fbpx

Mileniálové budou nejbohatší generací v historii. Připravení na to ale nejsou, varuje expert 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

V době, kdy mileniálové své bohatství zdědí, jim bude kolem čtyřicítky. Dost možná nebudou mít schopnosti pro založení vlastního podniku nebo pro investování.

Zveřejněno: 2. 7. 2024

Podle odhadů globální realitní poradenské společnosti Knight Frank se mileniálové v příštích 20 letech stanou „nejbohatší generací v dějinách“, a to díky obrovskému transferu majetku v hodnotě 90 bilionů dolarů. Stane se tak ve chvíli, kdy jim takzvaná mlčící generace, tedy lidé narození v letech 1928 až 1945, a baby boomers  narození v letech 1946 až 1964, předají svůj majetek.

Mileniálové jsou vykreslováni jako líní a lehkomyslní lidé, kteří raději utrácí za kávu a avokádové toasty, než aby šetřili na dům. Jak jsou tedy vybaveni pro řízení seismického toku příjmů?

Malá finanční gramotnost

„Mileniálové nejsou zdaleka tak dobře připraveni jako generace, které dnes generují bohatství,“ řekl CNBC Salvatore Buscemi, spoluzakladatel a řídící partner společnosti Brahmin Partners. „V době, kdy mileniálové toto bohatství zdědí, jim bude kolem čtyřicítky a dost možná nebudou mít schopnosti pro založení vlastního podniku nebo pro investování,“ upřesnil.

Jedinci, kteří si své bohatství vybudovali, jsou přesvědčeni o svých schopnostech a možnostech si ho znovu vydělat, pokud o něj přijdou.
Ti, kteří bohatství zdědili, budou nejistější

„Tyto dovednosti v minulosti nezískali, protože nikdy nemuseli – nebyli k tomu tlačeni,“ uvedl. „A problém je, budou-li mít motivaci si později v životě tyto dovednosti osvojit?“ ptá se Buscemi a zároveň dodává, že pro lidi je spíš přirozené, že s přibývajícím věkem se chtějí učit novým dovednostem čím dál méně. 

Až moc lehký život?

Generace mileniálů se často soustředí spíše na krátkodobé cíle, zatímco pro generace před nimi jsou při spoření důležitější milníky, jako je budování rodiny a odchod do důchodu, naznačují odborníci.

Ačkoli mileniálové zažili globální finanční krizi v roce 2008, jsou „vzdálenější“ útrapám druhé světové války a jejím následkům, které pomohly formovat myšlení jejich rodičů o penězích, uvádí zpráva společnosti RBC Wealth Management.

Podle průzkumu společnosti LendingClub, která poskytuje finanční služby, jsou navíc mileniálové generací, která s největší pravděpodobností žije od výplaty k výplatě, protože tato „sendvičová generace“ musí podporovat jak stárnoucí rodiče, tak své vlastní děti.

Související…

O děti moc nestojí: V co věří a o čem sní čeští mileniálové?
Milada Kadeřábková

Dědici vs. byznysmeni

Existuje také rozdíl mezi lidmi, kteří bohatství vydělávají, a těmi, kteří ho zdědili, což je znevýhodňuje při správě bohatství nebo při vyrovnávání se s jeho ztrátou. „Lidé, kteří si své bohatství vydělali, mají silný vnitřní tah na kontrolu,“ řekl CNBC klinický psychoterapeut Paul Hokemeyer a dodal, že jedinci, kteří si své bohatství vybudovali, jsou přesvědčeni o svých schopnostech a možnostech si ho znovu vydělat, pokud o něj přijdou.
Ti, kteří bohatství zdědili, budou nejistější. „Vědí, že mohou přežít v zoologické zahradě, ale nejsou si jisti svou schopností přežít v džungli,“ řekl Hokemeyer.

Podle Hokemeyera mají však mileniálové oproti předchozím generacím alespoň jednu výhodu. Co se týká moci spojené s bohatstvím, obvykle bývají moudřejší a k penězům přistupují spíše jako správci a používají je „ke zlepšení světa“.

foto: Shutterstock, zdroj: CNBC.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...