fbpx

Většina lidí by se asi shodla na tom, že křesťanství má svůj vrchol už dávno za sebou. Na současné poměry se může zdát velmi zastaralé a nepřizpůsobivé modernímu myšlení a problémům. Tým okolo projektu HledamBoha.cz však funguje jinak.

Zveřejněno: 22. 8. 2024

Projekt HledamBoha.cz má své webové stránky, Youtube kanál i sociální sítě. Je inovativní, oslovuje mladé a nestraší peklem. „Projekt jsme spustili, protože chceme jako křesťané vstoupit vhodným způsobem do rozhovorů s lidmi, kteří Boha hledají, a rozhodli se k tomu využít online vyhledávač. Proto jsme dali dohromady web, sociální sítě a sdílíme, z čeho jsme sami nadšení, a toužíme pro to nadchnout i druhé,“ říká ředitel projektu Marek Chvátal, který vystudoval teologii.

Bůh na internetu

Hlavním cílem autorů tohoto projektu je naslouchat a ptát se lidí, s čím přichází, co prožívají. „Pomáháme tak druhým porozumět jejich vlastnímu příběhu. A pokud může v rámci rozhovoru pomoci i příběh Ježíše, tak se pustíme i do takovéto hloubky,“ vysvětluje Marek. Projekt funguje už deset let a za tu dobu nasbíral tým křesťanů, kteří dobrovolně věnují svůj čas rozhovorům s hledajícími. V současnosti tam funguje padesát čtyři průvodců. „Učíme se komunikovat stále více profesionálně a vytváříme nové příležitosti pro setkání a rozhovory. Jako je například setkání na Zoomu a ve skupinách,“ dodává Marek.

Pro koho projekt přesně je? Jedním slovem: pro hledající. Věk nehraje roli, ale vzhledem k tomu, že je tento projekt vidět zejména na síti, tak jsou to lidé mladší či v produktivním věku. „Ale mění se to podle platforem, na kterých nás najdete. Po e-mailu si píšeme hlavně se staršími, na Instagramu zase s mládeží. Hledáme cesty, jak rozšířit naše služby tak, aby byly schopny reagovat na dotazy mládeže, dospělých i seniorů. V blízké budoucnosti chceme začít tvořit i obsah pro děti,“ upozorňuje Marek Chvátal.

bd3a5086 2

Na setkání. Zdroj: Se svolením organizace Hledám Boha


Je tedy hned několik cest, jak se ke skupině mohou lidé dostat. Přes web, kde se mohou přihlásit do kurzu, nebo jen požádat o kontakt s průvodcem. Na sociálních sítích, jako je Facebook či Instagram. „Přemýšlíme nad nějakou komunitní platformou typu Discord, ale dnes na to nemáme personální kapacity,“ uvažuje Marek Chvátal.

Nekážou, pomáhají s trápením

A s jakým problémem se na ně lidé nejčastěji obrací? Společným jmenovatelem pro většinu dotazů je nějaké trápení. „Můžete si představit relativně banální věci, kdy jen potřebujete získat orientaci ve své situaci, přes těžké věci, kdy zpracováváte, že vám někdo ublížil nebo vás odsoudil, až k fatálním a krizovým situacím, kdy jste přišli o blízkou osobu, jste závislí nebo si chcete ublížit a nemáte se ani komu vybrečet na rameni,“ vyjmenovává Marek Chvátal. Křesťané se však rozhodně nesnaží řešit vše jen za pomoci víry. Když tým vidí, že někdo potřebuje odbornou pomoc, nasměruje ho tam, kam potřebuje.

Dalším tématem, se kterým lidé na tuto platformu přichází, je věčná otázka, proč se děje zlo, když je Bůh. „Rozhodli jsme se tomuto tématu jít naproti, protože mnoha lidem se opravdu nedaří dobře. Propadají se do chudoby, nebo se jim rozpadají vztahy. Lidé v týmu HledamBoha.cz nepatří mezi křesťany, kterým stačí deklarovat obvyklá klišé. Proto jsme se rozhodli s dilematem Boží přítomnosti a zla ve světě vypořádat po svém. Natočili jsme rozhovory s křesťany, kteří zažili velké krize. Jeden z respondentů si málem vzal život, jiný ztratil víru v Boha a další se téměř udřel v uhelném dole. Ze svého osobního pohledu upřímně vypráví o tom, jak s Bohem zápasili, nebo jak prožívali jeho přítomnost,“ vypráví Marek.

Žádní kazatelé

A co nabízí letos nového? Otevírá se kurz Živá Bible. „Zkoušíme nabízet online skupinové setkání, při kterém otvíráme Bibli a říkáme si, co v tom textu nacházíme. Všichni jsme na stejné úrovni. Nikdo tam není kazatel nebo odborník. Je moc milé vidět, jaké poklady skrývají tisíce let staré texty a jak i dnes mohou podpořit člověka. A je jedno, jestli věříte v Boha, nebo ne,“ říká Marek Chvátal.

Za sebou už mají přes dvacet různých kurzů, kde se snaží zodpovědět lidem to, na co se nejvíce ptají a co je trápí. Například Jak se vypořádat se strachem a úzkostí, Odpuštění či Proč Ježíš? „Tento kurz je naše vlajková loď, se kterou se snažíme především rozšířit povědomí o osobě Ježíše a přiblížit, proč některé lidi tolik oslovuje. A o tom všem si s každým samozřejmě můžeme individuálně popovídat. Kurzem prošlo přes 1300 lidí a pro více jak 100 byl zásadní v jejich hledání,“ informuje Marek.

Inspiraci vidí mimo jiné i v dílech jihoafrického arcibiskupa Desmonda Tutu, nobelisty a nositele Templetonovy ceny právě za jeho přínos v umění odpouštět. „Tutu organizoval smírčí procesy v JAR po pádu apartheidu a na základě osobní zkušenosti a vyprávění obětí i pachatelů vypracoval spolehlivou cestu k odpuštění,“ vysvětluje Marek.

Hledala pocit klidu a smysl života

Zajímavou sekcí na jejich sociálních stránkách jsou příspěvky pod názvem Zlomený: Životní příběh, kde se publikují krátká videa ze života. Inspirativní příběh nalezneme například ve výpovědi mladého Jirky.

dsc03640

Zdroj: Se svolením organizace Hledám Boha


Různě tápal, chodil i na nespočet kurzů o seberozvoji, ale stále smysl života nenacházel. A tak začal hledat na internetu, kde narazil na platformu HledamBoha.cz, a to ho pohltilo. „Už v prvních měsících jsem cítil, jak mě Bůh začíná proměňovat, jak bylo moje srdce zasaženo tím, co jsem zažil, a jak se uzdravuji,“ svěřuje se.

Se svým příběhem přichází i Lenka: „Duchovni oblast mě volala už od dětství. Babička byla věřící a prohlížely jsme si spolu krásnou obrázkovou Bibli. Lákalo mě poznat víc, ale rodiče byli zásadně proti. Věřící pro ně byli zvláštní, něco ve stylu Ned Flanders ze Simpsonů. Neznala jsem v mém okolí nikoho dalšího, kdo by byl křesťanem,“ začíná Lenka, která se o víru hodně zajímala na vysoké škole, ale pak se odklonila k ezoterice. Stále ale potřebovala najít něco, co by jí pomohlo určit smysl života.

„Zažila jsem spoustu silných okamžiků, ale žádný mi neposkytl trvalejší pocit klidu. Měla jsem pocit, že mi něco ještě uniká. Tak jsem hledala na internetu více informací. Tehdy na mě vyskočily kurzy HledamBoha.cz. Byla jsem vděčná za to, že se mnou komunikuje živý člověk, který mi pomohl při tápání v životních otázkách. Prošla jsem několika kurzy a díky tomu jsem se cítila jistější v tom, co chci a kam směřuji,“ uzavírá Lenka.

Organizátoři zajímavého projektu ale nejsou jen na internetu. Pořádají řadu setkání na živo. „Je to okolo desítky akcí v regionech a jedna celostátní konference. Je nás skoro sedmdesát a zhruba i v takovém počtu se vídáme na živo,“ dodává Marek Chvátal. 

Projekt HledamBoha.cz pomáhá nejen věřícím nalézt odpovědi na otázky, které se týkají Boha, víry, ale také života, smrti a různých problémů. Sympatické na tom je, že nikoho nesoudí, a jejich příspěvky mohou konkurovat svou originalitou řadě úspěšných influencerů.

Související…

Bůh má rád i homosexuály. Co na to tradiční církve?
Andrea Cerqueirová

foto: Shutterstock, se svolením organizace Hledám Boha, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...