fbpx

Pumpy i trakční zařízení: Metody „prodlužování“ přirození jsou většinou hazard se zdravím 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Dnes na internetu koluje spousta bizarních rad, jak prodloužit penis – a zdaleka ne všechny jsou dobrý nápad. Naštěstí existují i způsoby, jak penis opticky zvětšit zcela bezpečně.

Zveřejněno: 21. 7. 2024

Muži často pochybují, zda je velikost jejich penisu dostatečná, a stále častěji si vytvářejí nerealistická očekávání ohledně „ideálních“ rozměrů. Velký podíl na tom má pravděpodobně pornografie a popkultura. U většiny mužů jsou přitom tyto obavy zcestné, což mimo jiné dokazuje i studie, podle které je s velikostí penisu svého partnera spokojených 85 procent žen. Z mužů je však spokojených pouze 55 procent.

A tak mnoho mužů hledá způsoby, jak svůj úd zvětšit. Existuje nepřeberné množství pump, pilulek, cviků nebo různých závaží, které slibují, že „zaručeně“ zvětší délku a šířku penisu. A reklamy na ně jsou všude. Může ale něco z toho skutečně fungovat?

Jako pastu na zuby

Obzvlášť populární se v poslední době stalo protahování penisu – a jakkoliv může působit na první pohled bezpečně, je spojeno s několika riziky.

Existují v podstatě dva způsoby takzvaného protahování – manuální a pomocí přístroje. Manuální protahovací cviky spočívají v ruční masáži tkání po celé délce penisu. Cílem je protáhnout kůži a vytvořit takzvané „mikrotrhliny“. Tkáň se pak při hojení může jevit jako zduřelá, takže penis vypadá delší a širší. Takovým cvikem je například takzvaný jelqing. Tento fenomén si rychle získal popularitu na stránkách jako TikTok a Reddit. Jelqing spočívá v tom, že si člověk palcem a ukazováčkem pevně stiskne základnu polovztyčeného údu, a pak prsty táhne dopředu – podobně jako když se snažíte vymačkat poslední kousky z tuby zubní pasty, popisuje New York Post.

Příliš hrubé zacházení s penisem může způsobit rozsáhlé trhliny v tkáních nebo poškození vazů, které spojují penis s tělem. Tato zranění mohou potenciálně omezit schopnost dosáhnout erekce nebo ji udržet.

Víc škody než užitku

Lékaři ale před touto metodou důrazně varují. „Provádění tohoto druhu cvičení může způsobit trvalé poškození penisu,“ upozorňuje uroložka Rena Maliková. „Můžete si penis znecitlivět tím, že si poškodíte nervy.“ Podle ní celkově tento přístup způsobuje více škody než užitku a může mít za následek také bolestivé modřiny a problémy s žilami v penisu.

New York Post také upozorňuje na příspěvek na portálu Hims. Ten varuje, že jelqing může dokonce vyvolat takzvanou Peyronieho chorobu, což je „onemocnění, při kterém v penisu dochází bez zjevné příčiny k jizvení a vzniku fibrotické tkáně (zmnožení tkáně)“. „Přesné příčiny rozvoje Peyronieho nemoci nejsou zcela jasné. Nejpravděpodobnějším, ale ne jediným důvodem, proč začne tkáň obalů topořivých těles tvořit jizvy, jsou opakovaná mikroporanění na cévní úrovni,“ uvádí web. Nejčastějším pozorovaným vnějším znakem onemocnění je pak podle portálu zakřivení penisu při erekci.

Pumpy nebo trakční zařízení

Existují také různá zařízení na prodlužování penisu – stále ale není jasné, jak moc jsou efektivní, poznamenává Healthline. Jedním z takových přístrojů je pumpa na penis. Jde o vzduchem naplněnou komoru ve tvaru válce, kterou si člověk připevní k pánevní oblasti. „Tyto nástroje vyvolávají okamžitou erekci,“ píše web. Neoficiální zprávy tvrdí, že důsledné používání může nakonec zvětšit délku penisu – neexistuje nicméně žádný výzkum, který by to potvrdil.

Healthline také upozorňuje, že po použití pumpy nesmí nahromaděná krev zůstávat v údu déle než třicet minut. „Erekce po dobu delší než několik hodin může váš penis trvale poškodit,“ varuje.

S velikostí penisu svého partnera je spokojených 85 procent žen. Z mužů je však spokojených pouze 55 procent.

Populární je také penilní trakční zařízení – to v podstatě táhne za penis a upravuje tak jeho zakřivení. Používá se například k léčbě už zmíněné Peyronieho choroby, je ale potřeba provést další výzkum, aby se zjistilo, zda je účinné. Přehled studií z roku 2013 ukázal, že trakční zařízení jsou nejužitečnější pro korekci zakřivení nebo deformací penisu, nikoli pro zvětšení jeho délky. Také zpráva z roku 2016 tvrdí, že tato zařízení mají jen zanedbatelné prodlužovací účinky. Healthline zdůrazňuje, že při nošení trakčního zařízení je nutné řídit se pokyny lékaře – delší nošení totiž může způsobit zranění, která ovlivní funkci penisu.

Problémy s erekcí i znecitlivění

Healthline upozorňuje, že výzkum technik prodlužování penisu je omezený a žádná z provedených studií neprokazuje, že by nějaká z technik opravdu fungovala. Před vyzkoušením nové techniky se vždy poraďte s lékařem. Jak už bylo řečeno, příliš hrubé zacházení s penisem může způsobit rozsáhlé trhliny v tkáních nebo poškození vazů, které spojují penis s tělem. Tato zranění mohou potenciálně omezit schopnost dosáhnout erekce nebo ji udržet. Mimo to mohou podle Healthline protahovací cviky nebo pomůcky způsobit svědění, drobné podlitiny, červené skvrny podél penisu, znecitlivění či prasknutí žíly.

Související…

Máte nervy ze svého kašpárka? Klid, ženy si malé penisy stejně nepamatují
Tereza Hermochová

Zcela bezpečné způsoby

Jak už jsme uvedli na začátku, s nejvyšší pravděpodobností jsou vaše obavy zbytečné a s vaším penisem je vše v nejlepším pořádku. Pokud ale přece jen toužíte po větším údu, můžete zkusit některé triky, které vám pomohou ho opticky zvětšit.

Oholte se: K navození dojmu většího penisu může stačit pouhé zastřižení nebo oholení ochlupení. Je zřejmé, že tím ve skutečnosti délku penisu nezvětšíte, ale může vypadat o něco větší. „Husté ochlupení může skrýt značnou část penisu. Takže pouhou úpravou ho můžete zdánlivě prodloužit,“ potvrzuje ve svém videu na YouTube Maliková. V tomto případě za zkoušku opravdu nic nedáte a jde o naprosto nejjednodušší způsob, jak penis „zvětšit“.

Zapracujte na sobě: Pokud máte nadváhu nebo jste obézní a máte převislé pivní břicho, váš penis se může zdát menší, než ve skutečnosti je. Tento jev má podle webu Rex MD dokonce odborný název – syndrom zavaleného penisu. Větším množstvím pohybu a shozením přebytečných kilogramů navíc můžete zlepšit svou celkovou fyzickou kondici, sílu a výdrž i při sexu.

Uvolněte se: „Hladké svaly penisu jsou pod takzvanou ‚adrenalinovou kontrolou‘, což znamená, že když máte vysokou hladinu adrenalinu, například jste ve stresu nebo máte úzkosti, vaše svaly se stáhnou, což způsobí kontrakci penisu,“ vysvětluje Maliková. Práce na snížení stresu a úzkosti v každodenním životě tak podle ní může pomoci tyto svaly uvolnit.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...