fbpx

Zázračný rituál Kambo. Pomáhá, ale není pro každého, varuje Rémy Bajard 2 fotografie
Během rituálu Kambo. Zdroj: Se svolením Rémyho Bajarda

Kambo se v tradičních kulturách používá jako medicína. I v Česku je tento rituál legální. Co přesně obnáší, jaké má potenciální benefity, a jaká naopak rizika? Nejen to nám pověděl Francouz, který v Ekvádoru očistné rituály s Kambem vede.

Zveřejněno: 14. 9. 2024

Co se však stane, když se západní člověk rozhodne ponořit do této tradiční medicíny? Jakou má motivaci a jak se vyrovnává s kulturou a praktikami, které jsou pro něj zcela nové? Francouz Rémy Bajard (40) změnil práci, rozhodl se usadit v Ekvádoru a aplikovat Kambo v místní komunitě. V tomto rozhovoru sdílí své zkušenosti, úspěchy, výzvy i osobní příběhy, které formovaly jeho cestu od první seance až po jeho aktuální praxi.

Co tě přimělo opustit domov a změnit svou životní cestu?

V roce 2019 jsem opustil práci důstojníka u obchodního námořnictva, protože mě už nenaplňovala. Měl jsem nějaké úspory, ale nevěděl jsem, co dál. Odjakživa mě ale lákalo pomáhat druhým a dělat je šťastnějšími. Začal jsem se zajímat hlavně o placebo efekt a to mě postupně přivedlo až ke starodávným léčebným metodám.

Proč placebo efekt?

V době, kdy jsem žil v uměleckém squatu, spousta mých přátel užívala kokain, speed a ketamin. Já jsem chtěl pro ně najít neškodnou alternativu. Objevil jsem prášek z hlemýždího slizu, bílý prášek s blahodárnými účinky na tělo, jako například lepší hojení ran. Přinesl jsem ho do squatu a řekl přátelům, že je to nová halucinogenní droga. Mnozí ho začali na večírcích používat a brali méně jiných drog.

Nyní žiješ v Ekvádoru. Proč ses rozhodl usadit na tak odlehlém místě?

Na jednom festivalu jsem potkal kamaráda, který se chystal do Kolumbie na ayahuascovou ceremonii. Rozhodl jsem se, že se přidám. A tak to všechno začalo. Během šesti měsíců v Kolumbii jsem potkal skvělé lidi, kteří mě naučili provádět tabákové očisty a připravovat další rostlinné medicíny. Pak jsem cestoval dál, až jsem se dostal do Ekvádoru, kde jsem objevil malou vesnici Ayampe, kde se příhodně prolíná svět surfování a starodávné medicíny. Plánoval jsem zůstat jen měsíc, ale přišel COVID-19 a já tam nakonec zůstal pět let.

To, co zvracel, bylo černé, úplně černé. To trvalo sedm dní a nocí, během nichž nepřetržitě zvracel černou tekutinu. Byl jsem zodpovědný za vylévání jeho kbelíku a povzbuzoval jsem ho slovy, že to, co zvrací, nemá v jeho těle co dělat, takže je dobře, že to jde ven

Kdy a jak ses poprvé setkal s tradiční medicínou využívající Kambo? A co tě na Kambu tak zaujalo?

Poprvé jsem se s Kambem setkal před deseti lety právě v už zmiňovaném alternativním uměleckém squatu, kde jsem bydlel několik měsíců. Dorazil tam můj přítel z Brazílie, kde se naučil Kambo aplikovat. Nabídl nám Kambo vyzkoušet s tím, že jde o medicínu, která detoxikuje tělo, regeneruje buňky, a že součástí procesu bude i zvracení. Zaujalo mě to a tři dny na to jsem absolvoval svou první seanci se sedmi body. O týden později jsem měl další seanci, tentokrát s devíti body. Při třetí seanci ve třetím týdnu jsme počet bodů zvýšili na jedenáct. Nejvíce mě přitahovala moje zvědavost a fakt, že se jedná o medicínu detoxikující tělo. Přítel, který Kambo aplikoval, mi také řekl, že pokud dokončím tři seance během tří po sobě jdoucích týdnů, duch žáby zůstane se mnou navždy (úsměv).

Co myslíš těmi body?

Když mluvím o „bodech“, mám na myslím malé popáleniny, kterými dostávám extrakt do těla. Každá popálenina vytváří kruh o průměru přibližně 5 milimetrů a každá popálenina je považována za bod.

Jaká byla tvoje cesta k tomu stát se léčitelem?

Poprvé jsem Kambo aplikoval před deseti lety a tehdy jsem o této medicíně věděl jen velmi málo. Věděl jsem jen to, že detoxikuje tělo. Teprve v Ekvádoru jsem se o Kambu začal učit víc. Tři přátelé, se kterými jsem před pandemií bydlel, se vydali na týdenní výlet a skončili v Santo Domingu. Tam náhodou potkali prezidenta Asociace Kambo Ekvádor, který je během dvou měsíců pandemie, kdy jsme nemohli opustit domov, pozval k sobě.

Během těchto dvou měsíců je naučil všechno, co o Kambu věděl. Když mohli znovu cestovat, vrátili se a podělili se se mnou o vše, co se naučili. Tehdy jsem začal Kambo aplikovat a o šest měsíců později jsem se spojil s asociací a absolvoval týdenní kurz. Tento kurz vedl Milton, biolog, který asociaci založil. Byl to velmi zajímavý člověk a jeho přístup k medicíně byl spíše medicínsko-vědecký než tradiční. Poté jsem v aplikaci Kamba pokračoval. Teď už to jsou čtyři roky. V současnosti máme v asociaci 75 lidí, kteří Kambo aplikují po celém Ekvádoru, a máme WhatsApp skupinu, kde sdílíme informace o této medicíně. Každý rok se také scházíme osobně.

Ve vesnici, kde žiji, jsou většinou lidé, kterým aplikuji Kambo, procházející turisté. Samozřejmě jsem ho aplikoval i místním a vždy to proběhlo dobře. 

Kambo je známé svými intenzivními fyzickými účinky. Jak bys popsal typický zážitek z něj?

Nejprve je důležité pochopit, že zkušenost s Kambem se bude u každého člověka lišit, ale existují určité společné prvky, které popíšu. Prvním pocitem je obvykle úzkost, kterou lidé často pociťují už před zahájením seance. Další vjem, který lidé hlásí, je pocit plnosti, protože jsou požádáni, aby vypili dva litry vody během 20 minut před aplikací. Následuje pocit pálení a ostrá bolest v místech aplikace. Poté je proces poměrně rychlý. Člověk může cítit tlak v hlavě, jako by mu začala otékat. Ne vždy se to stane, ale je zde pocit rozpínání a tepla, člověk často slyší tlukot srdce v hlavě. Až do této chvíle je to zajímavé a ne nepříjemné.

Po 1,5 hodině zvracení a bolesti usnul, a když se probudil, už nikdy nezvracel. Pak mohl přestat brát léky.

Poté začíná pocit nepohodlí podobný otravě jídlem. Toto nepohodlí může být velmi intenzivní, někdy méně, takže je nejlepší být připraven na to nejhorší. Nepohodlí se stupňuje, dokud člověk nezačne zvracet. Někdy je také potřeba použít toaletu. Jakmile nepohodlí pomine, víc než 90 % lidí si zdřímne nebo usne. To je typický průběh, i když každý může zažít trošku něco jiného. Někdy se mohou objevit další bolesti spolu s nepohodlím. Lidé s žaludečními problémy mohou pociťovat bolest v žaludku a ženy s problémy s dělohou mohou mít bolest v děloze. Byl například případ, kdy člověk s vážnou močovou infekcí ztratil během seance cit v nohách.

Jak na to připravuješ své klienty?

Abych lidi připravil, vždy vysvětlím vše, co o Kambu vím, co se bude dít během seance, historii objevu Kamba a vlastnosti všech peptidů, které byly v Kambu objeveny. Noc před seancí je vyzvu k meditaci a vizualizaci záměrů, které chtějí do seance vložit, a vysvětlím jim, že během nejintenzivnějších momentů jim to pomůže překonat obtíže a co nejlépe využít účinky medicíny. Ve zkratce, poskytnu veškeré informace a připravím je na nejhorší, aby byl zážitek co nejlepší.

Jaké jsou nejčastější zdravotní problémy nebo obtíže, se kterými za vámi lidé přicházejí, aby je pomocí Kamba řešili?

Z mé zkušenosti většina lidí, kteří za mnou přicházejí, nemá konkrétní zdravotní problémy. Hlavně chtějí detoxikovat tělo a posílit imunitní systém. Někteří jedinci však také trpí trávicími potížemi.

Je nějaká zkušenost s pacientem, která ti obzvlášť utkvěla v paměti? Něco, co posílilo tvou víru v to, že Kambo funguje?

Jedním z případů, který mi utkvěl v paměti, je zkušenost mého přítele, což je výjimečné mezi tisíci případů, které v asociaci máme. Měl za sebou minulost plnou alkoholu a drog a chtěl očistit své tělo. Před seancí držel pět dní půst, což byl jeho první půst, jen s vodou. Půst a Kambo nejsou problém; obvykle lidé, kteří půst před Kambem drží, mají hladší seanci. Nicméně, po pětidenním půstu absolvoval seanci s Kambem, kterou vedl jiný můj přítel. Všichni jsme žili ve společném domě, a když se hodinu po seanci vrátil, řekl, že to nebylo příliš intenzivní.

Bohužel někteří lidé používají kruté metody k stimulaci žáby, aby získali více sekretu, což může způsobit zbytečné utrpení zvířete. Proto je klíčové vybrat si etického praktika a ujistit se, že látka byla získána zodpovědně.

Byl jsem rád, že to slyším, ale o půl hodiny později začal znovu zvracet. A to, co zvracel, bylo černé, úplně černé. To trvalo sedm dní a nocí, během nichž nepřetržitě zvracel černou tekutinu. Byl jsem zodpovědný za vylévání jeho kbelíku a povzbuzoval jsem ho slovy, že to, co zvrací, nemá v jeho těle co dělat, takže je dobře, že to jde ven a ať zůstává silný.

Když někdo zvrací černou tekutinu, často to znamená krev, obvykle kvůli vředu. Poté nechtěl o Kambu slyšet ani slovo. Nicméně o měsíc později za mnou přišel a chtěl medicíně poděkovat. Uznal, že to, co bylo v jeho těle, bylo abnormální. O rok později se vrátil s tím, že prosí o další seanci. Okamžitě jsem souhlasil a navrhl, že začneme jen se dvěma body, abychom viděli, jak zareaguje, ale vše proběhlo dobře. Následující týden jsem mu dal pět bodů a i tehdy bylo vše v pořádku. Jeho úplně první seance se toho nejhoršího zbavila.

Další zajímavý případ se týkal přítele, který měl více než dva roky problémy s gastritidou a bral farmaceutické léky. Více než pět měsíců každé ráno po probuzení zvracel. Řekl jsem mu přímo, aby vyzkoušel seanci s Kambem. Souhlasil. Byla to velmi dlouhá seance. Kromě zvracení zažíval mnoho bolestí žaludku, ale řekl jsem mu, aby vydržel; tato medicína není sadistická. Pokud cítíš bolest v žaludku, znamená to, že řeší nějaký problém. Po 1,5 hodině zvracení a bolesti usnul, a když se probudil, už nikdy nezvracel. Pak mohl přestat brát léky. To bylo před více než třemi lety. Mám mnoho dalších případů, ale tyto dva jsou jedny z nejzajímavějších, které jsem viděl.

6a260cf1 a176 4dad bdf9 8fb78209e54b

Prostor pro aplikaci Kamba


Ty si Kambo pochvaluješ, četla jsem i jiné pozitivní ohlasy. Nicméně vyskytly se i případy, kdy údajně uškodilo... 

Z biologického hlediska sekrece Phyllomedusa bicolor není jedem a není toxickou látkou. Neobsahuje žádné toxiny; jsou to pouze peptidy (agregace aminokyselin) a zvracení není reakcí těla na lék, ale přímou stimulací hladkého svalstva jedním z peptidů. Navíc, tradičně se Kambo používá jako lék. Ano, je to starodávná medicína, která je velmi mocná, a je třeba ji používat s opatrností. Proto v Kambo asociaci měříme každému člověku před aplikací krevní tlak a tepovou frekvenci. V rámci asociace jsme hromadně provedli desítky tisíc aplikací. A za tu dobu věřím, že po sezení Kambo zemřeli jen tři nebo čtyři lidé, přičemž všichni byli v terminálním stádiu nemoci, a lékaři jim řekli, že jim zbývá jen pár dní života.

Dále si myslím, že každou medicínu je třeba brát vážně. Pití dvou litrů vody před aplikací je také nezbytné. Dále je důležité znát zdroj medicíny, protože bohužel někteří lidé získali tablety Kambo, které vůbec nebyly Kambo. Existuje i jiná procedura, která zahrnuje pití dávky tekutého tabáku, a poté následuje podobný proces jako u Kamba. Musíte hladovět osm hodin, vypít dva litry vody a poté tabákovou vodu. A pak zvracíte. U tabáku může předávkování rychle vést k úmrtí. To samé platí pro paracetamol. Denní dávka je 3 gramy, a pokud si vezmete 14 gramů najednou, může to být fatální.

Na závěr, podle mého názoru je Kambo úžasná medicína. Pomohla tolika mým blízkým a byl jsem svědkem dalších případů uzdravení prostřednictvím asociace. Nicméně ještě jednou zdůrazňuji, že je zásadní vědět, odkud pochází medicína, kterou používáte, a především se ujistit, že je to skutečně ona. Také před sezením použít tlakoměr, znát své zdraví, zejména stav svého srdce. A protože každý je jiný, je vždy nejlepší začít s malou dávkou, aby bylo vidět, jak osoba reaguje, a pokud je pochybnost, volit mini aplikaci jednoho až dvou bodů maximálně.

Kterým lidem bys Kambo nedoporučil?

Nedoporučuji Kambo pro lidi se srdečními problémy, s vysokým nebo velmi nízkým krevním tlakem. Není vhodné pro lidi ve stadiu metastáz ani pro těhotné ženy. Pokud jde o mě, osobně bych neaplikoval Kambo člověku v terminálním stadiu. Avšak pokud osoba nespadá do těchto kategorií, aplikuji Kambo s plnou důvěrou. Během sezení jsem měl komplikace, ale nic vážného. Jednou se u někoho objevila velká boule na lokti hned po sezení, která sama zmizela během týdne. Další člověk ztratil schopnost používat nohy během sezení a do 30 minut se to vrátilo. I když jsem to neaplikoval, měl jsem přítele, který zvracel 7 dní a 7 nocí. Někteří lidé omdlí. Ale kromě toho nic neobvyklého.

V rámci asociace jsme hromadně provedli desítky tisíc aplikací. A za tu dobu věřím, že po sezení Kambo zemřeli jen tři nebo čtyři lidé, přičemž všichni byli v terminálním stádiu nemoci, a lékaři jim řekli, že jim zbývá jen pár dní života.

Kambo pochází z žáby Phyllomedusa bicolor. Je získávání etické?

Bohužel někteří lidé používají kruté metody k stimulaci žáby, aby získali více sekretu, což může způsobit zbytečné utrpení zvířete. Proto je klíčové vybrat si etického praktika a ujistit se, že látka byla získána zodpovědně.

Máš nějaké budoucí plány týkající se Kamba nebo příbuzných praktik?

Provedl jsem výzkum se stovkou pacientů ve spolupráci s francouzským lékařem z veřejné nemocnice, který se specializuje na dengue a leukémii. Měl pacienta s leukémií, kterého sledoval několik let, a jednoho dne mu řekl, že je v terminálním stadiu a zbývá mu jen několik měsíců života. Pacient odmítl pokračovat v chemoterapii a odjel do Švýcarska, kde podstoupil tři měsíce léčby Kambem. Když se vrátil k lékaři, už leukémii neměl. Lékař něco takového nikdy předtím neviděl a od té doby začal Kambo studovat. V současné době provádí výzkum Kamba na krysách. Plánuje publikovat vědecký článek a pak věří, že získá povolení podávat Kambo pacientům s terminální leukémií v rámci veřejného nemocničního systému ve Francii. Co se týče mě, plánuji pokračovat v podávání Kamba ve vesnici Ayampe v Tierra Feliz.

Mnohé tradiční praktiky v Amazonii jsou ohroženy globalizací. Jak vidíš budoucnost Kamba a dalších tradičních léčebných metod?

Když vidím výzkum, který v současnosti provádí tento lékař ve Francii, mám naději, že se Kambo v nadcházejících letech více propojí se západní medicínou. Samozřejmě nemůžeme spoléhat na velké farmaceutické společnosti, že budou studovat a sdílet lék, který již existuje, a tedy nemůže být patentován. Je dobře známo, že primárním cílem velkých farmaceutických firem je zisk. Nicméně v západním lékařském světě nejsou pouze lidé zaměření na zisk. Jsem přesvědčen, že mnoho dalších lidí, které neznám, v současnosti studuje Kambo, aby jej integrovali do západní medicíny, stejně jako lékař z nemocnice v Lyonu.

Je tedy pravděpodobné, že v budoucnu vzroste počet lidí, kteří Kambo vyhledají. To vyvolává dvě otázky: pokud poptávka vzroste, bude možná nutné dále chránit žábu Phyllomedusa bicolor, například prostřednictvím zalesňování jejího přirozeného prostředí, vytvářením speciálních oblastí pro její rozmnožování, nebo dokonce vědomým chovem.

Také se podle mě může vyvíjet metoda aplikace. V současnosti jen malá část medicíny aplikované na body Kamba vstupuje do lymfatického systému a následně do zbytku těla. Pokud si představíme alternativní metodu přímé injekce do lymfatického systému, mohli bychom potenciálně léčit až 20krát více lidí se stejným množstvím medicíny. Věřím však, že tradiční metoda se v blízké budoucnosti nezastaví. Tato medicína se používá více než 2000 let a stále více lidí začíná uznávat její přínosy. Myslím, že Kambo má před sebou světlou budoucnost, ale musíme zajistit ochranu žáby, a tím pádem i jejího přirozeného prostředí.

Související…

„Lidé tu většinou umírají stářím. Vědí, co je pro jejich tělo i duši nejlepší,“ říká muž o životě s amazonskými domorodci
Simona Kožuchová

foto: Se svolením Rémyho Bajarda, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...