve stylu tabula rasa.

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...