fbpx

Neléčená onemocnění mohou mít tragické následky. Na jaké preventivní prohlídky máte nárok? 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Medicína není všemocná, pokud se však podaří problém zachytit včas, poradí si i s velkými strašáky. Ale musíte na prevenci dorazit.

Zveřejněno: 18. 6. 2024

Preventivní prohlídky jsou něco, na co většinu lidí příliš „neužije“. Přesto je důležité je nezanedbávat, neboť mohou být klíčem k rozpoznání prvních příznaků závažnějších problémů. A přestože návštěvu lékaře spousta lidí bez zdravotních komplikací považuje za zbytečnou, je třeba mít na paměti, že většina onemocnění se dá léčit – ale pouze v případě, že jsou odhaleny včas. Různé věkové skupiny přitom mají nárok na mnohá plně hrazená vyšetření, jejichž absolvování vám může nejen zachránit život, ale rovněž ušetřit mnoho stresu, bolesti a finančních nákladů.

Na jaké preventivní prohlídky máte nárok?

Různé věkové skupiny mají nárok na určitá vyšetření, která jsou v definovaných intervalech plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. I přesto až 75 % populace na preventivní prohlídky vůbec nedochází. Lékař přitom může odhalit celou řadu potíží od vysokého krevního tlaku až po onemocnění štítné žlázy.

Co dva roky má každý pojištěnec nárok na všeobecnou preventivní prohlídku registrujícím praktickým lékařem. Tuto prohlídku by měl absolvovat každý bez ohledu na to, zda má nějaké zdravotní problémy, nebo ne. Během samotného vyšetření lékař zkontroluje a doplní vaši anamnézu, zkontroluje očkování a provede kompletní fyzikální vyšetření, včetně změření krevního tlaku. Při každé preventivní prohlídce by mělo být provedeno rovněž orientační chemické vyšetření moči ke zjištění stavu ledvin a vnitřního prostředí pacienta.

V rámci preventivní prohlídky je plně hrazeno také vyšetření koncentrace tuků (cholesterolu a triacylglycerolů) v krvi, a to ve věku 18, 30, 40, 50 a 60 let, a kontrola glykemie v 18, 30 a 40 letech a následně každé dva roky. U pacientů trpících diabetem, hypertenzí či kardiovaskulárními komplikacemi je dále vhodné od 50. roku věku absolvovat ve čtyřletém intervalu vyšetření funkce ledvin.

Související…

Většina Čechů zanedbává preventivní prohlídky. Na vině je často iracionální strach
Dora Hanzelová

Kuřáky, kteří denně vykouří 20 a více cigaret, pak praktický lékař může vytipovat pro screening rakoviny plic.

Přestože praktický lékař provádí v rámci preventivní prohlídky i orientační vyšetření zraku, je doporučováno docházet také k oftalmologovi, a to i v případě, že žádnou vadou zraku či potížemi s viděním netrpíte. Frekvenci návštěv u praktického lékaře, gynekologa i stomatologa určuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví, u preventivních prohlídek u očního lékaře tomu tak ovšem není. Samotní oftalmologové však doporučují dvou až tříletý interval, u osob s vadou zraku pak dle potřeby.

Bez doporučení praktického lékaře či jiného specialisty můžete navštívit také dermatologa, pokud zaznamenáte změny vzhledu kůže. Pozor je potřeba si dávat zejména na růst či změnu zbarvení znamének a nově vzniklé útvary na kůži. V takových případech je vyšetření hrazeno plně z veřejného zdravotního pojištění. Odborníci doporučují navštívit dermatologa jednou ročně, nicméně poskytnutí preventivní péče z veřejného zdravotního pojištění hrazeno není.

Stomatologické vyšetření, které pravidelně nepodstupuje až pětina lidí, je doporučováno alespoň jednou ročně. Přestože je zubař pro mnoho z nás velkým strašákem, není se vůbec čeho obávat. Zubař vyšetří stav vašeho chrupu, dásní a dalších tkání, zkontroluje možnou paradontózu, poučí o správné ústní hygieně, případně odstraní zubní kámen. Preventivně se rovněž pátrá po možných přednádorových či nádorových projevech v dutině ústní.

Neméně důležitým vyšetřením je rovněž test okultního krvácení do stolice (TOKS), který slouží ke screeningu rakoviny tlustého střeva a konečníku. TOKS probíhá jednou ročně v rozmezí 50 a 55 let věku, poté jednou za dva roky. Druhou variantou je endoskopické vyšetření střev neboli kolonoskopie, kterou je vhodné absolvovat jednou za 10 let.

Osoby starší čtyřiceti let mají každé čtyři roky nárok na pravidelnou kontrolu činnosti srdce – vyšetření EKG. Je to velmi jednoduché a bezbolestné vyšetření, vedoucí ke zjištění o elektrické aktivitě vašeho srdce. 

Preventivní programy pro ženy

Prevence u žen se mírně liší. Nejdůležitější je návštěva gynekologa, na kterou má jednou ročně dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví nárok každá žena počínaje 15. rokem věku bez ohledu na to, zda je v aktivním reprodukčním věku či již prodělala menopauzu. Zde kromě běžného vyšetření pohmatem probíhá také vyšetření za použití gynekologických zrcadel a stěr z děložního čípku za účelem cytologického vyšetření. Přestože dostupnost gynekologické péče je v České republice jedna z nejlepších na světě, přibližně třicet procent žen na pravidelné gynekologické prohlídky nedochází.

m shutterstock 2252609453

Ženám od 25 let lékař provede též klinické vyšetření prsů, pokud mají v rodině výskyt zhoubného nádoru prsu nebo mají jiné rizikové faktory. Ženám bez pozitivní rodinné anamnézy a rizikových faktorů je toto vyšetření prováděno zdarma po dovršení 45. roku věku ve dvouletém intervalu.

Ženám ve věku 35, 45 a 55 let je dále prováděn screeningový HPV test, který zjišťuje přítomnost rizikových typů infekce, která se získává po analýze DNA ze stěru děložního čípku. Rakovina děložního čípku je druhým nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním žen u nás. Ročně je diagnostikovaná u přibližně 1 000 žen a každý den na ni v České republice zemře jedna z nich.

Preventivní programy pro muže

V lednu letošního roku přibyl na seznam preventivních zdravotních prohlídek i nový screeningový program, zaměřující se na zachycení rakoviny prostaty, tzv. program časného zachycení rakoviny prostaty. Přestože je karcinom jedním z nejčastějších nádorových onemocnění, přibližně pětina mužů v rizikovém věku prevenci opomíjí a lékaře vyhledá až v pokročilém stádiu, kdy je léčba mnohonásobně komplikovanější.

Doporučována je také každoroční návštěva urologa, ideálně od 50. roku věku. Tato prohlídka sice není stanovena zmiňovanou vyhláškou, přesto je dobré na ni docházet.

A samozřejmě nezapomínejte na prevenci. Jezte zdravě, hýbejte se a dopřejte si kvalitní spánek. Starejte se nejen o své tělo, ale i duši. Čas investovaný do našeho zdraví se nám v budoucnu mnohonásobně vrátí.

Související…

Většina Čechů zanedbává preventivní prohlídky. Na vině je často iracionální strach
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...