Mnohým strávníkům se při slovu luštěnina zkroutí obličej hrůzou. Fazole, čočku i hrách mají zafixované jako levné a především ne moc chutné pokrmy ze školních jídelen. Ovšem s bezmasými karbanátky vytřete zrak i těm nejzapřísáhlejším odpůrcům zeleniny.
Luštěninové karbanátky nezůstávají těm masovým totiž vůbec nic dlužny. Mají podobnou konzistenci, barvu a často i podobnou chuť. Konzumovat je můžete samotné s chlebem a hořčicí nebo s přílohou v podobě hedvábné bramborové kaše.
Na karbanátky budete potřebovat:
1 hrnek uvařených fazolek adzuki
2 červené cibule
1 mrkev
5 stroužků česneku
1 lžíce rajčatového protlaku
majoránka
sojová omáčka tamari
sůl
kukuřičná strouhanka
sezamové semínko
olej
Postup:
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme postrouhanou mrkev, rajčatový protlak a česnek. Osolíme, zakápneme trochou sojové omáčky a podusíme. Uvařené fazole pomeleme na masovém strojku a smícháme s vychladlou osmaženou zeleninou, případně dohustíme kukuřičnou strouhankou. Ochutíme majoránkou a ze vzniklého těsta tvarujeme karbanátky, které obalíme v sezamovém semínku. Pečeme v dobře vyhřáté troubě nebo osmažíme na oleji. Podáváme s oblíbenou přílohou a čerstvou zeleninou.
Čtěte také:
Vegetariánské jídlo, které okouzlí i masožrouty? Uzené tofu na pórku
Klíčky jsou továrnou na zdraví. Jak si je vypěstovat doma a použít v kuchyni?
Hledáte elixír pro pleť? Zapomeňte na krémy a dejte si fazolovou polévku s ječnými vločkami