Bílé tofu je ideální ingrediencí. Dobře na sebe váže chutě, a tak se dá skvěle využít ve slané i sladké kuchyni. Tofu pomazánka je nehynoucí klasika, která vás zachrání v časovém presu – je rychlá a výborně zasytí.
Tofu dobře ladí s bylinkami, zeleninou nebo výrazným kořením. Žampiony ale nejsou vůbec pozadu. Dovedou krásně zjemnit strukturu pomazánky a dodat jí tu správnou letní chuť.
Co tedy potřebujeme na tuhle letní pochoutku?
250 g bílého tofu
1 bílou cibuli
3 lžíce uvařené kaše z pohankové krupice.
4 větší žampiony
sůl
pepř
tymián
lžičku dijonské hořčice
olivový olej
naklíčenou řeřichu na ozdobu
Příprava:
Nejprve tofu vcelku povaříme asi 2 minuty ve vodě, slijeme a necháme dobře vykapat. Cibulku osmažíme na oleji, vsypeme oloupané pokrájené žampiony, osolíme, opepříme, okořeníme tymiánem a podusíme.
Ke konci přidáme uvařenou pohankovou kaši a dobře prohřejeme. Ještě za tepla vše dohromady rozmixujeme, dochutíme hořčicí. Strukturu pomazánky při mixování můžeme zjemňovat postupným přidáváním oleje. Podáváme s dobrým pečivem a zdobíme naklíčenou řeřichou.
foto: Shutterstock