Nepochybně jste slyšeli, že vláknina je důležitá. Ale proč vlastně? A jak můžete dostatek vlákniny získat? Objevte zdravotní přínosy této základní živiny a přečtěte si, v jakých potravinách je jí nejvíce.
Dieta s vysokým obsahem vlákniny může doslova zachránit váš život. Studie publikovaná v časopise American Journal of Epidemiology došla k závěru, že lidé, kteří konzumovali nejvíce vlákniny, měli o 19 % nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí ve srovnání s lidmi, kteří konzumovali nejméně vlákniny během výzkumu.
Výzkumníci analyzovali celkem 17 studií s více než 980 tisíci účastníky a zjistili, že každých 10 gramů spotřebované vlákniny redukuje riziko úmrtí o 10 %. Vláknina pomáhá regulovat hladinu cholesterolu, snižovat krevní tlak a udržovat optimální váhu. Strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné potraviny může pomoci zabránit chronickým onemocněním, včetně kardiovaskulárních onemocnění, diabetu typu 2 a některých typů rakoviny, a tím snížit celkové riziko předčasné smrti.
Skutečná „fontána mládí“
Nepochybně neustále čtete o superpotravinách, které máte jíst, abyste si prodloužili život a udrželi si zdraví. Vláknina je však pravděpodobně lepší než všechny tyto potraviny dohromady. Ve skutečnosti může být vláknina skutečným pramenem mládí.
To potvrzuje další studie, tentokrát prováděná v Austrálii, která sledovala stravu a zdravotní stav u více než 1600 dospělých jedinců po dobu deseti let. Na začátku studie bylo účastníkům 49 let a více a nebylo u nich prokázáno žádné chronické onemocnění. Během deseti let zůstalo bez jakéhokoli onemocnění pouze 15,5 % sledovaných lidí.
Při pohledu na stravu vědci zaznamenali, že se příjem vlákniny ukázal jako nejpravdivější indikátor zdravého stárnutí. Účastníci studie, kteří konzumovali nejvíce vlákniny, měli o 80 % vyšší pravděpodobnost, že se jim vyhne jakékoli chronické onemocnění.
Až 40 gramů denně
Pokud chcete žít dlouhý a zdravý život, vlákninu byste měli jíst každý den. Vláknina je však často přehlížena. A většině lidí ve vyspělých zemích se jí ani nedostává. Mohla by vaše dieta postrádat vlákninu? Pravděpodobně ano. Ve skutečnosti pouze 3 % Američanů přijímají doporučené množství vlákniny. Většina z nich konzumuje asi jen 10 až 15 gramů vlákniny denně.
Přitom bychom podle předních odborníků měli konzumovat každý den až 40 gramů. Vláknina kromě jiného totiž pomáhá tělu vstřebávat živiny z potravin a odstraňovat toxiny. Nasytí, zároveň udržuje energii v těle a je také důležitá pro zdravé trávení.
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny
- čočka – 7,9 g/100 g
- hrušky – 3,1 g/100 g
- jahody – 2 g/100 g
- avokádo – 6,7 g/100 g
- černé fazole – 8,9 g/100 g
- kokos – 9 g/100 g
- sladké brambory – 2,5 g/100 g
- artyčoky – 5,4 g/100 g
- jablka – 2,4 g /100 g
- maliny – 6,5 g/100 g
- cizrna – 7,6 g/100 g
- hrášek – 8,3 g/100 g
- brokolice – 2,6 g/100 g
- mandle – 12, 5 g/100 g
- červená řepa – 2,8 g/100 g
- mrkev – 2,8 g/100 g
- těstoviny – 8 g/100 g
- quinoa – 2,8 g/100 g
- chia semínka – 34 g/100 g
- fíky – 2,9 g/100 g
- černá čokoláda – 10,9 g/100 g
- banán – 2,6 g/100 g
- popcorn – 14,5 g/100 g
- hnědá rýže – 1,8 g/100 g
- lněná semínka – 27 g/100 g
foto: Shutterstock, zdroj: FoodRevolution