fbpx

Jak identifikovat potenciální hrozby ve vztahu? Pomocí otázek na tělo 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Následujících sedm otázek vám pomůže dostat se z komfortní zóny a posunout vaše partnerství na další level

Zveřejněno: 19. 6. 2024

"Vždycky je co zlepšovat" – toto rčení platí pro mnoho oblastí života a partnerské vztahy nejsou výjimkou. Identifikovat věci, ve kterých bychom se mohli zlepšit, však může být docela náročné, zejména v již šťastném vztahu, kde jsme plus mínus spokojení.

Právě zde je tedy důležité vystoupit ze své vztahové komfortní zóny. Pokud to uděláte, můžete odhalit dosud skryté stránky vztahu, o kterých jste pravděpodobně dříve neuvažovali. A proč? Například vám to pomůže odhalit, co je třeba k tomu, abyste byli tím nejlepším partnerem, jakým můžete být, a co je třeba k tomu, abyste si zachovali to dobré, co už spolu máte. Zároveň uvidíte dosud přehlížené oblasti vašeho vztahu, které mohou potřebovat nápravu.

Předcházet hrozbám

Jak udržovat krásný vztah? Možná vás napadnou typické věci jako říkat "miluji tě", chodit na rande nebo kupovat květiny. I když jsou tyto kroky důležité, výzkum ukazuje, že udržení vztahu vyžaduje také hlubší introspekci a identifikaci a zmírňování významnějších hrozeb. Tento proces však vyžaduje zásadní dovednosti a ochotu konfrontovat se s nepříjemnou pravdou o sobě a svém vztahu.

Jenže i ve vztazích platí podobné zásady jako například u zdraví. Prevence není vždy příjemná, ale vyplatí se a může zabránit nejhoršímu.

Většina lidí se diskusi o potenciálních problémech ve vztahu vyhýbá – buď ze strachu, že se stanou skutečností, nebo v naději, že k nim nikdy nedojde. Jenže i ve vztazích platí podobné zásady jako například u zdraví. Prevence není vždy příjemná, ale vyplatí se a může zabránit nejhoršímu. 

Pokud tedy nechcete, aby se vaše nejčernější obavy staly skutečností, zkuste řešit problémy dříve, než se začnou nabalovat. K tomu vám může pomoci sedm nepříjemných otázek, které byste si s partnerem měli navzájem položit. Až je budete pokládat, nezapomínejte, že účelem není vyvolat konflikt, ale podpořit jeden druhého a váš společný vztah v tom, aby byl ještě kvalitnější.

1. Jaký můj zlozvyk tě vytáčí, ale ještě ses o něm nezmínil?

2. Máš pocit, že existuje nějaký aspekt tvé identity, který jsi musel kvůli našemu vztahu potlačit?

3. Kterou část našeho vztahu považuješ v poslední době za samozřejmou?

4. Jakých nejlepších a nejhorších změn sis na mně všiml od doby, kdy jsme se dali dohromady?

5. Existuje něco, co dělám, a kvůli čemu se cítíš nejistě?

6. Je nějaká část tvého života před naším vztahem, která ti chybí?

7. Jakou věc, kterou pro náš vztah děláš, podle tebe dost neoceňuji?

Jak s tím naložit?

Buďte připraveni na odpovědi, které mohou být nepříjemné nebo nečekané; naslouchejte s otevřenou myslí a pamatujte, že ten druhý je s vámi sdílí z lásky a transparentnosti, nikoli ze zloby či zášti. Jejich účelem je přimět vás oba k zamyšlení nad tím, co vám dává pocit, že se cítíte milováni a oceňováni, co na sobě máte rádi, co nechcete ztratit, a co jste naopak možná během společného života přehlédli.

Odpusťte si případné nepříjemné pocity a odpusťte partnerovi, že tyto myšlenky nevyjádřil dříve. Jsou to pravdy, které často zůstávají v pozadí naší mysli – ty, které si možná ani neuvědomujeme, dokud se nás na ně nezeptáte. Vyjádřete vděčnost za jeho upřímnost a oslavte vaši společnou ochotu vykonat těžkou, nepříjemnou práci, která je nezbytná pro udržení zdravého vztahu.

Jakmile je vše řečeno, přesměrujte rozhovor na to, co jste se dozvěděli a co lze na základě těchto poznatků udělat. Je zde prostor pro změnu? Existují aspekty vašeho vztahu, které časem vybledly, a je třeba je oživit? Na tyto otázky by mělo být snazší odpovědět nyní, když je těžká práce hotová. Pamatujte, že i ty nejšťastnější vztahy potřebují čas od času doladit. Jak se říká, vždy je co zlepšovat.

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...