fbpx

Každý může být umělcem. Stačí odblokovat svou kreativitu, třeba pomocí ranních stránek 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Tvůrčí potenciál má každý člověk, říká umělkyně a autorka bestselleru Umělcova cesta Julia Cameronová. Skrze svou metodu pak učí, jak tento potenciál rozvinout a vydat se na vysněnou uměleckou dráhu.

Zveřejněno: 17. 6. 2024

Možná vás v dětství moc bavilo zpívat, tančit nebo vymýšlet příběhy. A pak vám někdo „chytrý“ (většinou dospělák) řekl, že nemáte talent, nedá se na to dívat (poslouchat to) a podobně. Od té doby jste se dané činnosti přestali věnovat, a když jste náhodou měli chuť se k ní znovu vrátit, strach a paralýza vás zastavily. 

Podobně jsem to měla i já sama ve škole s kreslením. I když mě moc bavilo, bála jsem se, že mé výtvory nebudou dost dobré. Pamatuji si, jak jsem tedy prosila spolužačku, aby mi s výkresy pomáhala. Každá hodina výtvarky pro mě byla neuvěřitelný stres. Až o mnoho let později mě začalo malování a kreslení znovu lákat a došlo mi, že jsem konečně připravena vystoupit z kruhu pochyb a předsudků vůči sobě, uvolnit se a nechat ruku vést čistou hlavou.

Když se odblokujeme, získáme nadhled nad svým životem a tím, co nás drželo ve vězení – nezdravé návyky, workoholismus, toxické vztahy, závislosti. Zjistíme, že jsme schopni vymezit si své vlastní hranice a touhy a stáváme se tak méně poddajnými vůči rozmarům ostatních.

Tehdy jsem si uvědomila, že potřebuji „odblokovat svého vnitřního umělce“, a to nejen ve vztahu k malování, ale celkově v kreativitě. Samozřejmě to chce trénink, ale pokud člověk vydrží, po určité době objeví pestrý svět, o kterém neměl ani tušení. Jak říká autorka knihy Umělcova cesta Julie Cameronová: „Jsem přesvědčena o tom, že jsme všichni kreativní. Nikdy jsem se nesetkala s nekreativním člověkem.“ 

Začátek umělcovy cesty

Podle Julie každý z nás v sobě nosí kousek umělce, který touží po vyjádření. Často je ale tento umělec zablokován strachy, pochybnostmi nebo vnějšími tlaky. A právě o tom, jak ho odblokovat, Julie ve své knize píše.

Kniha je průvodcem na cestě k odblokování našeho tvořivého já a nalezení cesty k autentickému sebevyjádření. A může se jednat o jakoukoliv tvůrčí činnost, ať už je to psaní, malování, skládání hudby apod. Pracuje právě s vnitřními pochybnostmi, které nám brání v tom se uvolnit a být autentičtí v našem kreativním projevu. Autorka zde velmi zdůrazňuje význam času, který trávíme nerušeně sami se sebou: „Sebepéče je klíčová. Pro zotavení potřebujeme samotu, péči o sebe a intimitu se sebou samým.“

Neexistuje špatný způsob, jak psát ranní stránky – není to umělecké dílo. Jsou o všem a o ničem, co vám přijde na mysl. Pokud nevíte, co psát, pište: Nevím, co psát. Tyto stránky jsou pouze pro vaše oči. 

Celkově se jedná o dvanáctitýdenní proces, během něhož se každý týden věnuje člověk jinému tématu. Na konci, pokud vydrží, zažívá skvělou odměnu, a to nejen v oblasti rozpučené kreativity: „Když se odblokujeme, získáme nadhled nad svým životem a tím, co nás drželo ve vězení –  nezdravé návyky, workoholismus, toxické vztahy, závislosti. Zjistíme, že jsme schopni vymezit si své vlastní hranice a touhy, a stáváme se tak méně poddajnými vůči rozmarům ostatních.“

A jak tedy můžete svého vnitřního umělce podle Julie probudit?

Ranní stránky

Jedním z nejznámějších nástrojů, které Julie Cameronová doporučuje, jsou „ranní stránky“. Jde o každodenní psaní tří stran volného textu hned po probuzení. Toto psaní by mělo být spontánní a nezatížené žádnou strukturou nebo pravidly. Ranní stránky pomáhají pročistit mysl od negativních myšlenek a obav, čímž uvolňují prostor pro kreativitu.

Autorka píše: „Neexistuje špatný způsob, jak psát ranní stránky – není to umělecké dílo. Jsou o všem a o ničem, co vám přijde na mysl. Pokud nevíte, co psát, pište: Nevím, co psát. Tyto stránky jsou pouze pro vaše oči. Upřesňují, uklidňují, lichotí, prioritizují a synchronizují daný den. Prostě dejte na tři stránky cokoliv... a pak zítra napište další tři stránky.“ Psát se musí na papír, ne na počítači.

Všichni máme své starosti, podráždění, obavy a frustrace. Když je nikam neuložíme, zůstávají s námi po celý den. Psaním se jich člověk zbaví a pocítí větší klid.

Rande se svým vnitřním umělcem

Dalším důležitým nástrojem jsou „umělcova rande“. Jedná se o čas, který si vyhrazujete jen pro sebe a aktivity, které nás těší a inspirují. Může to být cokoli od procházky v přírodě přes návštěvu galerie či vetešnictví až po obyčejné lepení samolepek do notesu. Důležité je, aby tento čas byl věnován pouze vám a vašemu vnitřnímu umělci. Věnujte mu alespoň hodinu jednou za týden.

Důležitým krokem je uvědomit si přítomnost vnitřního kritika a pak mu přiřadit konkrétní jméno či osobnost (například protivný učitel z našeho dětství). To podle ní může pomoci vytvořit odstup mezi námi a našimi kritickými myšlenkami.

Odvaha k nedokonalosti

Julia zdůrazňuje, že klíčem k tvůrčímu vyjádření je přijmout nedokonalost. Strach z neúspěchu často paralyzuje naši kreativitu. Je důležité si uvědomit, že chyby jsou součástí procesu a že každé dílo, i to nedokonalé, má svou hodnotu.

„Perfekcionismus není hledání toho nejlepšího, ale pronásledování toho nejhoršího v nás samých.“

Odpoutání se od vnitřního kritika

Autorka v knize také popisuje, jak přistupovat ke svému vnitřnímu kritikovi. Prvním krokem je uvědomit si jeho přítomnost a pak mu přiřadit konkrétní jméno či osobnost (například protivný učitel z našeho dětství). To podle ní může pomoci vytvořit odstup mezi námi a našimi kritickými myšlenkami. Negativní myšlenky lze taky vyhánět tzv. afirmacemi, což jsou pozitivní prohlášení o tvůrčí činnosti. Kromě eliminace negativity slouží k posilování sebevědomí. Autorka je navrhuje zakomponovat do ranních stránek.

Související…

Najděte si své ticho. Regeneruje mozek a rozvíjí kreativitu
Milada Kadeřábková

Například:

  • Podporuji svou uměleckou stránku.
  • Jsem ochoten(a) tvořit.
  • Jsem ochoten(a) prožít svou tvůrčí energii.
  • Mé kreativní sny jsou důležité.
  • Věřím v sebe a své schopnosti.

Smlouva o kreativitě

V knize se objevuje i takzvaná smlouva o kreativitě. Po bližším přezkoumání mi to přijde jako skvělý nápad. Je to smlouva, kterou se zavazujeme sami sobě, že se plně oddáváme cestě na odblokování našeho vnitřního umělce a že se budeme věnovat sami sobě a pečovat o sebe. Jak po fyzické, tak po psychické stránce. Autorka v knize přikládá svůj mustr na smlouvu, ale mnoho lidí si ji vytváří po svém. Nastaví si v ní nějaké nenáročné denní, týdenní, měsíční cíle inspirované právě touto knihou – psaní ranních stránek, rande se sebou, udělat si čas na péči o svůj vzhled, jít na procházku, do sauny apod. 

Kniha poskytuje uchopitelný návod k tomu, jak si nastavit režim, abychom se cítili lépe, a tím pádem pro sebe připravili živnou půdu k probuzení svého vnitřního umělce. Výsledkem je bohatší život a větší sebevědomí v činnostech, které nás naplňují.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...