fbpx

A ven od počítače. Experimentujte a děti budou pobyt na vzduchu milovat 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Objevte devět způsobů, které namotivují vašeho potomka k tomu, aby odlepil oči od obrazovky a šel si hrát na čerstvý vzduch

Zveřejněno: 11. 7. 2024

Letní prázdniny jsou tady. Navzdory hezkému počasí ale možná řešíte jeden problém – než aby vaše děti vyrazily vesele k vodě nebo na fotbal, raději tráví volný čas doma před obrazovkou. Říkáte si, že je to škoda? Určitě. 

Výzkumy ukazují, že více času stráveného v přírodě má pozitivní vliv nejen na fyzické, ale i duševní zdraví dětí (a nejen jejich) – může pomoci snižovat úzkost a zlepšovat soustředění a paměť, podněcuje kreativitu a pomáhá i při zvládání poruch chování, jako je ADHD. Hra venku také učí děti více si vážit přírody a ostatních živých tvorů. Nedávné studie navíc ukázaly, že děti, které si hrají venku, mají v dospělosti častěji tendenci přírodu chránit, píše web Green Kid Crafts. Pokud tedy chcete mít zdravé děti, které jsou navíc ohleduplné k životnímu prostředí, je hra venku skvělým začátkem.

Nicméně je nutné si přiznat, že odtrhnout děti od videohry, která poutá jejich pozornost, nám může často připadat téměř nemožné. Naštěstí ale existují způsoby, jak děti motivovat, aby přece jen ven vyrazily. 

Aplikace pomohou

Ne vždy jsou digitální technologie špatné. Právě naopak. Někdy jsou klíčem k tomu, jak podpořit vztah dítěte k přírodě, říká pro CNBC ekologická inženýrka Nadina Galleová. „Stejně jako když se chcete s někým seznámit pomocí aplikace, můžete využít technologie, abyste usnadnili první interakci,“ vysvětluje. Vědci totiž věří, že lidé mají vrozenou touhu komunikovat s přírodou, a tak by mělo stačit, aby rodiče vnesli do tohoto vztahu prvotní jiskru, říká Galleová.

Například můžete použít některé z aplikací, které dokáží rozpoznat miliony druhů rostlin a živočichů. Nechte děti, aby se staly průzkumníky, a vyrazte poznávat přírodu – v tomto případě klidně i s telefonem v ruce.

Sledujte zájmy dětí

Děti mají jedinečné zájmy a jsou zvídavé. Když je tedy chcete povzbudit, aby vyzkoušely něco nového, snažte se o to, aby se v dané činnosti odrážely jejich zájmy, radí Green Kid Crafts.

Jinými slovy – pokud se vaše dítě rádo za něco převléká, zkuste se přestrojit za přírodní badatele a vyrazte za dobrodružstvím na zahradu nebo do parku. Pokud má vaše dítě rádo vesmírné lodě, můžete společně zkusit vyrábět venku věci s vesmírnou tematikou.

Experimentujte

Zkuste děti nalákat na vědecké experimenty, radí Lifehacker. Ukažte jim, jak lidé určovali čas předtím, než existovaly elektrické hodiny, a vyrobte si sluneční hodiny, nebo třeba naložte vajíčko do octa a udělejte si z něj hopíka.

Pokud se vaše dítě rádo za něco převléká, zkuste se přestrojit za přírodní badatele a vyrazte za dobrodružstvím na zahradu nebo do parku. Pokud má vaše dítě rádo vesmírné lodě, můžete společně zkusit vyrábět venku věci s vesmírnou tematikou.

Navštivte botanickou zahradu

Vezměte děti do botanické zahrady, navrhuje Lifehacker. Povzbuzujte je, aby si všímaly zajímavých rostlin nebo třeba motýlů v areálu. Nechte je zaměřit se na různé vůně květin a zeptejte se jich, které se jim líbí nejvíc. Po návratu domů můžete vyzkoušet, jestli najdou nějaké stejné nebo podobné rostliny těm, které viděly v botanické zahradě. Pokud máte doma zahradu, můžete také společně něco zasadit a neučit tak děti, jak se o rostliny starat.

Proměňte přírodu v umění

Vezměte si stojany, plátna, štětce a barvy a vydejte se na pěkné místo poblíž domova. Pak s dětmi malujte to, co vidíte. Můžete malovat konkrétně, ale třeba se do toho pustit i trochu abstraktněji. Opravdu neexistuje žádný správný nebo špatný způsob, pokud vás to bude bavit, ujišťuje Lifehacker. Nemusíte dokonce ani zůstávat jen u štětce – nasbírejte listy, květiny, větvičky, žaludy, kameny a cokoli dalšího, co můžete přilepit, a vytvořte koláž nebo třeba konkrétní zvířata.

Nemůžete očekávat, že si vaše děti venkovní aktivity zamilují hned – zvláště pokud jsou zvyklé hrát si doma, bude to chtít několik pokusů, než si něco konečně oblíbí.

Nechte děti, aby se ujaly vedení

Skvělou venkovní aktivitou pro celou rodinu může být procházka v lese. Někdy se do toho ale vašemu dítěti nemusí chtít – nebo je příliš malé na to, aby ušlo nějakou větší vzdálenost. V takovém případě Bastonová doporučuje nechat děti, aby se staly průvodcem a určovaly směr, kterým se vaše rodina vydá – samozřejmě v rámci možností, abyste se neztratili. „Musíte se smířit s tím, že nemusíte nutně dosáhnout cíle, kterého jste dosáhnout chtěli. Dětem však tento přístup dodá pocit zodpovědnosti a mnohem více se tak zapojí,“ vysvětluje.

Stejný princip volnosti může podle Green Kid Crafts fungovat i při jiných aktivitách – pokud jste například v parku nebo na hřišti, nenuťte dítě lézt na houpačku, když chce jen běhat a zkoumat okolí.

Vyrobte domek pro skřítky

Když jsem byla malá, mojí nejoblíbenější součástí procházky v lese bylo stavění „domečků pro skřítky“. Stačí k tomu sesbírat několik klacíků, které zapíchnete do země. Jako střecha může posloužit třeba kus mechu nebo listí. Vyrobit si můžete i samotné skřítky – třeba z šišek. Kreativitě se meze nekladou.

Související…

Knížky vytlačily mobily a hry. Za nechuť dětí ke čtení mohou i rodiče, ukázal průzkum
Simona Kožuchová

Mějte v záloze několik nápadů

Křídy na chodník jsou starou, ale spolehlivou pomůckou, která dokáže rozproudit dětskou fantazii, a tak je raději mějte s sebou. Kreslit a vyrábět skákací panáky ale může děti po čase omrzet. Bastonová proto doporučuje mít v rukávu i další nápady, které je zabaví. Můžete začít hrát piškvorky pomocí klacíků, kamínků a žaludů nebo se vydat na výlet a za každé spatřené zvíře si navzájem přidělovat body. „Aktivity můžete vymýšlet za pochodu. V tom spočívá krása přírody. Vždycky se najde něco nového a jiného,“ podotýká Bastonová.

Postupujte malými krůčky

Nemůžete očekávat, že si vaše děti venkovní aktivity zamilují hned – zvláště pokud jsou zvyklé hrát si doma, bude to chtít několik pokusů, než si něco konečně oblíbí, upozorňuje Green Kid Crafts. Začněte drobnými krůčky. Pokud máte batole, může být tento proces jednodušší. Stačí, když jeho hračky z interiéru vezmete ven – třeba na deku.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...