fbpx

Dnešní senioři jsou jiní, rozvádějí se čím dál častěji. Největší dopad to má na ženy 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Stále více lidí po padesátce ukončuje dlouholetá manželství. Fenomén, kterému se přezdívá šedivé rozvody, si získal pozornost mezi psychology, sociology i odborníky věnujícími se genderu.

Zveřejněno: 7. 5. 2024

Ve společnosti panuje poměrně jasná představa o tom, jak by stáří mělo vypadat. Poslední etapu života máme neodmyslitelně spjatou s klidem, vyrovnaností a užíváním si zaslouženého odpočinku. Po padesátce už máme mít přece všechno vyřešené, a to včetně vztahů. Jenže, co když tomu tak úplně není?

To nejlepší je před námi

Současní padesátníci a padesátnice plus totiž nechtějí jen sedět v poklidu na verandě, popíjet čaj nebo si případně stěžovat na nefungující vztah s kamarády u piva. Současní senioři o sebe pečují. Nejen proto je termín šedivý rozvod, který je odvozen od stařeckých šedin, tak trochu nepřesný. Statistiky ukazují, že rozvodovost v pozdějším věku je stále častějším jevem, a i proto si získává stále větší pozornost mezi odborníky.

Z celkového počtu rozvodů tvoří sedm procent z nich manželství, která se rozpadnou po třiceti a více letech. Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo v roce 2020 Zprávu o rodině, ve které se píše, že šedivé rozvody tvoří 45 procent z rozvádějících se mužů a 33 procent u rozvádějících se žen. Česko tak kopíruje podobný trend, který nastává ve zbytku Evropy.

Podle výzkumu je tolerance rozvodů v Česku vysoká. Tři čtvrtiny dotázaných souhlasilo s výrokem, že pokud rodina nefunguje, je rozvod přijatelným řešením.

Pro někoho je rozchod v seniorském věku katastrofou, pro jiného vysvobozením. Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, lidé se po padesátce ve většině případů rozvádí kvůli podobným věcem jako v mládí. Nejčastějšími důvody k odloučení jsou nevěra partnera, problémy v komunikaci a malá snaha řešit partnerské problémy.

Podle psychologů ale mohou hrát v pozdních rozvodech roli i další faktory. Jedním z nich je například známý syndrom prázdného hnízda. Ten nastává ve chvíli, kdy děti dospějí, odstěhují se a dospělí zůstanou sami. Ve větší míře postihuje spíš ženy, které mají pocit, že jejich život ztratil smysl, a tak hledají nějaký nový. Babičkami se ale obvykle nestávají, protože mateřství ženy stále více odkládají na později. Současná stárnoucí generace tak vnímá stáří odlišně – chce si užít zbytek času, který jim zbývá.

Delší život, více výzev

Dalšími důvody, proč šedivých rozvodů přibývá, je také to, že lidé o sebe daleko více pečují. Dožívají se tak vyššího věku, což s sebou přirozeně přináší i nové výzvy ve vztazích. Rozvod už navíc není takové stigma, jako tomu bylo v minulosti. Podle výzkumu je tolerance rozvodů v Česku vysoká. Tři čtvrtiny dotázaných souhlasilo s výrokem, že pokud rodina nefunguje, je rozvod přijatelným řešením.

Související…

Zamilovanost může trvat i třicet let. Ve vztahu je zásadní prvek tajemství, tvrdí terapeut
Michala Jendruchová

Šedivé rozvody však s sebou přináší komplikace z hlediska financí, a to zejména pro ženy. Analýza Národohospodářského ústavu Akademie věd ukázala, že padesátnice přicházejí po rozvodu v průměru o téměř 22 procent čistého příjmu. Muži si naopak přilepší. Důvodem takových rozdílu je, že páry své příjmy v manželství často sdílí. A to proto, že ženy vydělávají v průměru o více než pětinu méně než muži.

Rozpad manželství v pozdějším věku ale nemusí nutně znamenat katastrofu. Jak naznačují data, láska kvete v každém věku. V roce 2015 vstoupilo do manželství v Česku více jak tisíc párů, kdy ženichovi bylo více jak 60 let. Pro 474 z nich šlo přitom o první sňatek. Nevěstám bylo přes 50 let, premiéru u oltáře zažilo 139 z nich. Jedno je tedy jisté – více než kdy dřív platí heslo, že věk je jenom číslo.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...