Ájurvédskou večeři si v pondělí v pražské Černé labuti vychutnali všichni, kteří přišli na hostinu pořádanou šéfkuchařem Garym Wrightem. Jídlo bylo v nejlepší biokvalitě od Freshbedýnek. A s láskou sobě vlastní je pomohl nachystat šéf italských řetězců restaurací La Collenzione Riccardo Lucque. Přítomní, tedy většinou „přítomné“, si pochutnávali na dobrotách z nejrůznějších druhů čerstvé zeleniny, ovoce i bylinek.
Jednohubky s úžasným čatní, čočková polévka, různé druhy klíčků, rizoto, máslové fazole s mrkví nebo pokrm z cizrny. A na závěr sladká ovocná tečka. Ájurvédské jídlo podle jeho zastánců pouze nesytí, ale hlavně léčí.
„Ájurvéda je životní filozofie a nauka o zdraví. Podobně jako typologie podle data narození rozděluje lidi podle konstituce,“ píše se v prvním českém ájurvédském gudletteru Náš svět. A je to pravda. Kdo prý tuto nauku ovládá, lehce může rozpoznat talenty, potenciály úspěchu nebo slabiny, umí odhadnout chování v určitých situacích... A také ví, co kterému strávníkovi z ájurvédských pokrmů vyhovuje. Ájurvéda navíc dokáže téměř přesně podle konstituce daného jedince charakterizovat jeho náklonnosti k chorobám a také je vysvětluje. I podle toho se různé druhy pokrmů připravují.
Žádné umělé zásahy
Říjnové ájurvédské setkání doplnila přednáška Hormonální rovnováha, prevence a přírodní léčba Michaely Ptáčkové a Lenky Sobkové, odbornic na zdravou výživu ze společnosti Vitalvibe. Poradkyně přiblížily pohled západní a východní medicíny a shodly se na tom, že do přirozených procesů není vhodné uměle zasahovat.
Od jídla jsme se tak dostali až k tomu, že není třeba panikařit kupříkladu kvůli kratšímu nebo delšímu menstruačnímu cyklu. Při menopauze je lepší pomoci si bylinkami než umělými hormony. A jaké bylinky jsou dobré? Maca, ashwagandha, schizandra, ženšen, eleuterokok, rdesno mnohokvěté, meduňka, chmel, mučenka, levandule nebo například vanilka. Přítomní pánové se odebrali k baru.
Prevence proti stresu
Michaela s Lenkou se rozhovořily také o stresu. To se pánové se zájmem vrátili. Nejlepší prevencí proti němu jsou spánek, mentální odpočinek, pravidelný režim, optimální pohyb, zdravé tuky a... být v teple. Všeho ale občas také škodí, kupříkladu přemíra sportu zatěžuje ledviny, které nestačí přefiltrovat zplodiny z namáhaných svalů.
Další Ájurvédská večere s bohatým bufetem a programem proběhne už v pondělí 6. listopadu od 17 hodin, taktéž v 8. patře Černé labutě (Na Poříčí 25, Praha 1). Po ní bude následovat přednáška lékařky Moniky Golkové z kliniky A2C – Anti-Aging medicína a kmenové buňky. Zdravě a lehce pojíst a něco se dovědět... Nezbývá, než doporučit.
foto: autorka a Ayurvedic Breakfast, zdroj: AyurvedicBreakfast