fbpx

„Menstruační průjem“ souvisí s hormonálními změnami. Zkrotit ho není zas tak složité 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nadýmání, výkyvy nálad nebo bolesti břicha si běžně spojuje s přicházející menstruací snad každý. Už méně se ale mluví o tom, co se děje na záchodě.

Zveřejněno: 2. 6. 2024

Podle článku v časopise Women and Health se střevní potíže jako součást „PMS balíčku“ objevují u téměř poloviny žen. A znamená to také průjem. Ale co to vlastně „menstruační průjem“ je?

Podle webu Well+Good průjem před menstruací nebo během ní souvisí s hormonálními změnami, ke kterým v tomto období cyklu dochází. Hlavním viníkem jsou látky podobné hormonům zvané prostaglandiny – neboli chemické signály, které produkuje děloha v době menstruace. „Mohou vyvolávat bolest a křeče. Mohou také působit na vaše střeva a způsobovat příznaky podobné průjmu,“ vysvětluje pro Well+Good gynekoložka Tiffany Phamová.

Roli hraje také estrogen a progesteron. Změny hladin těchto hormonů mohou vyvolat změny u neurotransmiteru serotoninu, „který může hrát roli ve střevní motilitě, což může vést k průjmu,“ dodává Phamová.

„Menstruačním průjmem“ trpí mnoho žen, podle Clevelandské kliniky ale mohou být k tomuto problému náchylnější nebo mít závažnější příznaky ty, které trpí chronickým onemocněním trávicího traktu – například syndromem dráždivého tračníku nebo některým zánětlivým střevním onemocněním, jako je Crohnova choroba.

Nezapomínejte pít dostatečné množství vody a zařazovat potraviny nebo nápoje s elektrolyty, jako je sodík a draslík. Vhodnou volbou je například vývar, také „sportovní nápoje“ nebo třeba banány.

Stejně jako ostatní příznaky PMS trvá průjem obvykle maximálně několik dní. „Často začíná těsně před menstruací nebo na jejím začátku a odeznívá s tím, jak menstruační tok klesá. Neměl by trvat déle než tři dny,“ říká Well+Good gynekoložka Melanie Boneová. Prostaglandiny vyvolávající příznaky totiž vrcholí právě v době, kdy začíná menstruace. Podle Amerického kolegia porodníků a gynekologů pak začnou klesat spolu s tím, jak pokračuje vylučování děložní sliznice. S jejich poklesem se symptomy začínají zmírňovat.

Jak „menstruační průjem“ zastavit?

Jak dostat situaci na toaletě před a během menstruace pod kontrolu? Well+Good přináší několik tipů:

1) Vyhněte se potravinám, které průjem zhoršují

V první řadě věnujte pozornost svému jídelníčku a nepřilévejte olej do ohně trávicího traktu. „Vyhýbejte se potravinám, které mohou průjem zhoršit, jako je kofein, mléčné výrobky, kořeněná jídla a velmi sladké potraviny,“ radí Boneová. Sáhněte raději po plnohodnotných potravinách – ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích, zdravých tucích a bílkovinách. Podle Clevelandské kliniky to pomůže podpořit pravidelnou stolici a pomoci udržet si celkově lepší pocit.

2) Hydratace, hydratace, hydratace

Nezapomínejte ani pít dostatečné množství vody a zařazovat potraviny nebo nápoje s elektrolyty, jako je sodík a draslík. Podle Mezinárodní nadace pro gastrointestinální poruchy (IFFGD) je vhodnou volbou vývar, také „sportovní nápoje“ nebo třeba banány.

Související…

Vše o hygieně na veřejných WC: Dřep nad prkýnkem může uškodit spíš než bakterie
Dominika Glaserová

3) Začleňte další zdravé návyky

Význam mohou mít i další zdravé návyky. Dostatek spánku, cvičení a odpočinek mohou podle Amerického kolegia porodníků a gynekologů přispět k tomu, abyste příznaky PMS jako celek lépe zvládala.

4) Zkuste volně prodejné léky

Pokud jste zkusila všechno a průjem stále neustupuje, sáhněte po volně prodejném léku.

Kdy navštívit lékaře?

Průjem během menstruace je obecně vzato normální. Pokud vám ale přijde, že příznaky jsou příliš intenzivní, nebo pokud průjem narušuje váš běžný den, obraťte se na lékaře. „I když někteří lidé mají příznaky PMS horší než jiní, neměly by být tak silné, aby ovlivňovaly kvalitu vašeho života,“ připomíná Phamová.

foto: Shutterstock, zdroj: Wellandgood.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...