Melasa je koktejl všemožných minerálních látek, a to především železa, přitom jde v podstatě o „odpad“, který vzniká při výrobě cukru z cukrové třtiny. A ani tady neplatí, že zdravé není chutné. Už cítíte tu vůni z trouby?
Pečivu dodává příjemnou karamelovou barvu, a nejen proto si tento černý zázrak zamilujete. Melasové sušenky s máslem jsou vláčné, voňavé a v chladu dlouho vydrží.
Na melasky budeme potřebovat:
250 g celozrnné pšeničné mouky
125 g másla
3 lžíce melasového cukru
2 lžíce melasy
2 lžíce tekutého rýžového mléka
Postup:
Vyšleháme máslo s cukrem a dvěma lžícemi rýžového mléka. Do této hmoty vmícháme melasu a postupně i mouku. Vzniklé těsto by mělo být hebké a nelepivé. Tvoříme z něj placky, které pečeme na 180 stupňů asi 10 -15 minut. Z plechu je sundáme, až když vychladnou. Skladujeme v uzavřené nádobě. Pak už je jen hlídáme, protože je všichni budou tajně mlsat skoro pořád.
Čtěte také:
Mýty a fakta o čokoládě, které jste zaručeně nevěděli
Recept na báječné ovesné flameri. To musíte zkusit!
Krém z obyčejné mrkve, který vás neobyčejně překvapí
foto: Shutterstock