fbpx

„Těhotenský mozek“ není mýtus, po porodu prochází reorganizací 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Kalifornští vědci zachytili změny, jimiž prochází mozek těhotných žen. Některé po porodu vymizí, jiné přetrvávají celé roky. Výzkum otevírá rozsáhlý mezinárodní počin Maternal Brain Project, jehož cílem je shromáždit podobná data od dalších těhotných a pomoci porozumět procesům, které v jejich mozcích probíhají.

Zveřejněno: 27. 9. 2024

Těhotenství je obdobím hlubokých hormonálních a fyziologických změn, které ročně zažívají miliony žen po celém světě. Významné změny se týkají i mozku nastávajících maminek a přesto, že se jedná o velmi zajímavé a důležité téma, nebylo dosud hlouběji prozkoumáno. Kalifornští vědci se to rozhodli změnit a v rámci studie, kterou publikovali v polovině září 2024 v prestižním vědeckém žurnálu Nature Neuroscience, zveřejnili výsledky pozorování mozku ženy a neuroanatomických změn, které se děly během těhotenství a až do dvou let od porodu.

„Skutečnost, že hormony mění mozek ženy a jeho reakce, je známá již dlouho. Asi nejpatrnější to je například v poporodním období, kdy muž dokáže naprosto v klidu spát, zatímco mozek ženy se stává pod vlivem hormonů mnohem citlivější, a i na nepatrné zakňourání se žena často probudí. Díky hormonálním změnám se žena stává i ve spánku vnímavější,“ komentuje MUDr. Pavel Turčan, gynekolog, sexuolog a porodník z Centra Mediol v Olomouci.

Jako model posloužila kolegyně

Sada dat, které vědci shromáždili, slouží jako komplexní mapa lidského mozku v období okolo těhotenství a otevírá přístup k dalšímu zkoumání a porozumění tomu, jak mateřský mozek funguje. Subjektem výzkumu se stala zdravá 38letá žena, mimochodem lékařka a kolegyně autorů studie.

Související…

Spousta žen se připravuje na porod. Často je však semele až to, co přijde po něm, říká porodní asistentka
Alžběta Bublanová

Ta otěhotněla pomocí IVF a vědci u ní provedli celkem 26 snímků (skenů) mozku pomocí magnetické rezonance (MRI). Pozorování začalo před početím a pokračovalo dva roky po porodu. Vedle MRI výzkumníci ženě odebírali vzorky krve, aby mohli sledovat dramatický nárůst hormonů během těhotenství.

Nejvýznamnějším hybatelem proměn jsou hormony

Snímání s pomocí MRI za současného pozorování hry hormonů, patrné z odebraných vzorků krve, vědcům umožnilo pozorovat proces přestavby mozku matky v reálném čase. Data odhalila, jak se mozek nastávající maminky měnil týden po týdnu. Nejviditelnější byl trvalý pokles šedé hmoty (tedy rozsáhlé snížení objemu a tloušťky), vrásčitého vnějšího povrchu mozku, k němuž docházelo postupně v průběhu celého těhotenství. Mikrostruktura bílé hmoty, tedy měřítko neurální konektivity neboli propojení mozku, dosáhla vrcholu na konci druhého trimestru. Cerebrospinální mok a mozkové dutiny, známé jako komory, se rozšířily. Výsledky zkoumání nevysvětlují chování nebo emoce, které se objevují v těhotenství, u nichž jsou kromě hormonů jako viníci ve hře i další faktory, zejména stres a ztráta pravidelného spánku.

Sledování změn poprvé v reálném čase

Nejedná se o zcela ojedinělý projekt, skeny mozků žen v různých fázích těhotenství pořídili vědci již dříve. Nejnovější poznatky ale odhalují, jaké změny se dějí den po dni, týden po týdnu, a které z nich přetrvávají, a které se naopak vracejí k normálu, tedy do stavu před početím.

Nejviditelnější byl trvalý pokles šedé hmoty, k němuž docházelo postupně v průběhu celého těhotenství.

Jako asi nejvýznamnější hybatel změn fungují hormony s prudce stoupající hladinou, tedy estrogen a progesteron. Ty řídí významné fyziologické změny, k nimž v těle ženy během těhotenství dochází, ovlivňují krevní plazmu, metabolismus, spotřebu kyslíku, imunitu i kondici mozku.

Pomoc s vážnými poporodními stavy

Práce kalifornských vědců v podstatě otevírá zahájení unikátního mezinárodního počinu Maternal Brain Projekt, jehož cílem je shromáždit podobná data od vyššího množství těhotných žen. To by mělo vést k vyššímu porozumění procesům, které v mozku ženy probíhají před otěhotněním, během něj a po něm. Výsledkem by mělo být nejen zmapování změn, jimiž mozek ženy v těchto obdobích prochází, ale také identifikace markerů naznačujících riziko vzniku vážných onemocnění, jako jsou poporodní deprese a laktační psychóza, nebo spojitost mezi preeklampsií a demencí. Vedle toho všeho se také ukazuje, že těhotenské změny ve struktuře a organizaci mozku se mohou pozitivně podepsat na snižování příznaků migrény nebo roztroušené sklerózy.

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...