fbpx

Czech Space Week trvá několik dní, propojuje vědce, odborníky, studenty, podnikatele i veřejnost s cílem zvýšit povědomí veřejnosti o významu kosmického průmyslu a podpořit zájem o vědecké a technické obory, spojené s vesmírem

Zveřejněno: 22. 10. 2024

Letos se bude konat již po sedmé, od 4. do 10. listopadu. Slavnostní zahájení v prostorách Fantovy Budovy odstartuje týden plný aktivit. Akci pořádá Ministerstvo dopravy společně s agenturou CzechInvest, Hvězdárnou a planetáriem hl. m. Prahy Planetum a mnoha dalšími partnery z týmu Czech Space. Zahájení festivalu se zúčastní prezident Petr Pavel s dalšími vládními představiteli.

Malé kroky pro člověka, velké pro lidstvo

A na co se návštěvníci mohou těšit? První den bude patřit konferenci České uživatelské fórum Copernicus a diskusím o dálkovém průzkumu Země. Hlavní událostí večera bude prestižní Space Gala, kde se setkají přední osobnosti kosmického průmyslu.

Mezi hlavní body programu patří také průmyslové dny Space2Business a inspirativní akce Space4Women. Tuto akci si nenechá ujít také řada zahraničních firem a expertů. Svou účast přislíbil například americký astronaut Andrew Feustel nebo výkonný ředitel agentury Evropské unie pro vesmírný program (EUSPA) Rodrigo da Costa. Dorazit by měla také ředitelka komercializace, průmyslu a obchodu Evropské vesmírné agentury (ESA) Geraldine Naja.

profimedia 0700770368

Geraldine Naja.

Průmyslové dny, které se letos odehrají v pražském Černínském paláci, budou zaměřeny na posílení spolupráce mezi Českou republikou a strategickými regiony, jako jsou Severní Amerika, Afrika a Izrael. Mezi klíčovými účastníky bude i společnost Israel Aerospace Industries (IAI), která přijíždí s cílem navázat nová obchodní partnerství. IAI, jeden z hlavních partnerů letošního ročníku Czech Space Week, se nedávno podílela na vývoji pokročilých radarových systémů, což podle Space Business Developera Nika Adamského potvrzuje důvěru mezi firmou a českou vládou. „Naše společné zájmy zahrnují nejen oblast obrany, ale také rozvoj vesmírného průmyslu, proto jsme hrdí na partnerství s festivalem Czech Space Week,“ uvedl Adamski.

V rámci panelových diskusí, jako jsou Space in Mobility, Space for Climate Tech a Space and Defence, se bude řešit, jak technologie vesmírného průmyslu mohou přispět k rozvoji dalších odvětví. Tématem nebude jen využití kosmických technologií, ale také podpora vzdělávání a přilákání mladých talentů do kosmického sektoru, což je jedním z hlavních cílů iniciativy České cesty do vesmíru.

Pro každého něco

Na své si přijdou také studenti, pro které bude připravena akce Příští zastávka vesmír. Tato akce se v letošním roce uskuteční v brněnské Hvězdárně a planetáriu. Cílem je inspirovat mladé lidi k objevování vesmíru. Studenti se nejen dozvědí řadu cenných informací o vesmíru, ale mohou zde také najít zajímavou pracovní příležitost v rámci spolupráce s předními českými kosmickými společnostmi i během studia.

csw 2024 header

Nebude chybět také motivační akce Space4Women zaměřená na ženy ve vesmírném průmyslu​. O svých zkušenostech z řízení kvality projektů a misí v rámci ESA se rozpovídá například Jana Mulačová. O své kariérní cestě a zkušenostech bude hovořit na panelové diskuzi Space4Women, zaměřené na inspirativní příběhy žen, které dosáhly úspěchů v oborech, jež jsou tradičně považovány za mužské. Tato diskuze se uskuteční v prostorách Vysokého učení technického v Brně (VUT), které je jedním z hlavních organizátorů této akce.

Festival nabídne i tradiční akce a události, které se staly neodmyslitelnou součástí programu. Například Astronomický ústav Akademie věd ČR otevře své prostory veřejnosti, čímž návštěvníkům umožní nahlédnout do fascinujícího světa astronomie. Kromě toho se analogičtí astronauti sejdou ke cvičným simulacím vesmírných misí v podmínkách napodobujících prostředí mimo Zemi. Inkubátor ESA BIC Czech Republic představí nejnovější úspěchy, včetně aktuálních a začínajících startupů, které přinášejí inovace do kosmického průmyslu.

Související…

Přistání na asteroidu je milníkem kosmonautiky. Proběhne prý do roku 2073
Jan Handl

foto: Shutterstock, Czech Space Week, zdroj: Czech Space Week

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...