fbpx

Manžel mi sice odpustil, ale nikdy jsme to nepřekonali úplně. Nevěra vztah změní napořád 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vyrovnat se ve vztahu s nevěrou je těžké pro oba – někdy dokonce více pro toho, kdo podvedl

Zveřejněno: 20. 9. 2024

„Chlapi nejsou monogamní“ je věta, kterou mě moje maminka dost nevědomky zničila. Raději než to zažít, jsem se rozhodla být sama. Ale i když je nevěra více přičítána mužům než ženám, faktem je, že s někým ji musejí „provozovat“. A další muž to většinou není. Jak je to se ženskou nevěrou?

Nevěra je stále jedním z největších vztahových tabu, pokud se tedy nejedná o vztahy volné, kde jsou s ní obě strany srozuměny. Pokud už k nevěře dojde, a i když ji partner odpustí, vztah se nikdy nevrátí do svého původního stavu, anebo je to téměř zázrak. Přestože někteří dokáží nevěru překonat a nerozejdou se, mnoho vztahů, pokud se nerozpadnou, se změní navždy.

Pro Flowee se se svým „selháním“ svěřily dvě ženy. U jedné šlo o nějakou dobu trvající paralelní vztah, byť jen emocionální, druhá podvedla jednou, takzvaným úletem na jednu noc. Obě ženy ale byly následně postaveny před těžká rozhodnutí – zachránit vztah po nevěře, nebo se rozejít? Příběhy Jany a Petry jsou důkazem, že odpustit lze, ale zapomenout je mnohem těžší. Proč je nevěra tak devastující a jak se s ní lze vůbec vyrovnat?

Nevěru jsem neplánovala, ale stalo se

„Bylo to jako noční můra, která se stala skutečností,“ říká Jana K. o své nevěře. Jana, třiačtyřicetiletá manažerka, která byla se svým mužem Petrem deset let, nikdy nemyslela na to, že by mohla podvádět. Ale jak to tak bývá, nevěra se neohlásí dopředu. „Stalo se to na firemním večírku. Asi dva měsíce před ním k nám nastoupil nový kolega a byl to opravdu fešák. Navíc byl vtipný, galantní a pozorný. Hlavně ke mně, věděla jsem, že se mu líbím.

Související…

Otevřený vztah mi dává svobodu, ale i výhody partnerství, říká Michal Gondek
Milada Kadeřábková

Chodili jsme spolu na kávičky a hodně si povídali, ale já jsem neplánovala nic jiného. Líbila se mi pozornost ani nemyslím, že bych nějak moc flirtovala. Ale v té době jsem byla s manželem dlouho a jiskra z našeho vztahu jaksi vyprchala. A pak přišel firemní večírek. Byla jsem unavená, frustrovaná z práce, a když se ke mně kolega David při tanci přiblížil, najednou to bylo prostě něco, co jsem neovládla.“ Jana nakonec s Davidem strávila jen jednu jedinou noc. A hned po ní věděla, že musí přiznat manželovi pravdu. Nesnesla pocit, že svého muže podvedla, a nechtěla to už znovu zažít. „Petr mi odpustil, ale od té doby nic nebylo stejné. Nevěřil mi a já se mu ani nedivím. I když říkal, že to bude v pořádku, začal mě kontrolovat, ptal se, kde jsem, co dělám. Každý můj krok byl pod drobnohledem,“ vypráví Jana. I když se snažili vztah opravit, důvěra už nebyla. Odpustil, ale nikdy nezapomněl. A po dalších dvou letech se rozvedli. „I když jsme zůstali přáteli, v manželství jsme spolu být nemohli. Strašně mě mrzí, co jsem udělala, ale na druhou stranu chápu, že to nemohl jen tak přejít. Přece jen jsem ho strašně zranila. Sama nevím, jak bych se zachovala já, kdybych byla na jeho místě.“

Petra a emoční nevěra

„Moje nevěra byla jiná,“ začíná svůj příběh Petra Kordová, čtyřicetiletá učitelka. I jí učaroval kolega v práci. „Nikdy jsem nešla s nikým jiným do postele než se svým mužem. Ale emocionálně jsem byla zamilovaná do svého kolegy. Psali jsme si každý den, sdíleli jsme si věci, o kterých jsem s manželem nikdy nemluvila. Tam to bylo už jen o účtech, dětech, práci, možná o filmech. S mým kolegou jsme si psali, coty byly opětované, asi by k tomu jednou došlo. Ale nestalo se to. Manžel na to přišel.“

Odpustil mi, ale naše komunikace od té doby není stejná. A to už to budou čtyři roky!

Petřin manžel tuto „nevěru“ objevil náhodou, když si přečetl její zprávy v mobilu. „Myslela jsem, že to pochopí, že to nebylo o fyzickém vztahu, ale o tom, že jsem byla nešťastná. Ale pro něj prý bylo to psaní ještě horší. Nebo ne to psaní, ale city, které jsem ke kolegovi měla. Úplně přecházím, že se i hrabal v mobilu, to totiž bylo vážně jedno. Řekl, že bych radši měla někoho podvést fyzicky, protože tohle bylo jako zrada jeho duše a všeho, co jsme celé roky budovali,“ vysvětluje Petra. Stejně jako u Jany ani jejich vztah se nikdy nevrátil do původní podoby. „Odpustil mi, ale naše komunikace od té doby není stejná. A to už to budou čtyři roky! Přestali jsme si povídat o našich pocitech, o věcech, které nás trápí. Já držím, protože jsem já tou, kdo selhal. Pavel se asi snaží, ale je to prostě jiné, od nás obou. Nic mi nevyčítá ani nepřipomíná, ale stačí, aby se jen koukal. Navíc já sama to nemůžu zapomenout. Fakt jsem chovala city k někomu jinému. Nechci zničit naše manželství, ale nevím, jestli to někdy bude jako dřív.“

Nevracejte se do starých kolejí

Nevěra. Pro mnoho lidí je to slovo, které vyvolává pocit zrady, bolesti a konce vztahu. Jak ale ukazují statistiky, nevěra je ve vztazích poměrně častá. Podle výzkumu STEM/MARK z roku 2018, který rozebíral časopis Týden, přiznává nevěru přibližně 28 % českých mužů a 21 % žen. Co se týče světových statistik, nevěra se objevuje až u 40 % vztahů. V Evropě přiznává nevěru přibližně 25 % mužů a 16 % žen, zatímco ve Spojených státech je to 20 % mužů a 13 % žen. Zajímavé je, že ve Francii, kde jsou vztahy vnímány liberálněji, přiznává nevěru až 40 % populace.

Většími nevěrníky jsou ve světovém měřítku skutečně muži

Statistiky o nevěře nabízejí výstižný pohled na vzorce nevěrného chování napříč pohlavími a regiony. Studie ukazují, že muži skutečně podvádějí častěji než ženy, ale tento rozdíl se zmenšuje. Podle výzkumu zveřejněného společností Shadow Investigations čísla odpovídají celosvětovým trendům, kdy se míra nevěry liší podle kulturních norem, spokojenosti ve vztahu a individuálních osobnostních rysů. Podle téhož  průzkumu je  nevěra pravděpodobnější v dlouhodobých vztazích, díky nimž se jedinci cítí svázaní, a jsou náchylnější hledat citové nebo sexuální uspokojení mimo svůj primární vztah.

shutterstock 2006826368

Nevěra je pro některé lidi koníčkem.


Podle Laury Janáčkové ze sexuologického ústavu pražské Všeobecné fakultní nemocnice lidé berou nevěru často jako relaxaci, při níž uvolňují stres a napětí, jak uvedla pro aktualne.cz. „Ženy to často dělají pro zvyšování svého sebevědomí. Dlouhodobý efekt to ale nemá. To, jak se zdály být dokonalé a úžasné, pak najednou nemají,“ uvedla Janáčková. To přesně koresponduje s tím, co vypověděly Jana i Petra.

Jak se s nevěrou vyrovnat

Studie Texaské technické univerzity se do hloubky zabývala tím, jak se páry s nevěrou vyrovnávají. Zajímavé je, že vztahy, kde byla nevěra otevřeně odhalena, měly 57% šanci na přežití, zatímco u neodhalených afér to bylo jen 20 %. Tato zjištění jsou poměrně překvapivá, protože ukazují, že když jdete s pravdou ven, může se vám to vyplatit. Jenže i když je nevěra odpuštěna, neznamená to, že je zapomenuta.

Co vlastně je nevěra, a co už ne?

Jak víme, na nevěru jsou vždy potřeba dva. V otázce, co vlastně nevěra znamená, se ale odpovědi různí. Zatímco někteří za nevěru považují pouze fyzický akt, jiní do této kategorie zařazují i emocionální sblížení či flirtování jako v Petřině případě. Zajímavé také je, že až 94 procent lidí uvádí, že flirtují na pracovišti!

Pro mnohé páry však fyzický čin není největší zradou – emocionální nevěra dokáže způsobit ještě hlubší rány. Podle studie publikované v magazínu The Guardian70 % lidí považuje emocionální aféru za stejně ničivou jako fyzickou nevěru. Nevěra tak není jen o fyzickém kontaktu, ale také o tom, jaký vliv má na emocionální důvěru mezi partnery.

Proces obnovy vztahu po nevěře je extrémně náročný a může trvat roky, než se oba partneři začnou cítit opět pohodlně. Některé páry to nikdy plně nezvládnou a zůstávají v jakési emocionální vzdálenosti.

Esther Perel, známá terapeutka a autorka mnoha knih, souhlasí s tím, že emocionální nevěra může být dokonce ještě horší: „Zatímco fyzická nevěra je často chvilková, emocionální nevěra je zrada na hlubší úrovni,“ vysvětluje Perel.

Statistika nevěry: Kdo podvádí více?

Podle novějšího průzkumu STEM, z roku 2022, který si nechala zpracovat společnost Aerofilms, je nevěra rozšířenější mezi muži než mezi ženami, ale rozdíly nejsou tak dramatické. Úsměvné je, že muži si myslí, že nevěrnější jsou ženy, ovšem ženy jsou přesvědčené, že nevěrnější jsou muži. Evidentně nikdo o svých protějšcích nemá iluze. Aerofilm, zadavatel průzkumu, se rovněž zajímal o to, kde je hranice nevěry a kdy jde o neškodnou zábavu. U nevěry fyzické 90 % lidí není na pochybách, že to nevěra je. Ale pokud jde o posílání zpráv se sexuálním obsahem, erotické chatování na internetu, i to považuje za nevěru více než polovina dotázaných. A jak je vidět, Češi jsou velmi konzervativní, protože až 49 procent Čechů a Češek uvedlo, nevěrou je pro ně i to, že má partner či partnerka s někým blízký vztah, povídají si, svěřují se, ale nikdy nedojde na nic jiného. Pokud by však byly ve hře už i doteky, považuje to za nevěru tři čtvrtiny dotázaných.

Lidé odpouštějí, ale nevěří si dál

Podle odborníků je proces obnovy vztahu po nevěře extrémně náročný a může trvat roky, než se oba partneři začnou cítit opět pohodlně. Některé páry to nikdy plně nezvládnou a zůstávají v jakési emocionální vzdálenosti.

Petra i Jana se shodují, že nevěra změnila jejich manželství navždy. Jana už s manželem není, Petra vzpomíná, jak její manžel přestal sdílet své emoce. „Byla jsem pro něj jako cizinec. Když jsem mu řekla, jak se cítím, odpovídal mi jen jednoslovně. Naše intimita zmizela. Nevěřím, že se to někdy vrátí na své místo. I když jsme spolu, mám pocit, že jsme to nikdy nepřekonali. Cítím, že jsem ztratila něco, co už se nikdy nevrátí.“

Může nevěra znamenat nový začátek?

Někteří odborníci tvrdí, že nevěra může být i šancí na nový začátek. Psycholožka Julie Gottman uvádí, že nevěra může vést k přehodnocení vztahu a vytvoření nových pravidel. „Nevěra je vždy šokem, ale může vést k tomu, že se partneři rozhodnou více investovat do vztahu a pracovat na svých problémech.“

Je možné spolu po nevěře dál žít?

Nevěra nemusí nutně znamenat konec vztahu, ale rozhodně představuje velkou zkoušku. Jak ukazují příběhy Jany a Petry, i když může dojít k odpuštění, vztah se už nikdy nevrátí do původních kolejí. Důvěra, která byla kdysi základem jejich manželství, už není. Ať už se jedná o fyzickou nebo emocionální nevěru, její následky mohou být dlouhodobé a hluboké.

Podle odborníků je klíčem k překonání nevěry otevřená komunikace a ochota pracovat na vztahu. Ale jak ukazují zkušenosti Jany a Petry, někdy je i to málo.

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...