fbpx

Předčasná menopauza ohrožuje zdraví. Předejít jí můžete konzumací určitých potravin 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Návaly horka, problémy se spánkem. Přechod do menopauzy s sebou přináší mnoho nepříjemných příznaků. A pokud se objeví příliš brzy, může to být ještě větší problém.

Zveřejněno: 8. 6. 2024

U žen, které vstoupí do menopauzy před 40. rokem věku, existuje dvakrát vyšší pravděpodobnost úmrtí na srdeční choroby a čtyřikrát vyšší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu, ukázal nový finský výzkum, prezentovaný na 26. evropském endokrinologickém kongresu, o kterém informuje portál Medical News Today.

Menopauza nastává, když vaječníky přestanou produkovat vajíčka, což má za následek nízkou hladinu estrogenu – hormonu, který řídí reprodukční cyklus, vysvětluje portál Healthline. Pokud se objeví před 40. rokem života, mluvíme o předčasné menopauze. Časnou menopauzou se obvykle rozumí nástup před 45. rokem věku. U většiny žen přitom menopauza začíná mezi 45. a 55. rokem života.

Některé výzkumy také naznačují, že předčasný nástup menopauzy může způsobit vegetariánská strava, nedostatek pohybu nebo nedostatečné vystavování se slunečnímu záření v průběhu života.

Výzkumníci z univerzity v Oulu a univerzitní nemocnice v Oulu ve Finsku zkoumali přibližně 5800 žen, u nichž byla mezi lety 1988 a 2017 diagnostikována spontánní nebo chirurgicky vyvolaná předčasná menopauza, známá také jako primární ovariální insuficience. Výsledky porovnali s téměř 23 tisíci ženami bez předčasné menopauzy.

Přestože výzkumy už v minulosti poukázaly na vztah mezi menopauzou a zdravím srdce – bez ohledu na věk ženy – ukazuje se, že menopauza před 40. rokem života představuje podstatně větší riziko. „Rizika jsou nejvyšší u žen, které procházejí menopauzou před 40. rokem,“ potvrzuje pro Medical News Today gynekoložka Vanessa Sovierová, která se na studii nepodílela.

Co způsobuje předčasnou menopauzu?

Healthline uvádí, že předčasnou menopauzu může způsobit cokoliv, co poškodí vaječníky nebo zastaví produkci estrogenu. Patří sem například chemoterapie při rakovině nebo odstranění vaječníků. Existuje ale i několik dalších známých příčin předčasné menopauzy – Healthline zmiňuje následující:

Genetika: Pokud není zřejmá žádná lékařská příčina předčasné menopauzy, problém pravděpodobně tkví v genetice – váš věk nástupu menopauzy je zkrátka zřejmě dědičný. Pokud u vaší matky začala menopauza brzy, je pravděpodobnější, že se tak stane i u vás. Geny však nejsou vše.

Životní styl: Na to, kdy u vás menopauza vypukne, mohou mít vliv i některé faktory životního stylu. Výzkumy naznačují, že u dlouhodobých nebo pravidelných kuřáků je pravděpodobné, že menopauza nastane dříve, a to o jeden až dva roky, než u žen, které nekouří. Kouření totiž ovlivňuje estrogen a může tak k časné menopauze přispět.

Každá porce sacharidů, jako jsou těstoviny a rýže, zkonzumovaná za den, souvisela s prožíváním menopauzy o 1,5 roku dříve. Naopak každá denní porce ryb a čerstvých luštěnin, jako je hrách nebo fazole, znamenala zpoždění nástupu menopauzy o více než tři roky.

Předčasnost menopauzy může ovlivňovat také index tělesné hmotnosti (BMI). Estrogen se totiž ukládá v tukové tkáni a ženy, které jsou velmi štíhlé, mají menší zásoby, které se mohou vyčerpat dříve. Některé výzkumy také naznačují, že předčasný nástup menopauzy může způsobit vegetariánská strava, nedostatek pohybu nebo nedostatečné vystavování se slunečnímu záření v průběhu života.

Chromozomové problémy: K předčasné menopauze mohou vést i některé chromozomální problémy – například Turnerův syndrom, který znamená narození s neúplným chromozomem. Vaječníky žen s tímto syndromem nefungují podle očekávání, což u nich často způsobuje předčasný vstup do menopauzy. Také ženy se syndromem křehkého X nebo ty, které jsou genetickými nositelkami tohoto onemocnění, mohou mít předčasnou menopauzu.

Autoimunitní onemocnění: Předčasná menopauza může být i příznakem autoimunitního onemocnění – například onemocnění štítné žlázy nebo revmatoidní artritidy. Při autoimunitních onemocněních si imunitní systém splete určitou část těla s vetřelcem a napadne ji. Zánět způsobený některými z těchto onemocnění pak může postihnout vaječníky – a jak už jsme uvedli výše, menopauza začíná, když vaječníky přestanou pracovat.

Epilepsie: Studie z roku 2001 ukázala, že ve skupině žen s epilepsií mělo předčasnou menopauzu asi čtrnáct procent zkoumaných žen na rozdíl od 1 % běžné populace.

Jděte na to jídlem, radí výzkum

Oddálit přirozený nástup menopauzy je podle nového výzkumu vědců z britské Leeds University možné i díky jídelníčku. Yashvee Dunneramová a její kolegové zkoumali dostupné údaje z britské Women's Cohort Study – průzkumu, kterého se zúčastnilo více než 35 000 britských žen ve věku 35 až 69 let. Průměrný věk, kdy se u těchto žen dostavila menopauza, byl 51 let.

Tato studie naznačuje, že strava bohatá na luštěniny a ryby může příchod menopauzy oddálit, zatímco potraviny bohaté na sacharidy ho mohou urychlit. Konkrétně každá porce sacharidů, jako jsou těstoviny a rýže, zkonzumovaná za den souvisela s prožíváním menopauzy o 1,5 roku dříve. Naopak každá denní porce ryb a čerstvých luštěnin, jako je hrách nebo fazole, znamenala zpoždění nástupu menopauzy o více než tři roky.

Související…

Nová metoda umožní nosit vaječník v podpaží a oddálit menopauzu klidně i o dvacet let
Dora Hanzelová

Při porovnání vegetariánů s konzumenty masa vědci zjistili, že konzumace masa byla spojena s jednoročním zpožděním nástupu menopauzy. S pozdějším nástupem podle výzkumníků souvisela také vyšší denní spotřeba vitaminu B-6 a zinku. U žen, které neměly žádné děti, byla s pozdější menopauzou spojena vyšší konzumace hroznového vína a drůbežího masa. „Naše zjištění potvrzují, že strava může souviset s dobou příchodu,“ shrnují výzkumníci.

Do boje s hormony?

Pokud vás předčasná menstruace potkala, obraťte se na lékaře. „U časné menopauzy se zaměřujeme na léčbu všech příznaků spojených s menopauzou. Léčba může zahrnovat hormonální terapii. U žen, které nemohou užívat hormony, existují jiné možnosti, například nízké dávky antidepresiv,“ říká v rozhovoru pro Forbes doktorka gynekologie a porodnictví L. Elaine Waetjenová.

O tom, zda je hormonální terapie správnou cestou zrovna pro vás, je nutné si promluvit s lékařem. U žen, pro které není hormonální terapie vhodná, může podle portálu s příznaky pomoci zdravější životní styl zaměřený na pravidelné cvičení a zdravou stravu.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...