fbpx

Už vám šálek kávy nepřináší to, co od něj očekáváte? Vyzkoušejte zelenou alternativu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Ačkoliv je kofein oblíbeným a často používaným stimulantem, má i nežádoucí vedlejší účinky – nervozitu, nespavost a rychlé vyčerpání po počátečním povzbuzení.

Zveřejněno: 30. 9. 2024

Doba je neúprosná a tlak na výkon čím dál vyšší. Bez nakopnutí v podobě kávy si mnoho lidí nedokáže představit den. Stále častěji se však skloňují kofeinové alternativy a lidé hledají zdravější a udržitelnější způsoby, jak podpořit svou pozornost.

Mezi tyto alternativy se řadí i matcha, japonský zelený čaj, který je bohatý na antioxidanty a obsahuje L-theanin — aminokyselinu, podporující klidnou bdělost a soustředění. I když matcha obsahuje ve srovnání s kávou jen malé množství kofeinu, jeho účinky jsou díky L-theaninu jemnější a stabilnější. Obsah kofeinu se liší v závislosti na kvalitě a množství použitých listů, ale obecně platí, že jedna porce matchy (přibližně 1 gram prášku) obsahuje kolem 30–70 mg kofeinu. Pro srovnání, šálek běžného černého čaje obsahuje přibližně 40–70 mg kofeinu a šálek kávy obvykle 95–200 mg. Díky kombinaci L-theaninu a kofeinu matcha pomáhá dosáhnout optimálního výkonu bez rizika typických vedlejších účinků, jako je nervozita či podrážděnost, které jsou časté u běžné kávy.

Kouzlo je ve specifické přípravě matchy

Představte si malebnou japonskou čajovou plantáž, skrytou v obláčcích jemného oparu mlhy, kde se na sluncem ozářených svazích zelenají stromy čajovníku (Camellia sinensis). Matcha se v Japonsku pěstuje a zpracovává již po staletí. 

Na idylických čajových plantážích se čajovníky pěstují ve stínu. Listy jsou několik týdnů před sklizní chráněny před přímým slunečním zářením – to zvyšuje jejich obsah chlorofylu, antioxidantů a aminokyselin. Po sklizni přichází na řadu tradiční zpracování – listy se jemně paří a suší, čímž se zastaví oxidace a zachovají se jejich živiny v plné síle. Poté se melou na jemný prášek, který je základem pro přípravu matchy.

Tradiční pěstování matcha čaje v Japonsku

Jakmile jsou listy připraveny, následuje umění samotné přípravy matchy. V japonských domácnostech, ale i v čajových obřadech (známých jako „chanoyu“), se matcha spojuje s meditací a rituálem. Tento obřad zahrnuje pečlivé míchání matchy s horkou vodou pomocí speciální metly (chasen), což vytváří pěnivý a sametově hladký nápoj. Připravit matchu doma je také snadné; stačí smíchat matcha prášek s teplou vodou a šlehat tak dlouho, dokud se nevytvoří pěna.

Proč je matcha lepší než káva?

Matcha představuje vynikající alternativu k tradičnímu kofeinu díky své schopnosti poskytovat stabilní energii bez obvyklých výkyvů. Jeden šálek matchy odpovídá přibližně deseti šálkům běžného zeleného čaje. Díky tomu, že při pití matchy konzumujete celé rozemleté čajové listy, je koncentrace živin mnohem vyšší než u běžného zeleného čaje, kde se listy pouze louhují.

Díky svému unikátnímu způsobu přípravy je matcha bohatá na antioxidanty, zejména katechiny, které pomáhají (mimo jiné) chránit buňky před volnými radikály. Obsahuje také L-theanin, který pomáhá tlumit nadměrné stimulační účinky kofeinu, podporuje relaxaci a zvyšuje pozornost. Na rozdíl od kávy, která může zvyšovat hladinu kortizolu a tím vyvolávat stres, matcha pomáhá úroveň stresu naopak snižovat a přispívá tak k lepší a stabilnější náladě. Kromě toho je nápoj také bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu. Unikátní kombinace živin činí matchu výjimečnou nejen jako prostředek dodávající stabilní energii bez nervozity, ale i jako zdravou přísadu do různých pokrmů.

Související…

Matcha vs. káva: V obou případech platí, že čeho je moc, toho je příliš
Klára Kutilová

Na rozdíl od kávy, která může vyvolávat rychlé povzbuzení následované únavou, matcha dodává energii postupně, což pomáhá udržet hladinu energie po delší dobu. Zvolení matchy místo klasického kofeinu může tedy znamenat přechod k zdravějšímu životnímu stylu, protože se můžete vyhnout negativním vedlejším účinkům, které může kofein přinášet. Až je ta její zelená barva symbolická, že?

I vědci jsou z matchy nadšení a její účinky na lidské zdraví intenzivně sledují. Ve fázi výzkumu je také její potenciální protinádorový efekt. V současnosti se ale odborníci shodují, že je potřeba provést další studie, aby byly (pozitivní) závěry definitivně potvrzeny.

Pokud hledáte způsob, jak se zbavit nervozity a dosáhnout optimálního výkonu bez vedlejších účinků, matcha může být tou správnou volbou. Umožňuje vám užívat si výhody přírodního stimulantu, aniž byste museli čelit negativním aspektům kofeinu.

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...