Plnohodnotná výživa je důležitá pro správný fyzický i psychický vývoj dítěte, proto bychom neměli nic zanedbat. Pojďte se s námi podívat, jak by měl vypadat jídelníček našich nejmenších strávníků.

Velká část Čechů vidí rybu na talíři pouze na Štědrý den a děti kolikrát ani to ne. Vepřový nebo kuřecí řízek je bohužel častou alternativou vánočního kapra. Ryby přitom obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a jsou bohatým zdrojem jódu, vápníku, selenu a vitaminu D. Proto by se měly v dětském jídelníčku objevovat alespoň dvakrát týdně.

 

Batolata (1-3 let) by měla dostávat již pestrou stravu, bohatou na vitaminy, minerální látky a stopové prvky, zejména vápník, fluor, železo, zinek a fosfor. Pokud není děťátko kojeno, využívejte umělé mléko a postupně zařazujte to pasterizované. V tomto věku dávejte dětem najíst 5x denně po menších porcích a jejich menu by mělo obsahovat libové maso, zeleninu, ovoce, ale i pečivo (pozor, do věku tří let by neměly děti konzumovat celozrnné výrobky).  

Ve výživě předškoláků (4-6 let) jsou velice důležité nenasycené mastné kyseliny, které přispívají k větší paměti a lepšímu soustředění. Nezbytnou součástí stravy jsou pak vitaminy skupiny B, bílkoviny a minerální látky jako například jód, železo a zinek. V jídelníčku dětí bychom měli nalézt libové maso, nízkotučné mléko, mléčné výrobky, rýže, těstoviny, celozrnné pečivo a automaticky zůstává ovoce i zelenina.

Správná výživa malých školáků (7-10 let) znamená hlavně kvalitní snídani a chystání zdravých domácích svačinek do školy. Pokud vaše děti navštěvují jídelnu a mají možnost zvolit si z několika pokrmů, vždy jim pomáhejte s výběrem co nejzdravějších obědů. Pro vývoj kostry je v tomto období velice důležité dostatečné zásobení vápníkem a zejména dívkám často schází železo či jód.

I v České republice roste počet obézních dětí. To jim hrozí zejména v pubertálním období (11-15 let). Na vině jsou trochu i rodiče, kteří se nezajímají o to, co jejich ratolesti konzumují, nebo se s nimi zkrátka nechtějí hádat. Nápojové automaty s nezdravými limonádami a bufety s obloženými bagetami či sladkostmi naleznete i ve škole. Vyvážené svačiny z domova by tedy měly být na denním pořádku. Příjem energie se musí zároveň rovnat jejímu výdeji. Pokud vaše dítko pravidelně sportuje, je logické, že bude jíst dvakrát tolik než takové, které sedí doma v knížkách nebo u počítače. Obecně ale platí, že by měla být jejich strava bohatá na vápník, protože si ho tělo nejvíce ukládá právě v období dospívání. Nedostatek tohoto minerálu vede ke zvýšenému riziku zlomenin a později k osteoporóze. Další nebezpečí nese název anorexie a týká se především děvčat. Proto zpozorněte vždy, když budou vaše jídlo odmítat.

 

Foto: Pixabay