fbpx

Dopřejte si domácí zvukový wellness: Uvolní tělo i duši a může přivolat ztracené vzpomínky 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Relaxační koupel ve vaně není jediným druhem lázně, která může mít blahodárné účinky na naše zdraví

Zveřejněno: 4. 5. 2024

Stres se v moderním světě stal nezanedbatelným problémem, a tak není divu, že se snažíme udržet si alespoň nějakou míru klidu. K tomu nám dnes dopomáhají různé wellness procedury a rituály. Novinkou mezi nimi jsou takzvané zvukové koupele. Nepředstavujte si ale žádnou vanu ani vodu. Zvuková lázeň znamená „koupání“ se ve zvuku a jde vlastně o formu meditace, vysvětluje Elle.

Oblíbenými při zvukových koupelích jsou nástroje vytvářející hluboké, rezonující vibrace. Patří sem například křišťálové mísy, tibetské zpívající mísy, zvonky nebo gongy, píše portál Healthline. Zpívající mísy jsou nástroje tradičně používané při starobylých náboženských rituálech a meditačních praktikách v Asii. Vyzařují šumění a nízké vibrace, o kterých se předpokládá, že přinášejí pocity klidu a uvolnění, doplňuje Elle.

Zvuková lázeň podle Healthline obvykle znamená, že člověk leží po absolvování jógy nebo meditačních cvičení a poskytovatel vyškolený v technikách zvukové koupele používá jeden nebo několik nástrojů k vytvoření uklidňujících, překrývajících se vibrací. Tyto vibrace vás mají teoreticky uvést hlouběji do stavu rozjímání nebo relaxace. 

Proti napětí i úzkostem

Ačkoliv jsou výzkumy na toto téma omezené, existují studie, které naznačují, že zvuková koupel může mimo jiné zlepšit náladu a uvolnit napětí v těle, nebo dokonce pomoci při léčbě duševních onemocnění, jako jsou deprese a úzkosti, píše Healthline. Studie z roku 2016 měřila pocity 62 dospělých před zvukovou koupelí a znovu pak po meditačním sezení, jehož byla součástí. Výzkumníci zjistili, že po terapii se u účastníků výrazně snížilo napětí, úzkost a negativní pocity. Také přehled z roku 2020, který analyzoval čtyři studie, ukázal, že u účastníků bylo po zvukové koupeli s tibetskými zpívajícími mísami pozorováno zlepšení tísnivé nálady, napětí, hněvu a zmatenosti.

Pro někoho může být zvuková koupel hlubokým meditativním zážitkem. Někteří lidé si představují barvy, obrazy nebo vzory, zatímco jiní zjistí, že si dokáží vybavit dávno ztracené vzpomínky.

Vědci v rámci studie z roku 2018 zase požádali třicet účastníků, aby před operací poslouchali hudbu tibetských zpívajících mís, dalším třiceti dali sluchátka bez hudby. Ukázalo se, že srdeční tep a další vitální ukazatele, které indikují úzkost, se zlepšily u těch, kteří dostali sluchátka s hudbou.

Healthline podotýká, že vzhledem k tomu, že stres je spojen s dalšími onemocněními, jako je cukrovka nebo srdeční choroby, může být zvuková koupel také dobrou prevencí. „Léčení zvukem je metoda tvořící harmonii těla i mysli,“ říká pro Elle hlavní trenérka jógy ve společnosti Virgin Active Mahsa Javamová. „Zvuková koupel, která je považována za formu terapie, vás synchronizací levé a pravé strany mozku přenese z disonance do rezonance. Může pomoci snížit zvukové znečištění, napětí, stres a vyrovnat nervový systém,“ tvrdí.

Ztracené vzpomínky

Obecně podle ní mohou různí lidé pociťovat různé účinky. „Pro někoho může být zvuková koupel hlubokým meditativním zážitkem. Někteří lidé si představují barvy, obrazy nebo vzory, zatímco jiní zjistí, že si dokáží vybavit dávno ztracené vzpomínky,“ popisuje Javamová. „Jedni mohou mít pocit, že se vznášejí, zatímco někteří mají pocit, že jejich fyzické tělo ztěžklo. Je také naprosto normální, že usnete, stejně jako to, že vaše mysl začne být extrémně uvědomělá. Většina lidí během praxe zjišťuje, že kolísá mezi všemi těmito různými stavy. Zážitek ze zvukové koupele bude u každého jedinečný a pokaždé může být jiný,“ vykresluje pro Elle.

Účastníci už zmíněné studie z roku 2016 byli také dotázáni, zda pociťují bolest, a pokud ano, měli ji ohodnotit na stupnici od 1 do 5. Ukázalo se, že před zvukovou koupelí měli tito účastníci tendenci hodnotit svou bolest výše než po ní. Také přehled z roku 2020 zaznamenal po koupeli zlepšení fyzických příznaků, jako je krevní tlak a srdeční frekvence. Podobně jako v prvním případě i zde nicméně vědci došli k závěru, že je zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné říci, že má zvuková koupel tyto účinky na většinu lidí.

Domácí zvukový wellness

Vzhledem k tomu, že se zvukové koupele v dnešní podobě objevily především jako důsledek rozvoje moderní jógy, tyto specializované lázně se obvykle konají v jógových nebo jiných podobných studiích, píše web The Conversation. Na lekcích zvukové koupele obvykle instruktoři hrají na nástroje tak, aby vytvářely překrývající se harmonické zvuky.

Související…

Meditace v šálku: S programátorem a čajovníkem Richardem Holajem o moudrosti skryté v čaji a jeho rituálech
Simona Kožuchová

A ačkoliv tradičně pomáhá být v prostoru se zpívajícími mísami fyzicky, zvukovou koupel lze provádět i doma – se sluchátky a několika vybranými skladbami, radí Elle. Mnoho playlistů „zvukových koupelí“ totiž najdete i on-line.

Oblečte se do příjemného oblečení a udělejte si co největší pohodlí. Ztlumte světla, klidně si zapalte svíčku nebo vytvořte relaxační vůni za pomoci esenciálního oleje, radí portál Glamour. Vezměte deku, polštáře a vyrobte si vlastní „doupě“. Nasaďte sluchátka, která vám pomohou nerozptylovat se vnějšími zvuky a relaxovat. „Začněte dlouze a zhluboka dýchat do břicha. Nadechněte to, co si přejete, a s výdechem vypusťte, co chcete nechat být,“ popisuje Glamour. „Pokud se přistihnete, že vás rozptylují myšlenky, snažte se jimi nezabývat, uznejte je a nechte je odplout,“ pokračuje web. U dýchání – zvlášť pokud používáte esenciální olej nebo svíčky – si jen dávejte pozor, aby se vám nezačala motat hlava. V takovém případě si dopřejte přestávku, nebo cvičení přerušte úplně.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...