fbpx

Úzkostný, vyhýbavý, nebo bezpečný: Styl připoutání se týká vztahů i našeho zdraví 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

To, jakým stylem přistupujete ke svému tělu a zdraví, dost zásadně ovlivňuje váš život. Zjistěte, jaký styl je ten váš, a také to, jak ho případně změnit.

Zveřejněno: 3. 9. 2024

Stejně jako existují styly připoutání v intimních vztazích – tedy specifické způsoby, jakými se vztahujeme k partnerům – máme také styly připoutání k našemu tělu a zdraví. „Jako lékařka zjišťuji, že když moji pacienti dokáží identifikovat, jaký mají styl připoutání ke zdraví, mohou se posunout k silnější verzi sebe sama, která jim pomůže znovuobjevit kontrolu nad svým zdravím,“ píše ve svém článku pro Body+Soul lékařka a specialistka na ženskou medicínu Anthea Toddová. Jaké tedy tyto typy jsou a kterým z nich se ke svému tělu a zdraví vztahujete vy? Toddová je ve svém textu popisuje takto:

1) Úzkostný

Máte pocit viny pokaždé, kdy vynecháte cvičení nebo si dáte nezdravé jídlo? Používáte aplikace pro monitoring zdraví, zatímco vám ve sluchátkách hraje podcast o zdravém životním stylu a neustále si googlujete nejrůznější příznaky? Lidé s úzkostným vztahem ke svému tělu a zdraví jsou často neustále na lovu všeho, co slibuje magická řešení – jsou zkrátka králi a královnami módních zdravotních výstřelků. Přehnaně se zaměřují na to, aby bylo všechno v jejich těle dokonalé a fitness statistiky na svých chytrých hodinkách si prohlížejí několikrát denně. Přehnaně se také zajímají o svůj fyzický vzhled.

Lidé s úzkostným typem připoutání mají telefonní číslo na svého lékaře prakticky na rychlém vytáčení, denně se věnují dechovým cvičením, ledovým koupelím, saunám, posilování, velmi dbají na příjem bílkovin – a i přesto mají pocit, že ať dělají, co dělají, jejich tělo je zklame. Jsou přesvědčeni, že jejich tělo je křehké a nedůvěřují mu. Dělají si starosti, často cítí paniku a strach.

2) Vyhýbavý

Věříte, že vaše tělo je nezničitelné? Neustále se přemáháte, dokud nečelíte závažné nemoci? Pravděpodobně důvěřujete svému tělu, ale nedůvěřujete ostatním, a tak často považujete návštěvu lékaře za plýtvání časem a zajdete k němu, až když jde do tuhého. Člověk s vyhýbavým stylem připoutání k vlastnímu tělu a zdraví se vyznačuje tím, že než aby si vzal v práci den volna, raději ignoruje příznaky a dodá si sílu kofeinem a prášky na bolest. Snaží se také přesvědčit sám sebe, že jeho příznaky nejsou nic hrozného.

Lidé s úzkostným vztahem ke svému tělu a zdraví jsou často neustále na lovu všeho, co slibuje magická řešení – jsou zkrátka králi a královnami módních zdravotních výstřelků.

Tito lidé jsou často stále v pohybu a mají strach, že pokud budou odpočívat, budou vypadat jako lenoši. Mohou se ale věnovat také otupujícím činnostem, jako je sledování televize, přejídání se nebo konzumace alkoholu. 

3) Úzkostně-vyhýbavý

Máte šuplík plný napůl snědených doplňků stravy? Je váš instagram plný biohacků, a přesto stále bojujete s nejrůznějšími příznaky? Pravděpodobně hledáte pomoc všude kolem sebe, ale když nevidíte zlepšení, jste frustrovaní a nedůvěřiví. To ve vás zanechává pocit sklíčenosti a chuti vzdát se, jelikož jste vyčerpali veškerou svou energii při hledání odpovědí. Pravděpodobně jste si vypěstovali nedůvěru v sebe sama i ve zdravotníky. A to může mít za následek, že nevyhledáte pomoc, když je potřeba.

Lidé s úzkostně-vyhýbavým stylem připoutání vyhledávají pomoc a očekávají okamžité výsledky, naskakují na nejrůznější trendy v oblasti zdraví. Pokud se ale situace rychle nelepší, mají pocit, že hledání dalších řešení je jen ztráta času a peněz, a tak raději ani nebudou nic zkoušet, jelikož „jejich tělo tak jako tak selže.“ Cítí zmatek, frustraci, vztek a beznaděj.

4) Bezpečný

Lidé s bezpečným stylem připoutání vnímají symptomy jako způsob, jak s námi naše tělo komunikuje – a díky tomu vědí, jak ho podpořit. Poznají, kdy se s jejich tělem děje něco neobvyklého, a tak vědí, kdy je potřeba vyhledat pomoc. Důvěřují svému tělu, a když jsou nemocní, odpočívají. „Bezpečné typy důvěřují, že jejich tělo přesně ví, co má dělat, a důvěřují si, že poznají, kdy je třeba něco změnit nebo požádat o pomoc,“ vysvětluje Toddová. Uvědomují si, že tělo není křehké, ale ani rozbité, když zrovna není vše dokonalé.

Rozhodují se na základě svého těla, ne na základě svých předsudků. Netrápí se tím, když občas vynechají trénink. Jejich jídelníček je převážně zdravý, ale vědí, že když si občas dopřejí nějakou tu dobrotu, jejich tělo bude v pořádku. Člověk s bezpečným typem připoutání bývá klidný, uzemněný a jistý.

Jak se dopracovat k bezpečnému typu?

Dobrou zprávou je, že nejsme předurčeni k tomu, abychom vždy zůstali u jednoho stylu připoutání. Toddová radí, jak přejít z bodu, kde se nacházíte, na bezpečný typ:

Pokud máte úzkostný typ připoutání, je důležité snažit se vybudovat si důvěru ke svému tělu a pamatovat na to, že se o nás stará. „Můžete to dělat i na tak jednoduchých příkladech, jako že si uvědomíte, že vaše srdce bije, aniž byste mu to řekli,“ nastiňuje Toddová. Lidé s vyhýbavým stylem připoutání mohou naopak začít tím, že začnou více pečovat o ty úplně základní potřeby. „Potřebujete na záchod? Jděte a nečekejte. Je vám zima? Oblékněte si svetr. Řiďte se zprávami, které vám vysílá vaše tělo,“ radí Toddová. Důležité je v tomto případě s vlastním tělem navázat spojení.

Pokud je vaše připoutání úzkostně-vyhýbavé, je důležité budovat si důvěru ve vlastní tělo i spojení s ním. „Zjistila jsem, že moji pacienti se snadněji posunou k bezpečnému typu připoutání, když pochopí a uvěří, že se o ně jejich tělo vždy stará. Toto pochopení přichází se základní schopností naladit se na své tělo a vhodně reagovat na jeho signály. To nám dává sebedůvěru, že poznáme, kdy můžeme sami něco změnit, a kdy je třeba požádat o pomoc,“ vysvětluje lékařka.

Související…

Proč jsou postrachem lékařů hypochondři, kteří si pořizují chytré hodinky
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...