fbpx

Zveřejněno: 10. 7. 2017

Jáhlové kuličky, nápadně připomínající oblíbená Rafaela, jsou zkrátka ideálním dezertem do ruky. Chutnají přímo božsky a při jejich přípravě snadno zapojíte i děti, které bude tvarování cukrovinek ze sladkého těsta určitě moc bavit.

Jáhly neboli loupané proso jsou známé už od pradávna. Obilnina původem z Indie je známá především díky nulovému obsahu lepku, a tak je vhodná i pro osoby s intolerancí na gluten, kterých v poslední době neustále přibývá. I když je tato plodina dnes hodně opomíjena, zasloužila by si opětovný návrat do našich jídelníčků. Už jen kvůli vysokému množství minerálních látek a vlákniny.  Na cca 20 kuliček o velikosti pingpongového míčku budeme potřebovat: 

jahly shutterstock 452909917

Jáhly se hodí na přípravu slaných i sladkých jídel.

Ingredience:  

2 hrnky vařených jáhel
390 g (jedna plechovka) neslazeného kondenzovaného mléka
80 g bílé čokolády
6 lžic cukru muscovado
Kokos na zahuštění těsta a na obalení

Postup:

Uvařené jáhly smícháme s cukrem, kondenzovaným mlékem a vše důkladně rozmixujeme v kuchyňském robotu. Pokud je těsto moc hutné, zředíme podle potřeby ještě trochou kondenzovaného mléka. Těsto by mělo mít krémovou konzistenci. Hmotu zahustíme strouhaným kokosem tak, aby se z ní daly tvarovat kuličky. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vlijeme do směsi, pečlivě promícháme a necháme vychladnout. Z hmoty tvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Skladujeme v chladu, kde vydrží i několik dní.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...