Pokud patříte mezi pravidelné návštěvníky farmářských trhů, možná jste si zvykli na to, že je třeba se v tomto světě pohybovat s ostražitostí. Při prohlížení vystaveného zboží vás možná napadají otázky, zda ta zelenina není příliš čistá (čili z nedalekého hypermarketu), chleba příliš celozrnný (přisypali do něj barvivo) nebo zda opravdu na českém poli v dubnu dozrávají jahody.
Na tradičním pražském Biojarmarku, který proběhne 19. října na Letné, tohle ale nebudete muset řešit. Na dvoře Národního zemědělského muzea, kde se akce každoročně koná, totiž rozloží své stánky certifikovaní čeští ekofarmáři. Zásobit se tu budete moci sezónní zeleninou a ovocem, sýry kravskými, kozími i ovčími, uzeninami bez barviv a dochucovadel. To vše z farem, kde nepoužívají pesticidy a kde se hospodaří s láskou a úctou ke zvířatům.
Místní pochutiny na ohni
Chleba bude kváskový, víno nesířené, káva fair trade a dochucená mlékem od spokojené krávy. Veškeré občerstvení bude v biokvalitě a na své si přijdou jak milovníci masa, tak i vegani, celiaci nebo příznivci syrové stravy. A pokud rádi vaříte, nenechte si ujít zdejší netradiční kuchařskou show – specialista na vaření pod širým nebem Hugo Hromas dopoledne obejde stánky a z toho, co mu padne do oka, připraví pro diváky menu přímo z ohně.
Pro rodiče a pedagogy bude po celou dobu trvání akce k dispozici zdarma celá řada tematických publikací a výukových materiálů.
A protože nejen jídlem živ je člověk, na Biojarmarku si budete moci třeba taky koupit vermikompostér nebo ekologické sáčky do domácnosti, prohlédnout si výstavu fotografií ze života ekofarmářů a zatančit si v rytmu swingu.
To vše od devíti do pěti a se vstupem zdarma jak na celý Biojarmark, tak i do Národního zemědělského muzea, kde bude celý den souběžně probíhat akce Za tajemstvím potravin. Jde o zábavnou soutěžní hru zaměřenou na zdravou výživu a správné zacházení s potravinami. Akci pro rodiny s dětmi připravuje Ministerstvo zemědělství. Pro rodiče a pedagogy bude po celou dobu trvání akce k dispozici zdarma celá řada tematických publikací a výukových materiálů.
Příjemná říjnová sobota
Tradice pražského Biojarmarku, tedy farmářského trhu zaměřeného výhradně na bioprodukty, sahá až do roku 1995, kdy proběhl první ročník, tehdy ještě v areálu ekocentra Toulcův dvůr na okraji Prahy. Na dvoře Národního zemědělského muzea na Letné se akce koná už potřetí. Jen v loňském roce sem zavítalo přes dva tisíce návštěvníků.
Prosíme návštěvníky, aby si s sebou přinesli vlastní krabičku na jídlo a hrníček nebo kelímek na nápoje.
„Lidé se stále více zajímají o to, co jedí,“ říká Jan Valeška z pořádající organizace PRO-BIO LIGA. „Biojarmark je ale ideální akcí i pro ty, kteří jen hledají program na víkend. Můžete tu ochutnávat a nakupovat kvalitní jídlo, seznámit se s těmi, kteří ho pěstují, poslechnout si živou hudbu nebo zajít do muzea. Prostě příjemná říjnová sobota.“
„Rádi bychom také minimalizovali množství odpadů, které kvůli Biojarmarku vznikne,“ dodává jedna z pořadatelek akce Kateřina Kotěrová. „Prosíme proto návštěvníky, aby si s sebou přinesli vlastní krabičku na jídlo a hrníček nebo kelímek na nápoje. Pro zapomnětlivé bude zajištěno kompostovatelné nádobí.“
Reklama
foto: Archiv Biojarmark, zdroj: Biojarmark