fbpx

Zveřejněno: 4. 7. 2017

Vaječná pomazánka patří mezi ty nejoblíbenější, ale většinou bývá hodně tučná a to se v létě moc nehodí. Zkuste nahradit majonézu zakysanou smetanou, osvěžte ji jemně strouhanou mrkví a rázem máte lehkou verzi pro všechny příležitosti!

Na přípravu této pomazánky se nejvíce hodí slepičí vajíčka. Vybírejte je ale s rozmyslem a kupujte taková, která mají označení 0. Znamená to, že nosnice jsou chované v souladu s ekologickým zemědělstvím.  

vajickova pomazanka shutterstock 551446981

Ani vajíčková pomazánka nemusí být nutně tučná.

Budeme potřebovat: 

4 vejce
2 mrkve
ledový salát
hrst sekané pažitky
1 lžíci dijonské hořčice
3 lžíce zakysané smetany
sůl
pepř
½ lžičky lahůdkového droždí
černý sezam na ozdobu

Postup:

Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Mezitím si nastrouháme mrkev najemno a salát na tenké drobné proužky. Když jsou vajíčka studená, nastrouháme je na hrubém struhadle, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, pažitku, mrkev, salát a lahůdkové droždí. Vmícháme zakysanou smetanu. Necháme dobře uležet a podáváme buď na zlehka opečeném chlebu, nebo zabalené v tortile. Dozdobíme černým sezamem. Pokrm můžete servírovat s čerstvými rajčaty. 

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...