Milujete sladké a chcete si na něm pochutnávat bez výčitek? Vyzkoušejte tyto nepečené řezy bez přidaného cukru a lepku, které zvládnete levou zadní. Jsou na přípravu nenáročné, i když to tak na první pohled nemusí vypadat, lehké a především chutné.
Jejich výhodou je, že jsou vhodné jak pro vegany, tak i celiaky. Navíc jsou nenáročné nejen na přípravu, ale i ingredience. Mandle, ořechy, datle a rostlinné máslo – to je téměř vše, nutné pro přípravu tohoto chutného dezertu. Samozřejmě nic se nemá přehánět, takže mlsejte, ale i v tomto případě s rozumem.
Na základ budete potřebovat:
150 g mandlí
125 g pekanových ořechů
400 g vypeckovaných datlí (nejlépe Medjool)
2 lžíce mandlového másla
Na karamelovou vrstvu si připravte:
400 g vypeckovaných datlí
6 vrchovatých lžic rostlinného másla (nejlépe mandlového)
2 lžíce javorového sirupu
1 lžičku kokosového oleje
Na čokoládovou vrstvu:
100 g kakaového másla
1 lžíce mandlového másla
150 g vypeckovaných datlí
2 lžíce nepraženého kakaového prášku
2 – 4 lžíce javorového sirupu
Postup:
Začněte přípravou základu. Mandle a pekanové oříšky nasypte do kuchyňského robotu a mixujte asi minutu, dokud se nevytvoří hrubší mouka. Poté přidejte datle a mandlové máslo a mixujte, dokud vám nevznikne jemná a lepkavá směs. Hmotu vyklopte na dno formy přibližných rozměrů 30 x 20 x 6 cm, pokryté pečicím papírem a důkladně ji upěchujte pomocí stěrky. Poté plech vložte na 20 minut do mrazáku.
Mezitím si nachystejte karamelovou vrstvu. Všechny ingredience vložte do kuchyňského robotu, přidejte 120 ml vody a mixujte dohladka, aby vznikla krémovitá směs. Tu poté přelijte do formy na základovou vrstvu a opět formu vraťte na 30 až 40 minut do mrazáku. Směs musí ztuhnout dostatečně natolik, aby se na ni dala nalít čokoláda.
Do rendlíku vložte kakaové a mandlové máslo a nechte na nízkém plameni rozpustit. Poté přelijte do kuchyňského robotu, přidejte zbývající ingredience a rozmixujte dohladka. Když karamelová vrstva ztuhne, zalijte ji čokoládovou hmotou a vraťte plech zpět do mrazáku ještě alespoň na dvě hodiny. Dezert vyndejte z mrazáku 15 až 20 minut před podáváním, nechte ho při pokojové teplotě ohřát a rozkrájejte.
Pozn.: Mandle a pekanové ořechy lze nahradit kešu nebo lískovými oříšky a kešu máslem.
Čtěte také:
Po tomto dezertu se do vás tchyně zamiluje: Kokosová panna cotta s mangem a maracujou
Originální muffiny? Naslano s mladými kopřivami
Extra zdravá snídaně? Ovocný salát s baobabem a šlehaným tvarohem
foto: Shutterstock, zdroj: Lahodně s Ellou