fbpx

Pravidla chování na prvním rande? Ano, první dojem je zásadní, tvrdí vědci 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Psycholožka Randi Guntherová sestavila na základě svých dlouholetých zkušeností seznam věcí, které zvyšují pravděpodobnost, že první randě bude úspěšné, a stejně tak i těch, které předurčují pravý opak.

Zveřejněno: 4. 6. 2024

Ať už hledáte partnera přes seznamovací aplikace, spoléháte se na přátele, vyrážíte na večírky a party, nebo stále spoléháte na osudovou „náhodu“, první dojem, který na druhého uděláte (a on na vás), často předurčí, zda bude vztah pokračovat. Výzkumy ukazují, že tyto první úsudky si děláme velmi rychle, často během několika minut. Dokonce i to, jak člověk mluví, jak se pohybuje, nebo dokonce výraz jeho tváře, nás může svádět nebo naopak odpuzovat.

A přestože vždy je hodnocení druhé osoby velmi subjektivní, existují určité styly chování, které jsou všeobecně považovány za přitažlivé, a naopak. Jak ostatně píše ve svém článku pro Psychology Today psycholožka Randi Guntherová: „Během mnoha let, kdy pečlivě sleduji seznamovací scénu a naslouchám zkušenostem mnoha lidí, jsem vytvořila jednoduchý seznam toho, které chování nejčastěji funguje, a které nikoli. Žádný univerzální návod pochopitelně neexistuje, nicméně zpětná vazba, kterou jsem na svůj návod dostala, mi říká, že tyto dovednosti stojí za povšimnutí a vyzkoušení.

Co je podle Guntherové vhodné? 

1. Přívětivost – Na začátku schůzky přivítejte člověka upřímným úsměvem a také otevřeným postojem, který ukazuje zájem. Než abyste se soustředili na to, zda je to „ten pravý“, přemýšlejte raději o tom, jak to udělat, aby se dotyčný cítil příjemně, a to i ve chvíli, kdy už víte, že žádná další schůzka už se konat nebude. 

2. Zvědavost – Opravdu se zajímejte o to, kdo dotyčný je, bez ohledu na to, zda je takový, jakého ho chcete mít. Místo prověřovacích otázek typu: „Kolik dlouhodobých vztahů jsi měl,“ nebo „Co očekáváš od vztahu,“ se jich zeptejte třeba na jejich vášně, na jaké chvíle z minulosti mají nejlepší vzpomínky, nebo kdo jsou jejich hrdinové.

Některé otázky v pořádku na prvním rande opravdu nejsou. Můžeme jmenovat například: „Kolik cca vyděláváš?“ „Měl jsi už hodně partnerek?“ „Jsi v posteli náruživý?“ „Proč ti nevyšly předchozí vztahy?“

3. Přítomnost – Osoba, se kterou máte rande, by měla mít pocit, že je jediným člověkem v místnosti. Rozhlížení se po ostatních, vyřizování telefonních hovorů nebo nevěnování pozornosti, protože jste je už odepsali, působí velmi nedobře. Ať už na schůzce strávíte jakkoli dlouhou dobu, snažte se, ať má pro vás oba hodnotu.

4. Rytmus – Někteří lidé, zejména když jsou nervózní, mluví příliš rychle nebo příliš dlouho. Sledujte, jak na vás působí rytmus řeči druhé osoby, a také své vlastní chování. Pokud druhého potřebujete zpomalit, můžete například říct: „Z toho, co říkáš, mi toho dost uniká. Mohl bys trochu zpomalit, abych se mohla lépe soustředit?“

5. Požitek – Dejte si závazek, že si čas strávený s danou osobou co nejlépe užijete, i když už ji pak nikdy nebudete chtít vidět. Každý se zlepšuje v tom, co praktikuje. Tak neprocvičujte nudu. 

6. Otevřenost – Aniž byste sdíleli soukromé nebo příliš osobní informace, dejte druhému najevo, že klidně zodpovíte všechny jeho otázky, které ho zajímají a které jsou přiměřené době, kterou se znáte. Naučte se popsat, kdo jste, co máte rádi, nebo na čem pracujete, pokud možno s notnou dávkou pokory a skromnosti.

Věnujte pozornost svému protějšku. Pokud zívá, odvrací pohled, nebo mlčí, pravděpodobně se nudí.

7. Empatie – Pokud se s vámi druhý člověk podělí o nějaké smutné nebo frustrující zážitky, reagujte na ně se zájmem a podporou a klidně ho požádejte o další podrobnosti, pokud je to pro něj v pořádku. Když se budete takto prezentovat, osoba na druhé straně pravděpodobně řekne něco jako: „S tebou se tak snadno mluví“, „Bylo mi opravdu skvěle“ nebo „Nepamatuji si, kdy jsem se takhle na začátku vztahu otevřel“.

Na toto raději zapomeňte:

1. Zaměření jen na sebe – Pokud se bude celá konverzace točit jen kolem vás, druhou osobu tím s největší pravděpodobností odradíte. Věnujte pozornost svému protějšku. Pokud zívá, odvrací pohled, nebo mlčí, pravděpodobně se nudí.

2. Rozhlížení se po místnosti – I když se kolem vás možná děje spousta zajímavých věcí, které odvádějí vaši pozornost, je lepší to nedávat najevo. Pokud vás něco opravdu extrémně zaujme, vyzvěte druhého, aby se také podíval, ale ujistěte se, že zůstane zapojen.

3. Roztržitost – Takové chování je těžké přehlédnout. Uhlazování oblečení, pohrávání si s vlasy nebo jakékoli jiné chování, které signalizuje vaši nepohodu, změní vaši energii. Buďte autentičtí, v klidu a sami sebou.

4. Omlouvat své chování či vzhled – Nežádejte po svém protějšku, aby udělal výjimku kvůli tomu, že vás před příchodem na rande něco rozrušilo, že jste nervózní, nebo dokonce kvůli nějaké části vašeho zevnějšku. Nechte druhého, ať se sám rozhodne, zda ho přitahujete, či nikoli. Ukažte se v co nejreálnějším světle a za nic se neomlouvejte. 

Související…

Ženy, dejte si pozor, ať muže nepřeválcujete, radí expertka na charisma a ženskost
Milada Kadeřábková

5. Příliš osobní dotazy – Zvědavost a upřímný zájem ukazují druhému, že ho chcete opravdu poznat. Ovšem všeho s mírou. Takže některé otázky v pořádku na prvním rande opravdu nejsou (i když vás možná zajímají mnohem víc než to, jakou písničku nejraději poslouchá). Můžeme jmenovat například: „Kolik cca vyděláváš?“ „Měl jsi už hodně partnerek?“ „Jsi v posteli náruživý?“ „Proč ti nevyšly předchozí vztahy?“

6. Stěžování na předchozí partnery – A tady jedna klasika. Pokud si stěžujete na své bývalé, říkáte tím druhému, že pokud s vámi chce být, bude muset všechny ty rozbité kousky ve vás dát zase dohromady. Na fňukání tedy zapomeňte. 

7. Nekompromisní politické, náboženské nebo sociální názory – Pokud se vyjadřujete stylem, který nepřipouští diskuzi, dáváte tím druhému jasně najevo, že jste rigidní a že to bude on, kdo se vám bude muset přizpůsobit.

8. Chvástání – Vychloubání a sebestřednost se při randění neosvědčila. Neslibujte také to, co nikdy nemůžete splnit.

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...