fbpx

Za levné oblečení platíme i svým zdravím: Pomalu otravuje naše tělo 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Otrava oblečením existuje. Jak je to možné a co dělat jinak, abyste se tomuto riziku vyhnuli?

Zveřejněno: 11. 6. 2024

Dnes už není žádným tajemstvím, že rychlá móda je neetické odvětví. Každý ví, že nízké ceny, které nabízejí Shein, Temu a podobní prodejci, jsou vykoupené zneužíváním pracovníků a špatnou výrobní kvalitou. Přesto jim obchod vzkvétá. Jen v roce 2023 vydělala společnost Shein 2 miliardy dolarů (což je dvojnásobek oproti předchozímu roku) a Temu vydělala tolik peněz, že si mohla dovolit koupit reklamu celkem za 21 milionů dolarů během zápasu na Super Bowl LVIII.

Je to vztah, který se zdá být až příliš dobrý na to, aby byl pravdivý: zákazník dostane levné oblečení a společnost tuny peněz. V čem je tedy háček? Ukazuje se, že za rychlou módu neplatíte jen penězi – dost možná za ni platíte i svým zdravím. Málokdo se ptá, z čeho jsou vyrobena jeho trička za pět dolarů, a odpověď by se mu asi nelíbila.

Otrava oblečením?

Žijeme v době, kdy je „in“ řešit zdraví. Obchody s biopotravinami vydělávají slušné peníze, kosmetické firmy se snaží prezentovat jako netoxické a každá druhá celebrita zakládá wellness společnost. Ale zatímco nás všechny rozptylují koktejly ze zelených řas a bio rostlinná péče o pleť, vesele ignorujeme další důležitý faktor našeho zdraví – náš šatník.

Jeden příklad za všechny: V roce 2011 se společnost Alaska Airlines rozhodla obléknout své letušky do nových uniforem z levné syntetické tkaniny. Výsledkem bylo, že stovky z nich hlásily příznaky zahrnující (mimo jiné) vyrážky, problémy s dýcháním a otoky kůže.

Moderním spotřebitelům připadá směšné, že lidé v minulých staletích používali ve svých domovech olovnatou barvu nebo si na obličej nanášeli olovnatý make-up, ale ukazuje se, že dnes stejnou toxickou látku nosíme na sobě. 

Později provedené testy uniforem odhalily, že v látce bylo přítomno olovo, arzen, kobalt a další chemické látky. V roce 2021, deset let poté, co společnost Alaska Airlines zavedla tuto uniformu, jedna jejich letuška zemřela. Její zdravotní potíže a následné úmrtí byly oficiálně přičítány astmatu. Před kontaktem s touto syntetickou uniformou však byla žena údajně „naprosto zdravá“.

Deník Guardian uvádí i další příklady. Například hovořil s praktickou zdravotní sestrou a maminkou Karly Hiserovou, jejímuž batolecímu synovi propukl ekzém, který nedokázal zmírnit žádný krém. Podle Hiserové jediné, co pomohlo zmírnit synovu pokožku, bylo zbavit se dětského oblečení z masově prodávaného polyesteru, které předtím koupila, a sama si ušít nové. Pokud pokožka reaguje na polyester negativně, je to obvykle způsobeno alergií na syntetická barviva, která mohou vyvolat ekzém a dermatitidu.

Ropa na těle

Ano, syntetická vlákna dnes tvoří 60 % světové módy. Odkud pocházejí? Z fosilních paliv. A polyester, který se na přelomu století stal nejpoužívanějším vláknem namísto bavlny, se vyrábí především z ropy. Jak píše Euro News, „vaše oblečení je v podstatě ropa“. 

A další špatná zpráva – pokud si myslíte, že se ochráníte jen tím, že se vzdáte rychlé módy, kterou nabízí třeba Shein či Temu, a budete nakupovat v místních „důvěryhodných“ obchodech, jste na omylu. Bohužel to není tak jednoduché. V posledních několika letech odhalilo kalifornské Centrum pro environmentální zdraví (CEH), že i ve sportovním oblečení renomovaných starších značek, jako jsou Nike, Champion a New Balance, se nachází vysoké množství BPA – což jsou chemické látky narušující hormony, které jsou mimo jiné spojovány s neplodností a rakovinou.

Moderním spotřebitelům připadá směšné, že lidé v minulých staletích používali ve svých domovech olovnatou barvu nebo si na obličej nanášeli olovnatý make-up, ale ukazuje se, že dnes stejnou toxickou látku nosíme na sobě. 

Jak se chránit?

Móda se dnes mění rychle jako aprílové počasí. Staré přísloví říká, že nové trendy přicházejí každých 20 let, ale v současném prostředí, které je poháněno influencery, je to spíše každých pár měsíců. Trh samozřejmě z naší nadměrné spotřeby těží a motivuje fast fashion značky k ještě většímu zkracování výroby na úkor našeho zdraví.

To, že je trh přesycen špatně vyrobeným oblečením, neznamená, že některé dobře vyrobené značky stále neexistují. Dávno už také neplatí, že za etické udržitelné oblečení musíte zaplatit spousty tisíc.

Pokud jste se rozhodli, že těmto chamtivým korporacím už své těžce vydělané peníze nechcete dávat, zde je několik strategií, jak je nepodporovat.

  • Dávejte přednost přírodním vláknům (bavlna, hedvábí, len, vlna, konopí atd.) nebo polosyntetickým (umělé hedvábí) před plně syntetickými.
  • Kupujte méně a kvalitnější, ne více a levnější.
  • Pokud vás čeká zvláštní příležitost, navštivte zručného krejčího/švadlenu ve svém okolí.
  • Jděte nakupovat do sekáče/vintage (starší oblečení je obvykle kvalitněji zpracované).

Finančně dostupné odpovědné značky

To, že je trh přesycen špatně vyrobeným oblečením, neznamená, že některé dobře vyrobené značky stále neexistují. Dávno už také neplatí, že za etické udržitelné oblečení musíte zaplatit spousty tisíc. Zde je několik značek, kde můžete nakupovat oblečení, které za 1) vydrží, za 2) neublíží vám a za 3) finančně vás nezruinuje.

Související…

Odbornice na udržitelnost: Pomalá móda nemusí být drahá. Záleží na výrobci
Milada Kadeřábková

Bohempia – česká značka, která vyrábí dámské i pánské oblečení a doplňky z konopí

Biošatník – česká značka, která se orientuje na výrobu oblečení z barevně rostlé biobavlny

Thought – britská rodinná značka s velkým výběrem oblečení a dobrými cenami

People Tree – britská Fair Trade oděvní společnost, která funguje od roku 1991

Sézane – francouzská značka s krásnými designovými kousky, za které už si ale trochu připlatíte

Yerse – španělská tradiční rodinná značka, která nabízí ženské nadčasové kousky

Kings of Indigo – holandská značka, která nabízí udržitelné oblečení z džínoviny

Lanius – německá oděvní značka s ženským osobitým stylem a důrazem na detail

Organic Basics, Freshlabels, Green Butik, Nila, Etik butik – internetové obchody s udržitelnou módou značek z celého světa

Vestiare Collective, Vinted – online second handy, kde můžete nakupovat i prodávat designerské oblečení z druhé ruky

EU zakázala textilie, v nichž se používají chemické látky narušující hormony, aby byli evropští spotřebitelé v bezpečí.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...