fbpx

Mám štěstí, že můžu dělat obor, který se posouvá dopředu. Jsme schopni pomoci většině klientů, říká Martin Maděrka 1 fotografie
MUDr. Martin Maděrka. (zdroj: se svolením Martina Maděrky)

Se specialistou na IVF o známých i méně známých faktorech ovlivňujících plodnost. Jak s reprodukčním zdravím souvisí třeba tělesná hmotnost, stav dutiny ústní nebo (ne)dostatek vitaminu D?

Zveřejněno: 9. 6. 2024

Známými faktory negativně ovlivňujícími plodnost jsou životní styl, věk a tělesná hmotnost. Řada lidí má ale o svém těle a o možnostech medicíny zkreslené představy a z nich pramenící nereálná očekávání. Takže jim nedochází, proč a jak dané záležitosti mohou zmařit jejich přání založit rodinu. Nejen o takových málo známých záludnostech jsme si povídali s MUDr. Martinem Maděrkou, Ph.D., který je vedoucím lékařem a IVF specialistou na klinice REPROMEDA.

Kdy začínají ženě tikat ony pověstné biologické hodiny?

V současné době je v naší společnosti trend odkládat těhotenství do vyššího věku. Za posledních 30 let se věk prvorodiček zvýšil o přibližně 10 let a opačný trend nelze očekávat. Nicméně reprodukční období žen se o 10 let neprodloužilo, což vede k nárůstu počtu párů, které vyhledávají odbornou pomoc při neúspěšné snaze o těhotenství.

Který věk tedy vnímat jako vykřičník a proč?

Věk žen je tím nejvýznamnějším faktorem, ovlivňujícím úspěšnost otěhotnění. Pro zjednodušení můžeme říct, že z pohledu biologického i socioekonomického je optimální věk pro početí 25 let.

Obezita je častější u žen s poruchou menstruačního cyklu, které mají také častější problémy s ovulací, což znamená, že u nich nemusí docházet k uvolňování vajíčka z vaječníku.

Plodnost žen začíná klesat po 30. roku věku a následně velmi strmě klesá od 35 let, kdy se zároveň zvyšuje riziko chromozomálních vad plodu, a tím i riziko potratu. Pokud bychom měli dát k nějakému věku vykřičník, je to právě 35 let. V tomto věku by měl pár vyhledat odbornou pomoc již po 6 měsících neúspěšné snahy o těhotenství.   

Jak s plodností souvisí tělesná hmotnost?

Obezita, nadváha i podváha mohou negativně ovlivnit nejen celkové zdraví, ale také zdraví reprodukční. Obézní ženy často čelí vyššímu riziku potratů a dalších těhotenských komplikací. Obezita je častější u žen s poruchou menstruačního cyklu, které mají také častější problémy s ovulací, což znamená, že u nich nemusí docházet k uvolňování vajíčka z vaječníku.

V čem konkrétně obezita ovlivňuje reprodukční zdraví?

Obezita, nejčastější forma poruchy výživy, přináší celou řadu zdravotních komplikací. Tuková tkáň je hormonálně velmi aktivní, což znamená, že zde probíhá metabolizace hormonů. Při obezitě se v tukové tkáni tvoří a uvolňují hormony v odlišných poměrech, než jaké tělo potřebuje, což způsobuje hormonální dysbalanci a odlišné reakce organismu, jako je například narušení tvorby spermií a vajíček a poškození jejich DNA. Vysoká váha ale nepředstavuje problém jen při snaze o početí dítěte, ale významně ovlivňuje také těhotenství a porod.

Jaká rizika přináší vysoká váha v těhotenství a při porodu?

Nastávající maminky s nadváhou častěji trpí vysokým tlakem či těhotenskou cukrovkou, která může vést k makrosomii, tedy nadměrné velikosti plodu. Obézní těhotné ženy mají také vyšší riziko, že se jim narodí dítě s nějakým druhem postižení.

Související…

Snahou o přirozené početí po čtyřicítce ztrácíte čas. Lékařka radí zvážit asistovanou reprodukci
Martina Malá

To dokládá například švédská studie, která u novorozenců nejčastěji zaznamenala vrozené srdeční vady a deformace genitálií, končetin či močového systému. V minulosti také studie prokázaly souvislost mezi obezitou matek a neurovývojovými a psychiatrickými onemocněními u potomků, včetně poruch autistického spektra, dětské mozkové obrny či ADHD.

V dnešní době se ale často vedou kampaně hlásající, že i člověk s nadváhou vlastně může být fit a že nemusíme všichni vypadat jako ze žurnálu. Co byste řekl k tomuto trendu, je to podle vás pravda?

Myslím si, že v současnosti je na nás všechny vyvíjen nadměrný a nesmyslný tlak, co se týče vzhledu a úspěchu. Tento tlak je podporován sociálními sítěmi, kde jsou často prezentovány upravené fotografie a příspěvky zobrazující „dokonalý“ život celebrit. Tyto idealizované obrazy v nás mohou vyvolávat nepříjemné pocity, úzkosti a deprese. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že nadváha a obezita mají prokazatelně negativní vliv na naše zdraví i na plodnost. Dle mého názoru je tedy potřeba nejít cestou ani jednoho extrému. Pokud má někdo lehkou nadváhu, má dostatek pohybu a zdravě se stravuje, tak nemusí ihned propadat do beznaděje, že si poškozuje zdraví. 

Kdybychom měli zmínit životní styl, tak se často hovoří také o vhodnosti omezení se v pití alkoholu a vyhýbání se kouření. Jaké mohou mít tyto neřesti dopady na plodnost?

Lze doporučit obecné zásady zdravého životního stylu. To je tedy zdravá a pestrá strava, která zahrnuje dostatek zeleniny, vlákniny, proteinů.  Je důležité rovněž omezit konzumaci alkoholu, ten má totiž na naše tělo mnoho negativních dopadů.

Chronický zánět může snižovat šanci na početí i zvyšovat riziko potratu. V podstatě i obezita je chronický zánětlivý stav a je to jeden z mechanismů, který u těchto žen snižuje plodnost.

U mužů negativně ovlivňuje počet a pohyblivost spermií. Škodlivé je samozřejmě také kouření. Chemikálie obsažené v cigaretovém kouři mají totiž negativní vliv na kvalitu ženských vajíček i mužských spermií.

Je ještě něco dalšího, čemu by se měl pár vyhnout, pokud plánuje počít dítě?

Svůj dopad má také kouření marihuany. Podle některých výzkumů pravidelné kouření marihuany zvyšuje riziko potratu až dvojnásobně. Důležitý je také dostatek pohybu a kvalitní a dostatečný spánek. I 40 minut chůze denně pomůže rozproudit vaše tělo.  Stres a psychická nevyrovnanost mohou rovněž negativně ovlivnit plodnost u obou pohlaví. Praktiky jako meditace, jóga nebo terapie mohou pomoci zlepšit psychickou pohodu, a tím i plodnost. A potom jsou tu méně známé faktory, jejichž dopady na plodnost ale nejsou zanedbatelné.

Třeba záněty dásní a další onemocnění dutiny ústní, které mohou v těle vyvolávat chronický zánět snižující šance otěhotnět a zvyšující riziko potratu? Jsou ještě nějaká onemocnění dutiny ústní, která mohou mít podobné dopady?    

Jakýkoli chronický zánět, ať už se vyskytuje kdekoliv v těle, může způsobovat různé zdravotní problémy, které ovlivňují celkovou kondici a mohou mít vážné důsledky pro dlouhodobé zdraví.  Jak ale správně zmiňujete, chronický zánět může snižovat šanci na početí i zvyšovat riziko potratu. V podstatě i obezita je chronický zánětlivý stav a je to jeden z mechanismů, který u těchto žen snižuje plodnost.

Řada lidí se kvůli riziku rakoviny kůže vyhýbá slunečnímu záření, jeho příjem je ale důležitý pro tvorbu vitaminu D, jehož dostatek je s plodností také poměrně úzce spjat. Můžete vysvětlit, proč a jak si hlídat hladinu vitaminu D, pokud plánujeme rodinu? A platí to pro ženy i pro muže?

Ano, v současné době existuje více studií, které dokazují negativní vliv nedostatku vitaminu D na plodnost.  Vitamín D se v lidském těle uplatňuje v mnoha biologických procesech, má také například vliv na stav imunitního systému.

MUDr. Martin Maděrka, Ph.D.

Vedoucí lékař a IVF specialista kliniky REPROMEDA. Vystudoval medicínu na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně a profesní kariéru zahájil na Porodnicko-gynekologické klinice v Olomouci. Získal atestaci z gynekologie a porodnictví a ve stejném oboru poté obhájil i doktorské studium. V současnosti se specializuje na oblast reprodukční medicíny na půdě kliniky REPROMEDA. Je členem české gynekologicko-porodnické společnosti, sekce asistované reprodukce a sekce pro antikoncepci a reprodukční zdraví. Přednáší pravidelně na tuzemských i zahraničních kongresech a je autorem a spoluautorem několika českých i zahraničních publikací.

U mužů ovlivňuje hladinu testosteronu a u žen může nízká hladina zvyšovat riziko potratu. Hladinu vitamínu D vyšetřujeme na naší klinice všem pacientům již při vstupní konzultaci, a to mužům i ženám, jedná se o vyšetření z krve. Pokud jsou hladiny vitaminu D nižší, doporučujeme zvýšit příjem ryb a doplňků stravy obsahujících vitamin D. Pobyt na slunci je také důležitý, ale stačí několik minut denně.

Objevují se také výzkumy upozorňující na skutečnost, že plodnost může negativně ovlivňovat užívání umělých sladidel. Mohl byste uvést, o jaká sladidla se jedná? Co o tom soudíte vy jako lékař?

Ano, také jsem zaznamenal tuto studii. Osobně umělá sladidla nekonzumuji a v podstatě ani nesladím. Pokud se někdo není schopen těchto umělých sladidel vzdát, tak bych mu doporučil jejich příjem alespoň omezit. Na druhou stranu si nemyslím, že by to byl ten nejpodstatnější důvod neplodnosti. Když se zabýváme neplodností páru, je důležité brát v úvahu mnoho faktorů u obou partnerů, které se mohou vzájemně ovlivňovat.

Nějaké slovo na závěr?

Děkuji za zajímavé dotazy a příležitost k rozhovoru v rámci vašeho magazínu. Čtenáře bych také rád uklidnil, že ne za všechny onemocnění či problémy s plodností si můžeme sami, a některé situace nám přinese život sám, přestože jim nejdeme příliš naproti. Mám to štěstí, že můžu dělat obor, který se neustále posouvá dopředu, a že jsme schopni pomoci většině našich klientů.

foto: se svolením Martina Maděrky, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...