fbpx

I když už dnes nebývají televizní přijímače středobodem každé domácnosti, snad každý alespoň jeden kousek doma má

Zveřejněno: 21. 10. 2024

Je sice pravda, že filmy, seriály a další pořady je možné sledovat i z mobilního telefonu, ale člověk se tím ochuzuje o zážitek, který mu může nabídnout pouze velká obrazovka. Také proto jsou televize stále velmi žádaným zbožím a v dohledné době tomu jistě nebude jinak. Aby si však člověk užil televizi maximálně možnou měrou, musí si vybrat typ, který mu nejvíc vyhovuje, což není nic snadného. Naštěstí se stačí řídit několika základními parametry, s nimiž je volba přeci jen jednodušší

Velikost obrazovky

Není pravda, že na velikosti nezáleží, tedy alespoň u televizí. Dnes se totiž dají pořídit jak rozměrové poměrně střídmé modely, tak i velkoplošné obrazovky, jež se dokáží zabrat celou stěnu. Takového televize jsou na druhou stranu finančně dost náročné. Mohou stát i stovky tisíc korun, takže nejsou ani zdaleka pro každého. Navíc se na velkou obrazovku musí člověk dívat z uctivé vzdálenosti. Pokud tedy nemáme dostatečně velký obývák a v kapse malé jmění, na velkoplošnou obrazovku bychom si měli nechat zajít chuť.

92445 televize c.3 lifestyle

Největší poptávka mezi českými zákazníky je o televize o velikosti 43–75 palců. Velikost televize bychom měli vybírat podle rozměrů místnosti, v níž bude umístěna. Čím menší pokoj, tím z logiky věci i menší televize. Samozřejmě je možné si pořídit telku i do malého krcálku. V takovém případě však budeme muset při sledování obrazovky otáčet neustále hlavou.

Technologie obrazu

I dnes je pořád největší poptávka po LCD televizích s LED podsvícením. Nabízí totiž dostatečně kvalitní obraz a zároveň nejsou příliš drahé. Stále více se ovšem prosazují i OLED modely a zájem je i o QLED, Mini LED či Micro LED televize.

LCD televize s LED podsvícením

Tyto televize používají pro zobrazování obrazu LCD panely, které jsou navíc podsvíceny LED diodami. Původně LCD televize používaly pro účely podsvícení fluorescenční trubice, avšak ty byly v mnoha ohledech problematické. Jednak měly velkou spotřebu, jednak postrádaly potřebnou kvalitu. LCD LED televizory jsou dnes suverénně nejpopulárnějšími obrazovkami vůbec. Dají se totiž vyrobit poměrně levně a zároveň jsou energeticky docela nenáročné.

OLED televize

Dnes jde o největšího konkurenta LCD televizí s LED podsvícením. Tato technologie se může pyšnit jedinečnou kvalitou obrazu, jelikož každý jeden pixel v OLED obrazovce sám o sobě vyzařuje světlo. Díky tomu OLED TV generují realistické barvy včetně dokonalé černé. Nicméně ani tento druh televizních přijímačů není bez chyb. Asi tím největším problémem je cena, která je stále skutečně vysoká. Navíc zde existuje i problém s vypalováním obrazu. Tento scénář může nastat hlavně při dlouhotrvajícím statickém obrazu.

Ostatní

Běžně se v současnosti dají sehnat i televize se zobrazovacími technologiemi typu QLED, Mini LED či Micro LED. Mezi touto trojicí jsou asi nejzajímavější obrazovky Micro LED. V podstatě nabízí podobný zážitek jako OLED, ovšem bez rizika vypalování obrazovky. Zatím je ale cena těchto panelů až příliš vysoká na to, aby o ně byl mezi širší populací větší zájem.

Chytré televize

V současné době už se pomalu nedají koupit jiné druhy televizních přijímačů než smart TV. Jak již jejich název napovídá, jedná se o chytrou elektroniku s celou řadou zajímavých funkcí. K mnoha z nich se ovšem člověk dostane pouze pokud připojí přístroj k internetu. Toto lze udělat jak pomocí kabelu, tak i prostřednictvím Wi-Fi.

92444 televize c.2

Standardní smart televize napojená na internet může nabídnout svému majiteli celou řadu zajímavých bonusů, o nichž si mohou uživatelé klasických „hloupých“ obrazovek nechat jenom zdát. Předně je možné si předplatit celou řadu streamovacích služeb typu Netflix, HBO, Disney Plus, Amazon Prime či mnoho dalších. Komu se nechce platit za zábavu, může si na své televizi pustit i Youtube, jenž je zdarma.

Chytré televize umožňují také surfování po internetu. Obvykle totiž mají integrovaný webový prohlížeč. Není také problém takovou televizi napojit do chytré domácnosti a následně ji ovládat hlasem.

Související…

Dařbuján, Krasomila a sem tam nějaký krkavec. Je libo klasiku, nebo spíš modernu?
Kristýna Nedobitá

foto: PlaCla, zdroj: PlaCla

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...