Typ stravy a životní styl v každé fázi našeho života, včetně dospívání, ovlivňují riziko výskytu rakoviny prsu. I přesto, že existuje řada faktorů, které možnost výskytu rakoviny zvyšují, právě vysoká spotřeba červeného masa během dospívání je nebezpečná hlavně pro ženy. Podle studie je spojena s rakovinou prsu.
Jedna z nejrozsáhlejších studií zkoumala i souvislost mezi konzumací červeného masa v dospívání a rizikem rakoviny prsu v dospělosti. Průzkumu Nurses' Health Study II se zúčastnilo na 44 231 žen ve věku 33 až 52 let a trval celkem 13 let.
Účastnice vyplnily podrobný potravinový dotazník v roce 1998, který detailně popisoval jejich stravu během dospívání. Celkově pak byla ve sledované době 1132 pacientkám diagnostikována rakovina prsu.
O 42 % vyšší riziko
Ženy byly rozděleny do pěti skupin podle celkové spotřeby červeného masa. Skupina s největší spotřebou měla o 42 % vyšší riziko výskytu rakoviny prsu. Riziko rakoviny bylo nižší u žen, které konzumaci červeného masa nahradily kuřecím masem.
Další studie prokázala, že náhrada jedné porce červeného masa jednou porcí drůbeže, ryb, luštěnin nebo ořechů snížila celkové riziko rakoviny prsu o 16 %. Se zvýšeným rizikem rakoviny prsu v dospělosti souvisejí ale i další faktory.
Pozor na cigarety, alkohol i kosmetiku
Například vysoká nebo významná spotřeba alkoholu, másla nebo červeného masa, ale také používání kosmetických přípravků obsahujících parabeny, placentu nebo hormony. Jedním z faktorů je také vystavování se častému ozařování během dospívání.
Spouštěčem rakoviny prsu v dospělosti může být během dospívání logicky kouření cigaret, ale také vystavování se světlu během spánku, používaní hormonální antikoncepce či estrogenních bylinných doplňků určených k regulaci menstruace.
Cvičením proti rakovině
Nebezpečné může být také použití tablet nebo krémů určených ke zvýšení velikosti prsou, ale překvapivě také práce v blízkosti nebo přímo v autoservisech, na čerpacích stanicích, v chemických závodech, podnicích na výrobu automobilových plastů, textilu, v elektrárnách či v provozech potravinářských konzerváren, v čistírnách, zařízeních na recyklaci nebo likvidaci odpadů.
Riziko rakoviny prsu během dospívání naopak snižuje intenzivní cvičení. Dívky od raného věku by podle výzkumníků také měly dbát na stravu bohatou na kalcium, vitamin D, karoten a vlákninu. A také by, jak už víme, pro snížení rizika rakoviny prsu v dospělém věku měly nahradit červené maso drůbeží, rybami, luštěninami a ořechy.
foto: Shutterstock, zdroj: Food for Breast Cancer