Meruňky jsou oblíbeným letním ovocem. Jsou sladké, jemně nakyslé a v koláčích dovedou zázraky. Skvěle se snoubí s máslovou drobenkou a příprava je rychlá i jednoduchá.
Meruňky mají svůj prapůvod v Číně. Do Evropy se dostaly asi před dvěma tisíci lety a od té doby si vydobyly v české kuchyni své neodmyslitelné místo. Meruňkový koláč přitom můžete péct pořád dokola, se špaldovou moukou je zdravý a nikdy vás neomrzí.
Co budete na meruňkovou dobrůtku potřebovat:
3 vejce
3/4 hrnku (1 hrnek cca 250 ml) cukru Demerara
3/4 hrnku plnotučného mléka
½ hrnku slunečnicového oleje
½ pytlíku prášku do pečiva
1 hrnek špaldové bílé polohrubé mouky
1 hrnek špaldové bílé hladké mouky
Vypeckované rozpůlené meruňky
Na drobenku:
150 g másla
3 lžíce cukru Demerara
3 lžíce hrubé mouky
Příprava:
Nejprve si ze změklého másla, cukru a mouky připravíme drobenku a dáme ji vychladit do lednice. Vyšleháme vejce s cukrem a olejem.
Přilijeme mléko, přisypeme oba druhy mouky smíchané s práškem do pečiva a vyšleháme do hladkého těsta.
Nalijeme na plech, na těsto poklademe meruňky, posypeme drobenkou a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme přibližně 30 minut.
foto: Shutterstock