fbpx

Lotrando a Zubejda, Jak dostat tatínka do polepšovny, S čerty nejsou žerty, Dvanáct měsíčků ... Kdo by tyto filmové legendy nemiloval! Co si trochu prodloužit prázdniny a vydat se o víkendu s dětmi na místa, kde prince Jaromíra zaklely skály, čerti odnesli Dorotu Máchalovou nebo se projížděl princ Bajaja? Zažijte na vlastní kůži pohádkovou atmosféru a vypravte se po stopách nezapomenutelných filmových příběhů.

Zveřejněno: 5. 9. 2024

"Naše země není rozlohou veliká a dá se přejet od jednoho konce na druhý za necelý jeden den. Pokud byste chtěli navštívit více filmových destinací během krátké doby, je ideální vyrazit s karavanem a na jednotlivých místech si do alba pořídit krásné fotografie. A s obytným vozem vám odpadne i starost s hledáním hotelů. Ten svůj si totiž vezete s sebou na kolech," říká Lukáš Janoušek, CEO společnosti Campiri, která na své online platformě nabízí obytné vozy.

Vybrali jsme pro vás několik filmových míst, kde se točily legendární snímky a kde můžete nedaleko s karavanem přenocovat.

Český ráj

Český ráj je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí v České republice. Jeho rozloha je téměř dvě stě kilometrů čtverečních a nabízí krásné lesy, skály, hrady, jezera a rybníky. Zkrátka vše, co by si turista mohl přát. Nebo filmový štáb.

V Českém ráji vznikla nekonečná řada legendárních filmů. Hrad Valečov a jeho okolí obsadili zbojníci v pohádce Lotrando a Zubejda. V údolí Plakánek najdete mlýn, kde se svojí babičkou žil mladý mlynář Petr Máchal a kam si pro něj přišel kaprál se svojí družinou. A nedaleko je hrad Kost, kde děj pohádky S čerty nejsou žerty pokračuje. V Hruboskalském skalním městě se proháněl princ Bajaja.

Ikonickým místem je vesnická památková rezervace Vesec u Sobotky. Tam přijely natáčecí štáby například kvůli filmům Jak dostat tatínka do polepšovny, Jára Cimrman ležící spící, část také už zmiňované pohádky S čerty nejsou žerty, Přijela k nám pouť a spousta dalších.

Výčet snímků, které se v Českém ráji natáčely by zabral snad několik stránek. Záleží jen na vás, jaké místo si vyberete. A pokud vyrazíte na cesty v karavanu, máte hned několik možností, kde přenocovat. Mezi nejoblíbenější a nejvyhledávanější kempy patří Kemp Sobotka, Kemp Dolánky nebo Kemp Sedmihorky, který patří mezi ty nejlépe hodnocené.

cesky raj adobe stock

Adršpašské skály

Vydáte-li se do národní přírodní rezervace Adršpach, turistický okruh je dlouhý tři a půl kilometru a vede krásnými lesy i kolem pískovcových skal. Když jimi budete procházet, určitě si vzpomenete na pohádku Třetí princ a vybavíte si, že písek byl posetý drahými kameny a na skále visel meč v místě, kde byli zakleti princové Jindřich s Jaromírem.

Tato pohádka, v níž hráli Libuše Šafránková s Pavlem Trávníčkem, je tou nejznámější, ale v Adršpachu se točily i další filmy - Princ a večernice, Peklo s princeznou a přijeli také filmaři z Velké Británie a Spojených států, aby v něm natáčely části filmové série Letopisy Narnie.

Přímo pro karavany je určený Stellplatz Adršpach v Teplicích nad Metují. Ten je otevřený non stop celoročně a nabízí pro uživatele obytných vozů kompletní servis a služby.

adrspach adobe stock

Dalešice

Film Postřižiny patří mezi nejikoničtější české snímky. V roce 1980 jej podle knihy Bohumila Hrabala natočil Jiří Menzel. Vypráví o mladém pivovarském správci Francinovi a jeho krásné ženě Maryšce. Natáčel se v pivovaru Dalešice, kde tradice vaření piva sahá až do 17. století.

Vydejte se podívat, kde Maryška se švagrem Pepinem svými ztřeštěnými nápady dělají Francinovi ze života peklo. Dalešice najdete jihovýchodně od města Třebíč a jde o obec s necelými šesti stovkami obyvatel.

Pokud budete mít štěstí a v pivovaru bude volné místo, lze nocovat přímo u něj. Dalešický pivovar dovoluje kempovat na vrchním parkovišti nebo v zadní části. Využít lze také Autokemp Wilsonka.

csfd

Hluboká nad Vltavou

Státní zámek v Hluboké patří k těm nejkrásnějším a nejnavštěvovanějším v České republice. Nádherné interiéry i blízký park přivedl spoustu filmových štábů. Točily se zde například snímky Tři bratři, Pyšná princezna, Jezerní královna nebo Pan Tau.

Pokud budete chtít poblíž zaparkovat se svým obytným vozem, ideální volbou bude vybrat si z dvojice kempů Bezdrev a Barborka.

hluboka nad vltavou adobe stock

Rožnov pod Radhoštěm

Valašské muzeum v přírodě je největším muzeem svého druhu v Česku a je zároveň největším a nejstarším skanzenem ve střední Evropě, založen byl už v roce 1925. Nabízí hned několik prohlídkových okruhů, historických staveb a v jeho okolí najdete krásné lesy.

Ty byly vyhledávány nejen kvůli natáčení pohádek, ale také historických filmů, komedií, zkrátka všech žánrů. Mezi ty nejoblíbenější patří Tajemství hradu v Karpatech, Nikola Šuhaj loupežník, Perinbaba, Dvanáct měsíčků a spousta dalších.

Jedno z turisty nejvyhledávanějších míst nabízí zároveň také jeden z nejoceňovanějších kempů. Jde o Kemp Rožnov, kde pohodlně přenocujete a do skanzenu to máte pohodlnou procházkou pár minut.

roznov

Související…

Schizofrenie, ADHD i kleptomanie: Odhalte duševní poruchy, kterými trpí Disneyovské princezny
Adéla Fojtíková

foto: Campiri, zdroj: Campiri

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...