Orfa Pinedo alias Mama Killa je šamanka z kmene Inků andské Amazonie v Peru. Ve svém učení kombinuje přírodní léčitelství, šamanismus, spiritualitu a také poznatky ze západní medicíny. Má dar, díky kterému vidí energie člověka, a tak dokáže pomoci s celou řadou problémů. Ať už duševních či fyzických. Často ji také vyhledávají ženy kvůli problémům s plodností. Orfita, jak se jí také říká, svůj zájem o člověka podpořila studiem psychologie, výživy a osobního rozvoje. A tak je schopna ukázat komukoliv, kdo je tomu otevřený, cestu k hlubokému propojení s vlastním tělem a myslí.

Orfita hodně cestuje a před pár lety se během svého působení v Karibiku seznámila s Češkou Janou Havlíkovou, která tam zrovna pořádala retreat pro ženy. Hned po prvním setkání jim bylo jasné, že se potkat měly. Jana od ní během jedné seance dostala jméno Raymi. Postupně začaly také spolupracovat. A jak Jana dodává: „Orfita je jako energetický zářič. První jsem oťukávala, jak na ni a její přístup budou české ženy reagovat, ale všechny byly nadšené. Od té doby Orfita jednou za čas přijede sem k nám a pořádáme krásné rituály a retreaty pro ženy.“

V tomto rozhovoru se od Orfity dozvíte její největší životní moudra. Proč je podle ní důležité, aby se člověk napojil sám na sebe. Co dělat, aby každý náš den byl úspěšný, proč by měl být člověk vděčný i za to, co nemá, a jak a proč si nenosit domů špatnou náladu.

Můžeš nám přiblížit, kdo je vlastně Mama Killa a co dělá?

Mama Killa je moje šamanské jméno. Jsem matka Měsíce, matka všech lidí na planetě. Učím je otevřít srdce a mysl a spojit se se sebou. Když jste totiž se sebou spojení, tak můžete dokázat úplně cokoliv.

Nic a nikdo nemůže naši mysl ovlivnit. Ty jsi zodpovědná za to, jestli máš negativní emoci pouhé sekundy, nebo celé dny.

Myslíš si tedy, že jsou lidi často od sebe odpojení? Proč tomu tak je?

Největší problém jsou technologie. Technologie nám často bere veškerou naši pozornost. A potom to, že jsme úplně zbytečně soutěživí a řešíme, kdo má víc a kdo míň. Pokud se všichni lidi na planetě dostanou zpět k sobě, tak najdou svůj účel, svůj potenciál. 

Co tedy dělat, pokud se chceme k sobě vrátit? A napojit se na sebe?

Učím lidi, že důležitá je vděčnost. Když je člověk vděčný, tak je spojený sám se sebou a tuhle pozitivní energii vysílá do vesmíru. Musíš být ale vděčná nejen za to, co máš, ale taky za to, co nemáš. Jinak řečeno, být s tím smířená. Protože, když se soustředíš na to, co nemáš, a stěžuješ si, tak si to negativní k sobě přitahuješ. Dál je hrozně důležité, co jíš. Ráno si dát zdravou alkalickou vodu a potom jídlo, které vyživí mozek. Dobré proteiny, oleje, ovoce. Díky tomu si tvoříš endorfiny a všechno se hezky ladí na pozitivní vlnu. Učím taky aktivní meditaci. Lidé jsou dnes zaneprázdnění, mají rodiny, nemají čas si chvíli sednout a v klidu meditovat.

O čem je aktivní meditace?

Aktivní meditace je o tom, že jsi v plném spojení se vším, co děláš. Děláš to takzvaně vědomě. A když všechno, co děláš, vnímáš všemi smysly, tak budeš i vděčný. Například, vezmu si sklenici vody a vnímám ji. Jsem za ni automaticky vděčná. A soustředím se na to, aby mi ta voda udělala dobře. Mám jasný záměr. Potom všechno přitahuje pozitivní energii kolem. Když mi v hlavě jen běhají problémy, neumím se soustředit na přítomnost.

Důležité je také odpuštění – jak můžu začít novou kapitolu života, když jsem neodpustila? Lidé často říkají, že odpustili například rodičům za jejich chyby. To je ale ve vědomé rovině. Podvědomě jim něco stále vyčítají. Odpuštěním přijímáme vlastně naše předky a až potom můžeme začít psát svou vlastní historii. Svůj vlastní odkaz, který předáme dětem. 

Jak se tedy můžeme naučit opravdu odpouštět?

Musím spoléhat sama na sebe. Já musím být svoje vlastní matka a otec, musím si dát lásku, sebevědomí, důvěru. No a s tím někdy potřebuješ pomoc, někdy to naopak zvládneš sám. Ego člověku nevadí, dává nám motivaci pokračovat, problém je velké ego. To bere energii a může způsobit vyhoření. Když se naučíš, že tvoje mysl není tvoje mysl, tvoje tělo není tvoje tělo a všechno co máš, není tvoje, ale patří božské energii, tak budeš žít v prosperitě. Když jsem bohatý v mysli, bohatý na duchu, tak budu i materiálně bohatý. Všechno se vším souvisí.

Věda je dobrá, ale vesmír má stejně poslední slovo.

Tvůj tatínek byl šaman a církevní hodnostář. Co ses od něj naučila?

Ano, můj otec byl léčitel (curandero). Léčil lidi rostlinami, které používali už naši předkové. Potom jídlem a taky modlitbami. Rád říkával, že Ježíš nikdy neléčil lidi s prázdným žaludkem. Proto měl doma vždy dost jídla i pro lidi, co ho vyhledali. Až poté, co se najedli, začalo léčení.

Tatínka jsem hodně pozorovala při práci, sbírala s ním léčivé byliny. Všechno mi vysvětloval, do toho jsem četla různé knihy. Potom, co zemřel, tak mi po něm zůstaly jeho ručně psané recepty, knihy s poznámkami. To je moje dědictví. Můj otec miloval čtení stejně jako já.

Naučil mě tolik věcí… Lidé mu pokaždé nosili všelijaké dárky, jídlo, materiální věci. On se ale vždycky rozdělil s těmi, kteří měli míň. Naučil mě, že pokud dostáváš, musíš taky dávat, a naopak. Tím se zajišťuje rovnováha a kruh hojnosti.

Jak jsi objevila svůj dar?

Rodiče chtěli, abych šla studovat na soukromou univerzitu. A tam jsem během studia objevila svůj talent. Začala jsem u lidí vidět jejich aury a s nimi i kořeny předků. Kamarádi se mě začali ptát – jaký je tenhle člověk, jaký tamten. Postupně jsem rozvíjela svoji intuici a lidi tomu, co jsem říkala, začali věřit. Tak jsem začala svoji cestu a stala se ze mě taková černá ovce rodiny (úsměv). Táhlo mě to k cestování, objevovala jsem planetu. Potom jsem ucítila, že mám začít navštěvovat různé indiánské kmeny, abych se od nich učila žít každodenní život. Šla jsem více do hloubky. Zjišťovala jsem, jak jednotlivé kmeny připravují rostliny a podobně.

Jak s lidmi pracuješ?

Ten proces, který s lidmi podstupuji, začíná „probuzením“. Musíš se probudit. To znamená, že chceš změnu. Musíš odpustit předkům, probudit své vnitřní dítě, spojit se sám se sebou a nakonec se spojit s božskou energií. Pracuji s kameny, energií, ale také s vědou.

Proč je dobrá kombinace s vědou?

Hodně lidí není spirituálně založených, jsou více racionální a vědecky zaměření. Potřebují vědět, co a jak a proč se v těle při rituálech děje. A já jsem ráda, když jim to můžu vysvětlit a oni díky tomu porozumí. Vždycky říkám, že je třeba rozšířit a uvolnit energii – když jsi v křečí, tak ze sebe nemůžeš nic pozitivního dostat. Uvolnit se můžeš pomocí dýchání, stravy. Potom, co se uvolní energie, přichází fáze „transformace“. Tady mi taky pomáhá věda, ale spojuji to i s rituály. Rituály pomáhají, časem se stanou součástí tebe. Během rituálů používám Kambo pro fyzický i duševní detox. Dále taky ayahuascu a ceremoniální houbičky.

A potom může být ještě další fáze „osvícení“ – někteří lidé chtějí být sami léčitelé, nebo mají vysoké pozice a chtějí odjet do Peru do džungle, nebo do Kolumbie. Já jsem jejich průvodce, společně navštěvujeme různé šamany. Za patnáct dní navštívíme třeba sedm šamanů a uděláme hodně rituálů. Tito lidé už jsou hodně napřed, znají sami sebe velmi dobře a potom to chtějí učit ostatní. 

Co lidi nejčastěji trápí?

To, že jsou ztraceni. Ztratili sami sebe. Mají peníze, mají komfort, ale ztratili kořeny. Také jsou to deprese, hodně úzkosti a chronické nemoci. Hodně lidí se chce spojit s prosperitou a více vydělávat.

Když máš lásku, tak můžeš překonat všechno.

Vím, že tě často vyhledávají ženy, které mají problém s plodností. Jak k tomu přistupuješ? V čem bývá problém?

Já věřím ve vědu, ale taky věřím na zázraky. Už mnohokrát jsem se přesvědčila, že Matka Příroda umí zázraky. Jako první věc klientkám doporučuji, ať se nechají otestovat. Někdy věda řekne – ne, vy opravdu nemůžete mít děti z toho a toho důvodu. Příčiny mohou být ale i jinde. Některé ženy se vdají a oznámí partnerovi, že je čas na dítě, ale samy v sobě to vlastně nechtějí. Nejsou připraveny, protože nejsou očištěny z předchozích vztahů. Nebo rodiče často stresují budoucí rodiče, že už je čas na děti. 

Někdy to lidi „vzdají“ a rozhodnou se pro adopci. Život běží, děti rostou. Všichni jsou v pohodě a najednou ejhle – povede se a žena otěhotní. Protože to prostě nechala být. To je důkaz toho, že věda je dobrá, ale vesmír má stejně poslední slovo. Já mám své rostliny a rituály a učím lidi, jak navázat sexuální spojení. Tím jim pomáhám.

Jak bychom se my ženy měly o sebe každý den starat?

Ženy chtějí často být na stejné úrovni jako muži, některé dokonce nad muži. My ženy jsme součástí mužů, jsme na stejné frekvenci, ale role jsou jiné. První věc je sexuální energie, žena si toho musí být vědoma. Když jsi spojena se svojí sexuální energií, jsi sebevědomá a uvědomuješ si, že nemůžeš dávat svou sexuální energii lidem, kteří si ji nezaslouží. Musíme se také naučit vnímat naši sexualitu a krásu. Ideál krásy neexistuje. Každá jsme jiná. Máme vlastní identitu a musíme přijmout, kdo jsme. Pokud nepřijímáš, kdo jsi, tak nemůžeš probudit sebelásku a svůj vnitřní hlas.

Jak vkročit do nového dne? Děláš každý den nějaký rituál?

Důležité je mít pro každý den záměr. Potom může být každý den skvělý. Pokud nevíš, jaký je tvůj účel a co ten den budeš přesně dělat, pak to nebude moc dobrý den. Ale když si uděláš večer dopředu plán a budeš vděčná za to, co ten den budeš dělat, tak to bude fungovat jinak. A dál je zase důležité být vědomá. Dáš si sprchu a budeš vnímat vodu, hezky se namaluješ, vybereš si šperky, oblečení, učešeš se… Všechno uděláš tak, aby to bylo s tebou v souladu a ty ses cítila hezky. A taky je důležité se mentálně připravit na to, co může ten den nastat. Například, pokud mi zítra řekne šéf tohle, tak já udělám tohle či tamto. Když si předpřipravíš scénáře, tak jsi připravena na všechno. Vyjdeš na ulici a máš plán.

Já to mám tak, že každý den pošlu zprávu rodině, musím udělat něco dobrého pro druhého, musím udělat něco pro své tělo a ducha, a když udělám tohle všechno, tak je můj den úspěšný. Jiný den si řeknu, že budu „hug woman“ a budu všechny objímat. Jiný den budu tancovat, nebo se na každého usmívat. Když jsi šťastná, všichni lidé ti budou odpovídat na stejné frekvenci. Takovou energii, kterou dáváš, tak dostáváš. Ty to vytváříš. Tohle dělám pravidelně.

Máš někdy špatnou náladu?

Jasně, někdy se taky necítím dobře, ale nikdy tu špatnou energii neberu s sebou domů. Pustím si hudbu, nebo si zatancuju, ale nikdy nejdu domů se špatnou náladou. A taky si problémy nikdy nebereme do postele. První chrám je dům, druhý ložnice.

Co bys doporučila ostatním, aby se zbavili špatné nálady?

Já to dělám tak, že na sebe namířím všech deset prstů a analyzuji, proč se takhle cítím. Pokud zjistím, že to je můj problém, tak to můžu změnit. Můžu změnit energii. Pokud se to týká i někoho jiného, tak si s ním o tom promluvím. Hned si tam dám limity. Taky dýchám, dám si něco dobrého k pití, tancuju. My vlastníme naši mysl. Nic a nikdo nemůže naši mysl ovlivnit. Ty jsi zodpovědná za to, jestli máš negativní emoci pouhé sekundy, nebo celé dny. Pokud nemáš sílu to změnit, tak nemáš kontrolu. Musíš to nechat jít.

Zažila jsi nějaké zvláštní věci, které ti utkvěly v paměti?

Viděla jsem tolik zvláštností… ale nikdy nezapomenu na tyto dva následující případy. Kromě ostatních činností taky někdy čistím temné síly. Tohle vám bude znít hodně nadpřirozeně, ale i takové zážitky mám. Jednou za mnou přišla dcera muže, který si hodně zahrával s Voodoo. Hned když jsem ji uviděla, tak jsem věděla, že to je něco hodně hlubokého. Připravila jsem turmalíny, svíčky a další věci. Cítila jsem chlad a strach. Byla to hrozná energie. Společně jsme začaly energii čistit. Nakonec jsem otevřela okna a ono „to“ vyletělo ven. Najednou byl klid a mohly jsme ceremonii ukončit. To byl opravdu hluboký zážitek.

Pokud nepřijímáš, kdo jsi, tak nemůžeš probudit sebelásku a svůj vnitřní hlas.

Potom za mnou přišla dívka, která byla sexuálně zneužívaná. Ona mi to neřekla, ale já jsem to cítila. Řekla jsem jí, že se musí zbavit pocitu viny. Začala jsem s rituálem a ona najednou dala nohy od sebe a křičela tak, jako by rodila. Křičela strašně, a tím ze sebe dostala všechen strach a to, co se jí dělo.

Ještě bych ráda zmínila, že mám svoje řekněme strážné anděly, kteří mi pomáhají. No a jeden z nich mi po tom rituálu řekl, že jí mám říct – teď můžeš zhubnout. Sice jsem tomu nerozuměla, ale řekla jsem jí to. No a ona byla úplně v šoku. Svěřila se mi, že se schválně přejídala, aby nebyla pro muže atraktivní. Po letech jsem viděla, že opravdu zhubla. Tohle pro mě byly opravdu výjimečné momenty.

Jaká je role šamanismu v dnešní době?

Tolik let jsem trávila v tichosti, protože si o mně lidé často mysleli, že jsem čarodějnice. I doma v Peru. Šamani totiž můžou být jak pro světlo (dobro), tak pro tmu (zlo). Můžeš používat stejné rostliny na dobré věci, ale i na ty špatné. Potom jsem si ale řekla, že kdo bude připravený, tak mě vyhledá. Některé rostliny se můžou oficiálně používat, například Kambo. Hodně lidí chce být léčených jinak než tabletami. Problém je, že někteří šamani v Jižní Americe dávají ayahuascu turistům s instrukcemi přes Whatsapp. To je ale nebezpečné.

Potom je nebezpečné, že lidi se k tak silným látkám dostanou, ale neví, co s nimi. Používají vzácné rostliny našich předků na diskotéce apod. To je velký risk a můj velký strach. Pokud nám dá vesmír takové rostliny, tak nám je může také vzít, protože je nepoužíváme opatrně s respektem. Už jsme přišly o tolik rostlin. I vy ve vaší kultuře jste měli tolik bylin, ale to už lidé zapomněli. 

Jakou nejdůležitější věc ses během své cesty naučila?

Že nejdůležitější je láska, láska, láska. Když máš lásku, tak můžeš překonat všechno. Můžeš sdílet své světlo. Můžeš odstranit všechnu negativní energii. Díky lásce můžeš otevřít srdce všem.

Související…

Ženy jsou odpojené od své přirozenosti, říká novodobá šamanka Karaimi
Milada Kadeřábková

foto: Se svolením Orfy Pinedo, zdroj: Autorský článek