Za poslední roky jsme doslova zaplaveni informacemi o tom, co je zdravé, co nezdravé, co živé a co mrtvé a co dokonce superzdravé. Při zkoumání toho všeho se navíc dozvídáme, co nás překyseluje, zahleňuje či zatěžuje lepkem. Problém je, že velmi často si ty zaručené informace protiřečí a přibývá lidí, kteří jsou z touhy po zdravé stravě hodně zmateni a vystresováni. Pokud se tak cítíte, pak i pro vás bude můj blog na Flowee.
Když jsem dostala nabídku na spolupráci s Flowee, tak jsem byla v rozpacích. Vysoce moderní komunikační svět se střetl s mým lehce postaru fungujícím bytím. Nemám totiž facebook ani wifi, nesleduju sociální sítě a nemám v mobilu žádné „apky“. Současně se i bez toho všeho staly z mých knih bestsellery a já poctivě, ale značně neefektivně odpovídám na mnoho dotazů mých čtenářů….často s vědomím, že by dané téma zajímalo určitě více lidí.
A tak jsem se rozhodla, že se do Flowee zapojím. Trápí mě totiž stále častěji, jak se svět zdravé stravy komplikuje, prezentuje příliš složitě a díky tržnímu systému a moderním marketingovým strategiím můžete mít pocit, že se bez chia semínek a ranního zeleného smoothie snad ani nedá dobře žít. Čím déle se o výživu zajímám (a dnes už je to přes dvacet let), tím více vnímám zbytečný informační chaos a úplné odpojení od zdravého selského rozumu.
Moje zdravé vaření je jednoduché, sezónní, výtečné a vystačím si především se základními surovinami. Chci vás svým přístupem inspirovat. A možná časem natočím i nějaká videa přímo z mé kuchyně.Flowee tak bude kromě mých knih zatím jediné místo, kde o sobě dám pravidelně vědět. Moje představa o tématech blogu zraje, ale hlavní záměr je ukázat vám, že jíst zdravě je jednoduché, že si lze vytvořit systém zdravého stravování na celý život a není nutné držet žádné komplikované diety. A že stačí celkem málo informací k tomu, aby každý z nás snadno porozuměl tomu, co zdraví prospívá a co mu škodí.
Roční seriál od jara
12 zdravých surovin zdomácní u vás v kuchyni
Připravím pro vás seriál postupných malých kroků k ozdravění jídelníčku. Právě vybírám 12 zdravých surovin, které patří mezi mé favority a přitom se stále v mnohých kuchyních pravidelně nepoužívají. Vyberu i naše 2-3 nejoblíbenější recepty ke každé surovině. A vy tak budete mít během jednoho roku šanci postupně změnit jídelníček.
A až se za rok podíváte do své spíže, zjistíte, že pravidelně používáte jáhly, pohankovou mouku, špaldovou krupici, cizrnu, červenou čočku, dýňové a konopné semínko nebo třeba kysanou zeleninu. A že se váš jídelníček zásadně změnil, aniž byste drželi komplikované diety. Začínáme s nástupem jara! Těším se na setkávání s vámi.
Foto: Shutterstock, Alena Hrbková