fbpx

Pondělní večerní direkt: Je při hubnutí důležitější cvičit nebo střídmě jíst? 2 fotografie
Koláž Flowee

Asi nejprecizněji to vyjádřil nedávno znovu korunovaný bijec Karlos Vémola: „Běhat, nepít a nežrat v noci.“ Kdybychom se ale museli rozhodnout co je důležitější, jestli výživa nebo pohyb, odpověď je nasnadě: jídlo je king.

Zveřejněno: 17. 6. 2024

Blíží se léto, resp. už je tady – doba dovolených už je za dveřmi, a pokud nejste klasická rodina homolkovského typu, alespoň někdy se zamyslíte nad tím, jak budete vypadat v létě u vody, a jestli byste náhodou neměli zajít koupit nové plavky, protože přes ty staré vám loni tak trochu visela cejcha. Ti rozhodnější kupují permanentky do fitka, ze kterých v loňském roce využili tak 2 vstupy, ti odvážnější pak míří k lékařům se žádostí o Saxendu nebo Ozempic, což samozřejmě velmi nedoporučujeme.

profimedia 0880124572

Podle Terminátora Vémoly stačí nežrat v noci, běhat a nepít (alkohol). Recepty Davida Ratha a Roberta Fica raději nezkoušejte.


Samozřejmě, nejlepší je dodržovat správnou životosprávu, cvičit třikrát týdně a jíst naklíčené proso, vařené kuře s rýží a celerový salát se zálivkou z jogurtu skyr s nula procenty tuku. Jenže to vyžaduje spoustu času a odhodlání, a kdo z vás to má? Všichni známe ty pokyny: polovina talíře zelenina. Dvakrát týdně ryby. Místo čokoládových tyčinek kiwi. Místo těstovin celozrnné varianty. Ale když už jste to zkusili, dali jste to více než jednou?

David Rath se v base z růžolícího politika kondelíkovského typu proměnil na hollywoodského záporáka s ostře řezanými rysy. Ale nezkoušejte to po něm.

Přitom máme minimálně dva příklady, jak dosáhnout opravdu výrazného snížení váhy – a v obou případech šlo pouze a pouze o výživu. Upozorňujeme čtenáře: doma to nezkoušejte, uvádíme to čistě jen jako ilustraci, bez jakékoliv další zamýšlené intence. Prvním příkladem je David Rath: v roce 2010 to byl růžolící dobrosrdečný politik kondelíkovského typu (vizuálně), když si pro něj o pár let později přišlo komando a strávil pár měsíců v base, omládl o 10 let a kdyby se tvářil trochu vesele, mohl s Markem Vašutem do Hollywoodu. Nad dalším příkladem jsme opravdu hodně váhali, ale je to nasnadě – vlevo je fotka slovenského premiéra Roberta Fica z května 2024, vpravo je fotka z června 2024, poté, co proležel několik týdnů v nemocnici. Je zřejmé že jeden ani druhý toho moc nenacvičili, nicméně: zdravá výživa, dostatek spánku a totální kalorický deficit mají zcela neoddiskutovatelný dopad.

Aby bylo jasno: ani jednomu z nich nepřejeme to, co se stalo. To, že konflikty se řeší dohodou a ne násilím, je jasné, a že v krabici od vína je lepší nosit víno než 7 míčů je jasné také. Ale člověk by se měl naučit brát si ze všeho špatného aspoň něco dobrého. My přejeme oběma pánům pevné zdraví (upřímně a bez ironie). A zpět k naší úvodní otázce: pokud chcete zhubnout, jezte zdravě, nežerte v noci, a pokud se vám nechce běhat, spěte aspoň 8 hodin denně. V létě budete na Lipně, v Bibione, na Kanárech nebo v Dubaji za krále.

foto: Profimedia, facebook Roberta Fica, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...