Chlor rozhodně neprospívá našemu zdraví. Každý den však miliony lidí po celém světě pijí chlorovanou vodu z vodovodu. Chlor sice udržuje vodu čistou, dezinfikuje ji a zabíjí bakterie, na druhou stranu u lidí, kteří chlorovanou vodu pijí, existuje až o 93 procent vyšší riziko rakoviny.
Proč je chlor v pitné vodě nebezpečný? Když se tato látka mísí dokonce i s velmi malým množstvím organických sloučenin, které se nacházejí ve vodě, vytvářejí se škodlivé vedlejší produkty dezinfekce vody nazvané trihalogenmethany (chloroform).
Tyto vedlejší produkty produkují volné radikály v těle, které způsobují poškození buněk a jsou vysoce karcinogenní, dokonce i v malém množství. Vědci ve svých studiích zjistili, že chlor může být zodpovědný za různé druhy rakoviny, včetně reprodukčních problémů, problémů s imunitním systémem a srdečních záchvatů.
Podle zprávy amerického Úřadu pro kvalitu životního prostředí (U.S. Council of Environmental Quality) je riziko nádorového onemocnění u lidí, kteří pravidelně pijí chlorovanou vodu, o 93 % vyšší než u těch, kteří ji nepijí.
Kde se chlor vzal?
Poprvé se nápad přidávat do pitné vody chlor objevil na konci 19. století. Prvním místem, kde takto začali čistit vodu, bylo město Maidstone v Anglii, a to už v roce 1897. Lidé se tam totiž dlouho potýkali s různými onemocněními, která se šířila vodou, včetně chorob jako cholera, úplavice nebo tyfus.
Když se zjistilo, že přidávání chloru v malém množství do pitné vody může zabít bakterie a mikroby, a zpomalit tak, nebo dokonce zastavit šíření těchto chorob, začal se chlor přidávat do vody běžně.
Příklad z Pensylvánie i Tchajwanu
Existuje několik studií, které na škodlivé účinky při pití chlorované vody upozorňují. Například v městečku Roseto v Pensylvánii po přechodu z horské pramenité vody na chlorovanou vodu z vodovodu se u tamější populace objevily časté srdeční infarkty.
Podle výzkumu zveřejněného v odborném časopise Environmental Health Perspectives je konzumace chloru spojená se zvýšeným rizikem rakoviny močového měchýře a konečníku, a to až o 38 procent.
Studie z roku 2008, která vycházela z analýzy téměř 400 000 dětí na Tchaj-wanu, zase zjistila, že chlorovaná voda může v těhotenství zvýšit riziko narození dětí se srdečními problémy, rozštěpem patra nebo závažnými poruchami mozku.
Test stojí za to
Podle průzkumu zveřejněného v americkém lékařském časopise Annals of Allergy, Asthma and Immunology způsobují chlorfenoly, vedlejší produkty chlorace vody, v západním světě nárůst potravinových alergií.
Ne v každé domácnosti obsahuje kohoutková voda stejné množství chloru. Neměla by však obsahovat více než 0,3 mg chloru na jeden litr. Zkontrolujte si tedy pomocí testovacího proužku, jestli voda z vašeho kohoutku nepřekračuje tento limit.
foto: Shutterstock, zdroj: FoodRevolution