I když se zima leckde stále nevzdává, jarní příroda se v rytmu svého přirozeného tempa pozvolna probírá k životu. Její počínání by mělo být příkladem pro nás. Přechod ze zimního období do toho jarního by se totiž měl v našich tělech odehrávat ve stejně poklidném duchu. Šokovat naše tělo nevhodně zvolenou dietou či urputnými zákazy vede často ke stresu celého systému, a může tak v konečné fázi dojít k tomu, že se i dobrá potravina stane pro náš organismus toxickou. Takže hlavně se vším pozvolna a opatrně, nic se nemá přehánět.
Jaro je období, kdy se začínáme více hýbat, je to ta nejlepší doba na detoxikaci prostřednictvím správných druhů potravin, půstu a saunování. Náš organismus potřebuje očištění a vyvážení po zimní stravě plné těžkých, hutných a sladkých jídel. Jaro nám tedy dává příležitost zvýšit svou imunitu pomocí široké škály vhodných lokálních produktů, které podpoří naši vitalitu.
V každém případě musíte znát svůj typ dóši, tedy to, která energie ve vašem těle převládá.
Půst je jedním z nejlepších způsobů, jak znovu imunitní systém a celý organismus nastavit a vyladit. Jaro je k tomu ideálním obdobím. V ájurvédě se ke každému tělesnému typu (Váta, Pitta, Kapha) vážou různá doporučení. Ovšem pro všechny tři typy je většinou užitečné se jeden den v týdnu pravidelně postit.
Jaký jste typ dóši?
V každém případě musíte znát svůj typ dóši, tedy to, která energie ve vašem těle převládá. Pro každý typ dóši je charakteristická například fyzická konstituce a určité mentální dispozice. Pakliže patříte k těm, kteří mají velmi štíhlou postavu, podlouhlý obličej, malé oči, úzké rty, nepravidelné zuby nebo třeba suchou kůži se sklony k šupinatění a k tomu vás charakterizuje ráznost, náladovost, schopnost rychle nabýt – rychle pozbýt, úzkostlivost, sklony k tomu být smutný, náladovost, ale i schopností nedělat věci jen napůl, ale naplno a do všeho jít s vervou, jste jednoznačně váta.
Držím tedy půst každé pondělí, protože obvykle během víkendu jím trochu víc a dám si i maso a občas i pár piv.
Pro pittu jsou zase charakteristické světlá pleť, světlé oči, pravidelný nos, srdcovitý obličej, střední postava, rovné vlasy, středně velká ústa nebo vystouplá brada a z mentálních predispozic pak otevřenost novým myšlenkám, organizační schopnosti, výborná paměť, cílevědomost, podrážděnost, mnoho zájmů.
I s vegetariánským jídlem se dá vyhrát a podle účastníků poslední večeře (tedy té ájurvédské) chutná skvěle
Pro kaphu je zase typická silnější postava, kvalitní vlasy, olivová pleť a z charakteristiky pak tichost, skromnost, zamyšlenost, svědomitost ale i loajálnost, schopnost odpouštět a také trochu lenost. A pakliže jste trochu od toho i trochu od toho, jste typ na pomezí dvou dóš – například váta pitta nebo kapha váta.
Půst podle typu
Pro tělesný typ Váta je dobrý jednodenní půst v týdnu. Organismus by měl být totiž aspoň jednou týdně v naprostém klidu. Tělesný typ Pitta zvládne maximálně tři dny půstu za sebou. A pro tělesný typ Kapha jsou prospěšnější i delší období půstu.
Jedinec se slabým trávením může mít po jídle často pocit závrati či mdloby či chuť na šálek kávy – což se bezprostředně po jídle „přísně nedoporučuje“.
Já sám jsem extrémní typ Váta s bipolárními fluktuacemi, proto musím být opatrný vzhledem ke zvýšené mentální aktivitě tohoto tělesného typu. Držím tedy půst každé pondělí, protože obvykle během víkendu jím trochu víc a dám si i maso a občas i pár piv. Během postního dne si obvykle dopřeji saunu a současně relaxuji, což je skvělá příprava na nový týden.
Jak se udržovat v rytmu
Udržování vyvážené struktury vašeho dne z hlediska stravování a střídání jednotlivých ingrediencí hraje významnou roli. Já jím pravidelně dvakrát denně větší porce. Kombinuji snídani a svačinu kolem 10.30. Menší porci si dám potom na noc kolem šesté večer. Po ránu mi dělá dobře horké mléko. Buď samotné, nebo v kombinaci s čajem či kávou.
V případě, že chcete dosáhnout lepšího trávení, pak je lepší být o mírném hladu, i proto se v ájurvédě svačiny příliš nedoporučují. U lidí se slabým trávením je často potlačena chuť k jídlu, jindy je jejich porucha naopak nutí ke konzumaci přehnaného objemu potravy. Jedinec se slabým trávením může mít po jídle často pocit závrati či mdloby či chuť na šálek kávy – což se bezprostředně po jídle „přísně nedoporučuje“.
Jídlo je tvůj lék
V ájurvédě je spousta příkazů a zákazů, tak si to zjednodušme. Kontinuální dodržování několika málo zásad je mnohem lepší než nárazová striktnost. Zde je mých TOP 5 otázek při nákupu potravin:
- Odkud potravina pochází? Je lokální, ekologická z bio produkce?
- Jaké potraviny mají aktuálně sezónu?
- Proč si danou potravinu vybírám. Ze zvyku, či z vědomé volby?
- Jaké kombinace potravin volím?
- Kdy mám v plánu je jíst?
U kombinací potravin existuje tolik zákazů, že není možné je tady všechny uvést. Je ovšem dobré si zjistit alespoň ty kombinace, které mohou vést k toxickým následkům.
Příprava jídla
Jaro je tím správným obdobím, kdy do svého jídelníčku opět zařadit raw stravu, tedy trochu syrové zeleniny, zejména zelené listy, bylinky, květiny a výhonky. Raději bych ale zeleninu s komplexnější strukturou stále ještě napařoval nebo ji přinejmenším nakrájel na malé kousky a takto přidával do polévek či jiných teplých jídel.
Chlorofyl je krví rostlin a má podobnou chemickou strukturu jako hemoglobin. Pomáhá s reprodukcí krve a spouští detoxikaci.
Skvělé jsou v tomto období nakládané saláty. Postup je jednoduchý. Jarní zeleninu nastrouhanou nebo nakrájenou na malé kousky zalijte octem a zatěžkejte předmětem (čímž se rychle naloží). Tento postup vám pomůže k lepšímu zažívání syrové zeleniny. Každý v sobě od přírody máme znalost toho, co je pro naše tělo v každém ročním období nejvhodnější, ale bohužel dnešní rychlá doba a moderní městský život tuto naši přirozenou znalost tlumí.
Jaro je zelená, zelená je chlorofyl
Jaro je ideální dobou, kdy je dobré do našeho těla dostat důležitý chlorofyl, který potřebujeme z lokálně pěstovaných, ale i divokých rostlin. Chlorofyl je krví rostlin a má podobnou chemickou strukturu jako hemoglobin. Pomáhá s reprodukcí krve a spouští detoxikaci. Například zelený ječmen je skvělou lokální a koncentrovanou formou chlorofylu. Tady uvádím některé zdroje chlorofylu:
- Bylinky – máta, pažitka, medvědí česnek, řeřicha.
- Květiny – lístky pampelišky, sedmikrásky, kopřivy.
- Koření – kurkuma, muškátový oříšek, fenykl, černý pepř, čili, kmín, zázvor.
Na jaře je také ten pravý čas sladit se s rytmem rašení výhonků rostlin. Každému jídlu výhonky dodávají živost, texturu i barvu. Malé výhonky (brokolice, slunečnice, česnek, mrkev) jsou také skvělé pro naše zdraví, mají intenzivní chuť a hodí se jako ozdoba ke každému jídlu. Co se týče zeleniny, doporučuje se brokolice, mladá kukuřice, baby mrkev, ředkvičky, chřest, jarní cibulka, špenát, mangold, salát a rebarbora. Pokud sáhneme po ovoci, jsou ideální třešně, jahody, zimolez. A výborné jsou i obilniny jako hnědá či přírodní rýže, proso, quinoa (merlík čilský) či ječmen či zpracované obilniny – ječná mouka, žitná mouka, müsli (pečené ovesné vločky) či bulgur.
Reklama
Do jarního detoxu patří i luštěniny. Zelené mango platí jako nejzdravější luštěnina, protože neobsahuje kyselinu močovou. Před přidáním do teplých jídel je propláchněte. Já dávám do většiny polévek hrst. Co se týče sladidel je i na jaře obvykle doporučován med, protože – jak se praví – jedna lžička medu denně je dobrá pro zdraví. Při nákupu medu ale buďte obezřetní. Většina dnes komerčně prodávaných medů je kontaminována karcinogenním pesticidem glyfosátem.
A co byste měli na jaře naopak zcela vynechat?
- Těžká smažená jídla
- Sladkosti, mléčné výrobky
- Bílou mouku
- Koláče, dorty, zmrzlinu
- Studené kravské mléko, jogurty, sýry
Mléko? Ano, či ne?
Já osobně považuji mléko za dar bohů. Je ovšem nutné dodržovat několik zásad:
- Ráno přidávat mléko do čaje či kávy
- Před pitím mléko ohřát
- Před spaním přidat do mléka trochu přepuštěného másla (ghí), medu, kurkumy, muškátového oříšku a mletého zázvoru. To vám dopomůže ke zdravému spánku po celou noc a probudíte se s radostí do nového dne.
Ájurvédský šéfkuchař Gary Write bude tradičně vařit na Ájurvédské večeři, která proběhne 17. června od 17 hodin v Černé labuti.
Na článku spolupracovala Barbora Vojtová
foto: Ayurvedic Breakfast, zdroj: Ayurvedic Breakfast