fbpx

Strach nám brání vidět pravdu o vztahu. Ale může být i prospěšný, tvrdí terapeutka 1 fotografie
Zdroj: Se svolením Lucie Rott

Je opravdu žárlivost a strach znakem lásky? Jak můžeme své strachy porazit? A jak může strach naše partnerství naopak zlepšit? Nejen to nám pověděla terapeutka Lucia Rott.

Zveřejněno: 28. 8. 2024

Obě emoce nás dokážou úplně ovládnout. Ovlivňují naše konání, prožívání i fyzické tělo. Pokud jsou v rovnováze, je vše v pořádku. Jestliže ale strach převezme opratě, nastává zásadní problém, který může zničit nás samotné i naše vztahy. Jak s nimi pracovat? O tom jsme si povídali s psychoterapeutkou Luciou Rott.

Psychoterapeutka a socioložka Lucia Rott sbírala zkušenosti nejen u nás, ale i ve Velké Británii nebo v Indii. Jejím celoživotním zájmem je studium člověka a jeho vnitřních mechanismů fungování. Dnes mimo jiné poskytuje pomoc jednotlivcům i párům v Institutu moderní láska. Kolem lásky a strachu z ní se točil i náš rozhovor.

Říká se, že jsou dva základní pocity – strach a láska. A z nich vychází veškeré naše jednání. Je to pravda?

Myšlenka, že strach a láska jsou dvě emoce, které jsou základem všech lidských činů, je přesvědčivá, ale i zjednodušující. Přestože mnoho emocí lze vysledovat zpět k těmto dvěma kořenům, lidská zkušenost je mnohem barevnější. Strach se často může projevovat jako úzkost, hněv nebo smutek, zatímco láska se může projevovat jako třeba soucit, propojení nebo radost. Když si v terapii vyprávíme příběhy, které se vážou k našim emocím, vidíme, že tyto prožitky utvářejí nejen to, jak se cítíme, ale i jak jednáme a komunikujeme s ostatními.

Asi každý člověk prožívá obě emoce...

Ano. Strach je základní emocí, která nás udržuje v bezpečí a vědomí si potenciálních nebezpečí. Láska nás na druhé straně spojuje a podporuje růst. Klíčem je umožnit strachu, aby sloužil své ochranné funkci, aniž bychom ho nechali ovládnout nebo zastínit naši schopnost milovat.

Když se bojíme, že nás partner opustí, může to být známkou toho, že jsme na něm příliš připoutaní nebo závislí na pocitu vlastní hodnoty. Tento druh strachu má často kořeny spíše v nejistotě než v opravdové lásce. Pravá láska zahrnuje důvěru a víru v sílu vztahu.

Jenomže mnohdy nás strach zcela ovládá… Co s tím? Můžeme láskou „vyléčit“ strach?

I když láska má moc uklidnit a zmírnit strach, není to lék na vše. Láska může poskytnout pocit bezpečí, sounáležitosti a přijetí, které působí proti strachu. Je však důležité si uvědomit, že hluboce zakořeněné obavy často vyžadují víc než jen lásku; může být nutné je řešit prostřednictvím porozumění, komunikace a někdy i odborné pomoci. Pouhé „utopení“ někoho v lásce, aniž byste se zabývali kořenem jeho strachu, může vést spíše k závislosti než k uzdravení.

Prý dokonce existuje strach z lásky, filofobie...

Strach z lásky je častější, než bychom si mysleli. Lidé se často obávají zranitelnosti, odmítnutí nebo ztráty, což jsou všechno rizika spojená s milováním někoho. Tento strach může pramenit z minulých zkušeností, výchovy, společenských vlivů… V systemické terapii (terapie, která bere v úvahu souvislosti, např. rodiny) se díváme na to, jak tyto obavy ovlivnila rodinná dynamika a sociální kontext. V narativním přístupu jde o to rozklíčovat, jaké příběhy si o lásce sami pro sebe vyprávíme. Ty potom – ať už je bezpečná nebo nebezpečná – hrají významnou roli v tom, zda ji přijmeme, nebo jí odoláme.

Ve vztazích se lidé často bojí odmítnutí, opuštění nebo zrady...

Tyto obavy mohou vést k chování, jako je žárlivost, kontrola nebo stažení, což může vztah poškodit. Jádrem těchto obav je často strach z nedostatečnosti nebo nehodnosti. Když věříme, že nestačíme, bojíme se, že to ostatní nakonec také uvidí a opustí nás. 

Když se bojíme, že nás partner opustí, je to tedy ta pravá láska?

Když se bojíme, že nás partner opustí, může to být známkou toho, že jsme na něm příliš připoutaní nebo závislí na pocitu vlastní hodnoty. Tento druh strachu má často kořeny spíše v nejistotě než v opravdové lásce. Pravá láska zahrnuje důvěru a víru v sílu vztahu. Pokud převládne strach, může zabránit růstu zdravého, láskyplného vztahu a může se dokonce stát sebenaplňujícím se proroctvím, které partnera odstrčí.

Vyváženým způsobem nám strach může připomenout hodnotu našich vztahů a povzbudit nás, abychom je pečlivě udržovali.

Může nám strach bránit v tom, abychom viděli, že nás druhý miluje?

Ano, strach nám rozhodně může bránit ve vnímání lásky. Když nás pohltí strach – ať už je to strach z odmítnutí, strach z nedostatečnosti nebo strach ze ztráty – může to vytvořit filtr, přes který interpretujeme jednání našeho partnera. Můžeme si jeho lásku špatně vyložit jako lítost, jeho starost jako kontrolu nebo jeho potřebu prostoru jako znamení odmítnutí. Toto zkreslené vnímání může vést ke zbytečným konfliktům a odstupu ve vztahu.

Jak ze vztahu odstranit strach a naplnit ho láskou?

Odstranění strachu ze vztahu je proces, který zahrnuje budování důvěry, zlepšení komunikace a řešení nejistot. Vyžaduje, aby oba partneři byli vůči sobě otevření a zranitelní. Terapie může pomoci jednotlivcům a párům prozkoumat kořeny jejich strachu a vytvořit postup, jak je překonat. Můžeme dotyčného povzbuzovat ve vyprávění zaměřeném na silné a pozitivní stránky vztahu, čímž mu pomůžeme jeho pozornost přesunout od strachu k lásce.

Může být strach ve vztahu prospěšný?

Je zajímavé, že strach může být prospěšný, pokud je správně řízen. Určitá úroveň strachu nám pomůže být pozornějšími a oddanějšími partnery. Například strach ze ztráty někoho, koho milujeme, nás může motivovat k tomu, abychom si vztahu vážili a pečovali o něj. Je však důležité, aby se tento strach nestal ochromujícím nebo ovládajícím. Vyváženým způsobem nám strach může připomenout hodnotu našich vztahů a povzbudit nás, abychom je pečlivě udržovali.

Které typy lidí inklinují k přehnanému strachu ve vztahu?

Větší strach mívají lidé, kteří v minulých vztazích (ať už romantických nebo rodinných) zažili zradu, opuštění nebo zanedbávání. Dále jsou to lidé s úzkostlivými povahami nebo nízkým sebevědomím. Se strachem mohou bojovat jednotlivci, kteří si o sobě nebo vztazích osvojili negativní „příběhy“.

Když nás pohltí strach – ať už je to strach z odmítnutí, strach z nedostatečnosti nebo strach ze ztráty – může to vytvořit filtr, přes který interpretujeme jednání našeho partnera. Můžeme si jeho lásku špatně vyložit jako lítost, jeho starost jako kontrolu nebo jeho potřebu prostoru jako znamení odmítnutí.

Jak z toho začarovaného kruhu ven?

Prvním krokem k jejich překonání je rozpoznat, že tyto vzorce máme. Pak nabízím pět tipů:

- Otevřená komunikace: Podporujte upřímné rozhovory o obavách a nejistotách se svým partnerem. Transparentnost buduje důvěru.

- Postupné budování důvěry: Důvěra se nevybuduje přes noc. Dělejte malé kroky k prokázání vaší spolehlivosti a spolehlivosti ve vztahu.

- Zpochybňujte negativní příběhy: Identifikujte a zpochybňujte své negativní domněnky o vztazích, které pramení z vašeho strachu.

- Cvičte sebelásku: Vypěstujte si silný pocit vlastní hodnoty nezávisle na vašem vztahu. Když sami sebe máte rádi, je méně pravděpodobné, že necháte strach ovládnout vaše interakce.

- Vyhledejte odbornou pomoc: Pokud vás strach přemáhá, zvažte terapii. Profesionál vám může pomoci porozumět kořenům vašich obav a vyvinout strategie pro jejich zvládnutí.

Související…

Láska a vděčnost otevírají cestu ke štěstí, říká Sandra Pogodová
Michala Jendruchová

foto: Se svolením Lucie Rott, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...