fbpx

S českým rekordmanem na TikToku, kterého sleduje více než 1,8 milionu lidí, o tom, jak se k síti dostal, jak se dostal k onomu množství fanoušků a jak s nimi vlastně vychází

Zveřejněno: 22. 8. 2019

Když Ondy Mikula překročil letos v dubnu na TikToku jako první Čech hranici jednoho milionu sledujících, v mnohých to vzbudilo smíšené pocity. Občas se totiž stane, že se na scéně českého "onlinebyznysu" objeví člověk, který za velice krátkou dobu nabude obrovské slávy. A my vlastně vůbec netušíme proč.

Třebaže se nám to zpočátku zdá nepochopitelné, po nějakém lehčím zapátrání tomu dokážeme jakž takž přijít na kloub. Třeba minulý měsíc, když jsme dávali dohromady žebříček nejsledovanějších česko-slovenských influencerů, jsme objevili Davida Dobrika. Slovenského influencera, který má na Instagramu 8,7 milionu sledujících. Po zběžné prohlídce jeho profilu člověk nepobírá, jak může 23letý mladík z Košic mít mnohem víc sledujících, než je počet obyvatel Slovenska.

Po delším zkoumání jsem ale začala chápat o trochu víc. David se sice narodil na Slovensku, už jako dítě se ale s rodiči přestěhoval do USA. Nyní žije v Kalifornii, kamarádí se samými hollywoodskými hvězdami, natáčí videa na YouTube, hrál v několika pořadech a získal pár ocenění.

Hned za Ondym se v tabulce nejsledovanějších tiktokerů umístil Adam Kajumi. Ten sice mezi českými tiktokery hodně dlouho držel v počtu sledujících prvenství, před pár měsíci byl ale sesazen. Že by mi Adamova videa dávala nějaký smysl, se říct nedá, přece jen jsem ale s otevřenou myslí a s pár skleničkami vína dokázala jakž takž pochopit, proč se na ně děti dívají. Na videích se mazlí se zvířátky, tančí se svojí přítelkyní nebo se nechává vcucnout do pytle na odpadky. Je to roztomilé, je to veselé, je to (pro někoho) asi i vtipné.

Na TikToku slibují, že budou dávat peníze za zhlédnutí jako na YouTubu. Zatím to tak není. Zatím v tom žádné zázračné peníze nejsou.

První příčku TikTok hitparády Adamovi ale sebral Ondy Mikula a já se tak dostala do slepé uličky. Většina Ondyho tvorby spočívá v natáčení triviálních věcí. Namáčí si třeba prsty ve vodě během sledování pokemonů, vymačkává vodu se třpytkami z petlahví, míchá lentilky do mléka nebo lepí papírky na zmrzlinu. To už chce prostě úplně jiný level chápání. Jak to udělal, že ho aktuálně sleduje nějakých 1,8 milionu lidí? Kdo se na tyhle věci dívá? A proč?

Na mou žádost o rozhovor několik dní nereagoval, načež mi jednoho dne napsal, že je zrovna v Praze, a zda mám dneska čas. Čas jsem měla. Na smluvené místo jsem dorazila. A Ondy nikde. Prý měl vlak z Ostravy zpoždění a dorazí za deset minut. Za půl hodiny už to fotografka chtěla vzdát a já začala mít pochybnosti, jestli Ondy přece jen není pouze internetová figurka.   

Nakonec se přece jen ukázal. Vypadal jako na videích, jen bez filtru. Svou čepici, kterou nikdy neodkládá, nezapomněl ani dnes. Působil mile a uvolněně, a i když jsem po dvaceti minutách stále nepochopila, o co na tom TikToku vlastně jde, byla jsem ráda, že je reálný. Proč ho sleduje tolik lidí, jsem se ale nedozvěděla. A možná to neví ani on sám.

Nemohla jsem s vámi najít žádné rozhovory. Nedáváte je?

Moc ne, dost si hlídám soukromí. Objevuje se o mně totiž hodně různých věcí.

Jaké třeba? Já jsem zaregistrovala akorát tu kauzu s nepravým věkem, tedy konkrétně, že si dost ubíráte.

Ano, jeden server o mně napsal, že mi je víc, než mi doopravdy je. Já jsem tam pak musel posílat občanský průkaz a uvedl jsem to na pravou míru.

Jako první Čech jste letos v dubnu překročil hranici jednoho milionu sledujících. Dnes už se pomalu blížíte ke dvěma milionům. Jak se vám to podařilo?

Já sbírám followery hodně dlouho, jsem na TikToku už asi dva roky. Ale je fakt, že v poslední době to dost stouplo. Nesledují mě ale jen Češi, jsou to i lidé ze zahraničí. Podařilo se mi to tak, že prostě točím. Často se mě lidé ptají, co dělat, aby měli úspěch. Já točím hodně věcí, v podstatě všechno. Také říkám, aby točili pravidelně. TikTok je něco úplně jiného než je třeba YouTube nebo Instagram.

Já jsem se o TikToku dozvěděla třeba před půl rokem, takže mě překvapuje, že vy tam jste už dva roky.

Abych řekl pravdu, nevím, jak jsem se k TikToku dostal, jak se mi dostal do mobilu. Byl jsem vlastně překvapený, kolik známých lidí už TikTok má. Říkal jsem si, že to stejně za rok skončí, a točil jsem to jen tak ze srandy. Ed Sheeran už si ale taky založil účet na TikToku. Tak jsem si říkal, že to asi ještě bude pokračovat. Takže točím dál. Nemám žádné plány, že bych měl končit nebo točit třeba na YouTube.

Vy jste ale na TikToku nezačínal, už delší dobu máte i velikou sledovanost na Facebooku.

To ano, to je fakt. Úplně od nuly jsem nezačínal. Občas jsem dal i něco na YouTube. Víceméně jsem ale vyrůstal až na tom TikToku. Patnáctisekundová videa se dala pořídit docela jednoduchým způsobem. Je to jednodušší než stříhat desetiminutové video na YouTube. To mě na tom taky bavilo. Mobil má člověk vždycky u sebe, když se něco zajímavého stane, tak to hned natočím.

Co vás na tom baví? Dívala jsem se, že tvoříte hodně videí, kde ani nejste vy.

Právě. Říkám, že na TikTok můžete točit úplně cokoli. Já nejsem nějak vyhraněný, takže točím všechno. V poslední době točím estetická videa, to je populární.

Takže to v podstatě může i dělat kdokoli.

No právě. To je super. Vezměte si YouTube. Tam jsou nějaké vstupní náklady – kamera, foťák, někdo si dělá dokonce celá studia. Já nic takového nemám, já všechno točím jen na svůj mobil. Nestarám se o nic dalšího.

Zastavují vás lidé i na ulici?

Pořád. Jsem z Ostravy, bydlím tam, někdy je složitý vůbec vyjít ven. Byl  jsem překvapený, kolik lidí mě vlastně zná. Je to neuvěřitelné. Navštívil jsem třeba koncert Marcuse a Martinuse a ani jsem se tam kvůli fanouškům nehnul. Až mě překvapilo, jaký to má zásah mezi mladými. Myslím, že i firmy si to uvědomují, chodí mi různé nabídky. Teď zrovna za hodinu jdu fotit jednu reklamu.

Co myslíte, že na tom baví ty děti, které na to koukají?

Je fakt, že na to koukají hlavně mladí lidé. Neviděl jsem, že by na to koukali třeba moji rodiče. Ti se mi vždycky smějí, když mě vidí, jak něco natáčím. Sleduje mě asi 80 procent holek, což mě docela překvapilo, myslel jsem si, že to sleduje víc kluků. Aspoň podle statistik TikToku, konečně totiž začali vydávat analýzy, jako jsou třeba na YouTube. A těžko říct, co ty mladé na tom baví.

Máte hodně fanynek, které z vašich fotek vytváří koláže, fanouškovská videa, píší vám komentáře a tak dál. Míváte i srazy?

Ano, občas jsou hromadné srazy, nebo se někde potkáme. Chodí tam víc holek. A více holek je i v Česku známých na TikToku, tak je to asi tím.

Hodně fanynek vypadá podle videí ze srazů dost mladě. Myslíte, že všechny vůbec překročily hranici 13 let, což je oficiální minimum pro přihlášení na TikToku?

Jsou mladé, je to tak. Ale opravdu nevím, jaký je věkový průměr.

Zabýváte se jen TikTokem?

Ano, já studuju gymnázium. Příští rok budu maturovat. Ale nerad bych říkal přesně tu školu...

Protože by na vás mohly před školou čekat zástupy fanynek?

Je to potom docela složité. Už teď je to složité. Každý se ptá.

Jak je to na TikToku s reklamou a vyděláváním peněz?

Na TikToku slibují, že budou dávat peníze za zhlédnutí jako na YouTubu. Zatím to tak není. Zatím v tom žádné zázračné peníze nejsou, maximálně za stream.

Sledující vám tam mohou posílat nějaké dárečky, že? Posílá vám je hodně lidí?

Ano, tak to funguje celou dobu od Musical.ly doteď. Zatím to nezměnili. Docela mi je lidé posílají, až jsem se divil.

Musíte je k posílání dárků nějak přemlouvat, nebo je posílají sami od sebe?

Já nikomu nic neříkám, pokud někdo chce, tak mi to poslat může. Duety se na TikToku dělají běžně. Já je dělám každý den. To záleží na každém, kdo to sleduje, jestli mi něco pošle nebo ne.  

Jak dlouho to plánujete dělat?

To právě nevím.  Musical.ly a teď TikTok, ta síť se stále mění. Jak jsem říkal, točil jsem jen tak ze srandy. A ono se to stále rozrůstalo a měl jsem najednou tolik fanoušků, že jsem ani nevěděl jak. Potom začali na TikTok točit youtubeři – jednak reakce, jednak sami. Teď to dělají různí zpěváci. Takže opravdu nevím, jak se to bude dál vyvíjet. Třeba z toho bude další YouTube. Je to celkem nová aplikace.

Nevadí vám, že vás někteří lidé parodují?

Ze začátku mi to vadilo, ale potom už s tím člověk počítá. Musí s tím počítat. A vidím to i u ostatních. Kdokoli, kdo je známý, tak se s tím setká. Už mi to ani nevadí, protože kolem sebe mám lidi, co mě znají osobně, a vnímají mě jinak, protože skrze ta videa je to úplně něco jiného. Kdybych se tomu chtěl vyhnout, musel bych úplně přestat točit.

Stalo se vám někdy, že vás někdo zastavil na ulici a měl nějaké negativní poznámky?

Nestalo. Je zajímavé, že na internetu se s tím setkávám docela často, ale v realitě ne. 

Takže se ta šikana děje jen v online světě?

I ti, co se mi smějí, se se mnou chtějí třeba vyfotit. Nejsou na mě zlí. Chtějí se vyfotit a jdou pryč.         

Není to někdy až nepříjemné, že se s vámi chtějí všichni fotit?

Je to nepříjemné. Já nikam radši ani moc nechodím. Nebo se nějak namaskuju. Teď jsme byli v Londýně a letěly s námi nějaké mladé holky, tak jsem si říkal, že ani ten výlet do Londýna nebude v klidu, když mě tam zas někdo bude sledovat a kdo ví co. Pak si mě tam holky fotily. Ale i s tím musí člověk počítat.

Takže vám to vlastně docela vyhovuje?

Nevyhovuje. Právě, že moc ne. Nejsem člověk, co by zase musel pořád něco sdílet ze soukromí. Já nepřidávám ani žádná stories na Instagram. Co se týče soukromí, tak to mám nastavené tak, že jsem rád, že mě lidé znají z internetového prostředí jako takovou postavičku.

Ondy Mikula

Osmnáctiletý český tiktoker a influencer. Stal se prvním Čechem, který na této aplikaci získal více než milion followerů. Studuje gymnázium v Ostravě.

Nevím, jak to jinak říct. Nepotřebuju sdílet všechno, co a s kým dělám. Někdo to bere tak, že odhalit soukromí je součást influencerství. Pro mě je složité sdílet intimní věci. Já se k většině věcí ani nevyjadřuju a potom to dopadá někdy paradoxně špatně. Je to boj.  Každý, kdo je známější, s tím má problémy. Ale co s tím dělat? Nic. Je to jenom na mně. Co chci říct, to řeknu. Co nechci, to nemusím. Ať si každý myslí, co chce.

Související…

Andy Coconut: Rodiče tráví na telefonu stejně času jako my. Naučily jsme je to
Tereza Hermochová

foto: Michaela Cásková, zdroj: Ondy Mikula na TikToku

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...