Také máte koupelnu přeplněnou superkvalitními zubními pastami a ústními vodami, pravidelně používáte špičkový elektrický zubní kartáček slovutné značky a přesto jste v zubní ordinaci jako doma? Možná je na vině „pachatel“, který by vás nejspíš ani nenapadl...
Oním dobře zamaskovaným viníkem je voda. Ovšemže ne ta z průzračné horské studánky ani její neperlivá „kolegyně“ z pet lahve koupená v supermarketu. Řeč je o té obohacené bublinkami. Jakákoliv sycená voda má totiž nižší pH faktor než třeba džus, víno, nebo dokonce vinný ocet, a proto vytváří v ústní dutině kyselé a našim zubům nepřátelské prostředí.
Nejvíc trpí zubní sklovina
Voda obohacená bublinkami, stejně jako například lehká cola, mají pH 3,0. Ovocné džusy nebo smoothies mívají hladinu pH 3,4, víno 3,6 stejně jako ocet, což je ovšem do neutrální (a tudíž optimální) hodnoty pH faktoru 7,0 stále ještě daleko. Pokud tedy budete celý den popíjet bublinkovou vodu v dobré víře, že svému tělu dopřáváte odpovídající pitný režim, vaše zuby si budou určitě stěžovat. Trpět bude především jejich sklovina, protože právě ji bude „kyselá“ voda průběžně rozežírat. Dlouhodobým popíjením sycených nápojů pak sklovina popraská a váš chrup získá nevzhledný žlutavý nádech, který neodstraníte ani s pomocí bělících zubních past, jimiž si navíc nejspíš poškodíte zubní sklovinu ještě víc. Připravit se také můžete na nepříjemné bolesti, způsobené příliš teplými nebo příliš studenými nápoji a pokrmy.
Spojitost odhalilo 10 let výzkumu
„Bohužel o škodlivých účincích na první pohled nevinné sodovky nemají lidé ani nejmenší ponětí. Za deset let své praxe jsem si nemohl nevšimnout, jak se mým pacientům zdánlivě bez příčiny kazí zuby a takřka před očima odchází jejich zubní sklovina. Když jsem se na problém zaměřil, objevil jsem souvislost mezi sycenými nápoji, včetně sodovky, a kazivostí zubu,“ říká Adam Thorne, známý zubař z londýnské Harley Street.
Co ještě škodí vašim zubům?
Určitě se tedy vyplatí nahradit sycené stolní a minerální vody těmi nesycenými, ostatně bublinky neprospívají ani našemu trávení, mohou také zvyšovat krevní tlak i tep srdce. Většinou působí rovněž mírně močopudně, a odvádí tak z těla zbytečně rychle některé důležité minerály. Pozor bychom si měli dávat i na další civilizační nešvar, kterým je celodenní pojídání sladkostí, slaných pochutin, ale také třeba zeleninových salátů s octovou zálivkou. Sklovina tak opět nemá šanci se zregenerovat a stává se naopak křehčí. Nepochybně stojí za to všechna doporučení vyzkoušet, protože asi málokdo z nás se s nadšením žene do zubařské ordinace.
Čtěte také:
Oil pulling aneb k čemu je dobré, když se olej kloktá?
Voda má paměť! Potvrdil to dvacetiletý výzkum
Každý třetí kolega z vaší kanceláře má málo magnézia
foto: Shutterstock, zdroj: DailyMail